ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Εξάνθημα από τον ήλιο: Ποια είναι τα συμπτώματα και πως αντιμετωπίζεται

Η γενετική και το πιο ανοιχτό δέρμα είναι δύο κοινές αιτίες εξανθήματος από τον ήλιο

Εξάνθημα από τον ήλιο: Ποια είναι τα συμπτώματα και πως αντιμετωπίζεται

Το εξάνθημα εμφανίζεται συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες όταν το δέρμα εκτίθεται στον ήλιο πολλές ώρες.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν μικρά εξογκώματα ή φουσκάλες, οίδημα και φαγούρα ή κάψιμο.

Η γενετική και το πιο ανοιχτό δέρμα είναι δύο κοινές αιτίες εξανθήματος από τον ήλιο. Συνήθως εξαφανίζεται μέσα σε 1-2 εβδομάδες και εμφανίζεται λιγότερο συχνά καθώς το δέρμα σας “συνηθίζει” στο φως του ήλιου.

Εξάνθημα από τον ήλιο: Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του εξανθήματος από τον ήλιο εμφανίζονται συνήθως όταν βρίσκεστε σε έντονο ηλιακό φως για πρώτη φορά την άνοιξη ή τις αρχές του καλοκαιριού.

Συνήθως ξεκινούν ως μικρά, λεία, επίπεδα κόκκινα εξογκώματα στο στήθος, τα χέρια και τα πόδια σας. Το πρόσωπο και τα χέρια σας είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν αυτό το εξάνθημα, επειδή αυτές οι περιοχές έχουν περισσότερη έκθεση στο ηλιακό φως κατά τη διάρκεια του έτους. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε:

Πλάκες (όταν τα εξογκώματα ενώνονται για να σχηματίσουν μεγαλύτερα, υπερυψωμένα μπαλώματα)
Κυστίδια (μικροσκοπικές φουσκάλες γεμάτες υγρό)
Κυκλικά σημάδια με όψη σαν στόχος
Κνησμός ή κάψιμο στην περιοχή με το εξάνθημα
Τα εξανθήματα μπορεί να εμφανιστούν μερικά λεπτά έως και ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο, αλλά μπορεί να εμφανιστούν έως και 1-4 ημέρες αργότερα.

Συνήθως υποχωρούν εντός 14 ημερών, ειδικά εάν αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο, αλλά μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να υποχωρήσουν με την επανειλημμένη έκθεση στον ήλιο. Συνήθως εξαφανίζονται χωρίς να αφήσουν σημάδια.

Μερικοί άνθρωποι παρουσιάζουν εξανθήματα από τον ήλιο κάθε καλοκαίρι. Καθώς περνάτε περισσότερο χρόνο στον ήλιο, το δέρμα σας μπορεί να γίνει λιγότερο ευαίσθητο και οι αντιδράσεις μπορεί να μην εμφανίζονται τόσο συχνά ή να μην είναι τόσο έντονες.

Θεραπεία εξανθήματος από τον ήλιο
Η θεραπεία εστιάζει κυρίως στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στην πρόληψη μελλοντικών εξάρσεων. Είναι σώφρον να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο.

Εκείνος μπορεί να συνταγογραφήσει τοπικά (στο δέρμα) ή από του στόματος κορτικοστεροειδή, για να καταστείλει την ανοσολογική σας απόκριση και να μειώσει το πρήξιμο και τον κνησμό. Για σοβαρές περιπτώσεις, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει φωτοθεραπεία, η οποία περιλαμβάνει την έκθεση του δέρματός σας σε ελεγχόμενες ποσότητες υπεριώδους φωτός, για να μειωθεί η ευαισθησία του δέρματός σας σε αυτό.

Οικιακές θεραπείες
Το ξύσιμο του εξανθήματος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο λοιμώξεων και ουλών. Δοκιμάστε τις ακόλουθες σπιτικές θεραπείες για την ερυθρότητα, τον κνησμό ή την αίσθηση καύσου του δέρματος:

Δροσερή κομπρέσα ή δροσερό ντους
Αλοιφή υδροκορτιζόνης (χωρίς συνταγή) ή αλοιφή κατά του κνησμού
Απλά παυσίπονα (π.χ. ιβουπροφαίνη) για τον ενοχλητικό πόνο
Μπάνιο μαζί με πλιγούρι βρώμης
Από του στόματος αντιισταμινικά
Πώς να αποτρέψετε το εξάνθημα από τον ήλιο
Αποφύγετε την άμεση έκθεση στο ηλιακό φως και αναζητήστε σκιά, όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους
Φοράτε προστατευτικό ρουχισμό, όπως καπέλο, γυαλιά ηλίου και μακρυμάνικα μπλουζάκια
Χρησιμοποιήστε αντηλιακό με δείκτη προστασίας (SPF) 50 ή υψηλότερο και εφαρμόστε ξανά κάθε δύο ώρες

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει προληπτικές δόσεις από του στόματος στεροειδών (π.χ. υδροξυχλωροκίνη) πριν από ειδικές περιστάσεις ή ταξίδια. Μπορεί επίσης να προτείνει την τακτική λήψη από του στόματος αντιοξειδωτικών συμπληρωμάτων πριν από την έκθεση στον ήλιο. Τέτοια αντιοξειδωτικά μπορεί να περιλαμβάνουν:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Polypodium leucotomos: Εκχύλισμα από τροπική φτέρη
Λυκοπένιο: Από ντομάτες και άλλα κόκκινα φρούτα
Βήτα-καροτίνη: Στα καρότα και τα φρούτα με πορτοκαλί χρώμα (μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα)
Νικοτιναμίδη: Γνωστή και ως βιταμίνη Β3
Ασταξανθίνη: Βρίσκεται σε φύκια και θαλασσινά, όπως ο σολομός

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.