Τελικά πόσο μας παχαίνει το βραδινό φαγητό;

Τελικά πόσο μας παχαίνει το βραδινό φαγητό;

Τελικά πόσο ασφαλές είναι για το βάρος μας το βραδινό που καταναλώνουμε όταν την επόμενη μέρα έχουμε προγραμματίσει γυμναστική;

Οι άνθρωποι τρώνε περισσότερο έως και 10% το βράδυ όταν έχουν προγραμματίσει κάποιου είδους προπόνηση την επόμενη ημέρα, διαπίστωσε έρευνα από το Πανεπιστήμιο Loughborough. Ωστόσο, δεν φάνηκε να προσλαμβάνουν περισσότερες θερμίδες από όσες έκαψαν με την άσκηση της επόμενης μέρας – ευτυχώς.

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Nutrition συμμετείχαν σωματικά δραστήριοι φοιτητές και άνδρες από το προσωπικό του Πανεπιστημίου, καθώς και άνδρες από τον γενικό πληθυσμό.

Στο πλαίσιο της διήμερης πειραματικής διαδικασίας στις εργαστηριακές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου, οι συμμετέχοντες μπορούσαν να επιλέξουν από 21 τρόφιμα για το πρωινό τους (συμπεριλαμβανομένων δημητριακών, γιαουρτιού και φρούτων) και από 24 για το γεύμα τους (ανάμεσά τους ψωμί, ζαμπόν, τυρί και κονσέρβα τόνου), ώστε να γίνει καταγραφή των προσληφθέντων θερμίδων.

Επιπλέον, τους δόθηκε για κατανάλωση στο σπίτι ένα πακέτο «βραδινού» 18 τροφίμων όπως φρούτα, σοκολάτα, πατατάκια και ζυμαρικά με σάλτσα τομάτας, ώστε τη μία μέρα που ακολουθούσε να επιστρέψουν στο εργαστήριο για ένα πρόγραμμα γυμναστικής με 30′ ποδηλασία και 30′ τρέξιμο μέτριας έντασης (στο 75-80% του καρδιακού ρυθμού κάθε συμμετέχοντα) και για ξεκούραση μιας ώρας την άλλη ημέρα.

«Τα ευρήματα έδειξαν ότι με την «προσμονή» για το πρόγραμμα γυμναστικής, οι συμμετέχοντες κατέληγαν να αυξάνουν την πρόσληψη ενέργειας από το φαγητό κατά 10% περίπου σε αντίθεση με όσους επρόκειτο απλώς να ξεκουραστούν» σχολίασε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Asya Barutcu και πρόσθεσε πως το 24ωρο που ακολούθησε της προπόνησης, παρά τη μεγαλύτερη και πάλι κατά 10% διατροφική πρόσληψη ενέργειας, το σύνολο δεν επαρκούσε να καλύψει τα ποσοστά που είχε σπαταλήσει ο οργανισμός προηγουμένως με αρνητικές συνέπειες στο ισοζύγιο πρόσληψης-καύσης θερμίδων και συνακόλουθα τη μείωση βάρους.

Η μελέτη μπορεί να φανεί χρήσιμη σε όσους γυμνάζονται με στόχο την απώλεια κιλών, ανέφερε η Δρ Barutcu και συνέστησε προσοχή στις μερίδες φαγητού πριν και μετά την προπόνηση:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Εάν καταναλώνετε περισσότερο φαγητό ως συνέπεια της προπόνησης, πριν και / ή μετά από αυτήν, ενδέχεται να μην έχετε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Στη μελέτη μας, η πρόσληψη ενέργειας πριν από την άσκηση ήταν αρκετή για να αντισταθμίσει το 45% περίπου της ενέργειας που δαπανήθηκε κατά τη σωματική άσκηση».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.