ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να τρώμε πρωινό και βραδινό;

Γιατί να μην τρώμε αργά το πρωινό ή το βραδινό μας - Τι κίνδυνος υπάρχει

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να τρώμε πρωινό και βραδινό;

Αν θέλετε να έχετε καλή υγεία, δεν έχει σημασία μόνο τι τρώτε, αλλά και πότε το τρώτε. Αυτό υποδηλώνει μία νέα, μεγάλη και πολυετής μελέτη που έδειξε ότι ο κίνδυνος αναπτύξεως καρδιαγγειακής νόσου εξαρτάται (και) από την ώρα που τρώμε πρωινό και βραδινό.

Στην πραγματικότητα, όσοι τρώνε αργά (ή παραλείπουν εντελώς) το πρωινό γεύμα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων. Το ίδιο και όσοι τρώνε βραδινό αργά τη νύχτα.

Επιπλέον, όσο περισσότερες ώρες μεσολαβούν από το βραδινό γεύμα έως το πρωινό, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος εγκεφαλικών επεισοδίων.

Οι ερευνητές λένε πως είναι η μελέτη τους αποδεικνύει πόσο σημαντική είναι η ώρα των γευμάτων για την διαφύλαξη της καρδιαγγειακής υγείας.

Η μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications. Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από 103.389 εθελοντές, τους οποίους παρακολουθούσαν επί επτά χρόνια, κατά μέσον όρο.

Το 79% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες. Κατά την έναρξη της μελέτης, η μέση ηλικία τους ήταν τα 43 έτη. Κάθε εθελοντής συμπλήρωσε έως και 15 φορές αναλυτικά ερωτηματολόγια ημερήσιας διατροφής, που κάλυπταν και τα Σαββατοκύριακα.

Έως το τέλος της περιόδου παρακολουθήσεως, 2.036 από τους συμμετέχοντες παρουσίασαν καρδιαγγειακά προβλήματα. Ειδικότερα:

  • Οι 988 εκδήλωσαν προβλήματα στα αγγεία του εγκεφάλου. Οι 253 έπαθαν εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι 765 εκδήλωσαν μίνι-εγκεφαλικό (παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο)
  • Οι 1.071 εκδήλωσαν καρδιολογικά προβλήματα (162 έπαθαν έμφραγμα, 428 χρειάσθηκαν αγγειοπλαστική με στεντ κ.λπ.)

Η ώρα του πρώτου και του τελευταίου γεύματος της ημέρας παρουσίαζε μεγάλη διακύμανση μεταξύ των εθελοντών. Ειδικότερα, το πρώτο γεύμα της ημέρας (πρωινό) κατανάλωναν:

  • Πριν τις 8 το πρωί οι 46.506 από τους εθελοντές
  • Μεταξύ 8 και 9 το πρωί οι 36.981
  • Μετά τις 9 το πρωί οι 20.102
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αντίστοιχα, η ώρα του τελευταίου (βραδινού) γεύματος ήταν:

  • Πριν τις 8 το βράδυ για τους 34.723 εθελοντές
  • Μεταξύ 8 και 9 μ.μ. για τους 45.160
  • Μετά τις 9 το βράδυ για τους 23.056
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.