Όσοι έχουν αυτό το χρώμα ματιών – αντέχουν περισσότερο στον πόνο!

Όσοι έχουν αυτό το χρώμα ματιών – αντέχουν περισσότερο στον πόνο!

Ο πόνος που νιώθει ένας άνθρωπος, από οποιαδήποτε αιτία, είναι ένα από τα πιο βαθιά ερευνητικά πεδία για πολλούς επιστήμονες, μερικοί από τους οποίους σπεύδουν να διερευνήσουν τις διαφορές στην αντίληψη του πόνου από τον εγκέφαλο του ανθρώπου, παρά τις αιτίες του πόνου αυτού.

Μία τέτοια επιστήμονας είναι και η δρ Inna Belfer, ερευνήτρια γενετικής στο πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, η οποία ανακάλυψε ότι οι γυναίκες με μπλε ή πράσινα μάτια έχουν μεγαλύτερη αντοχή και διαχειρίζονται καλύτερα τον πόνο από ό,τι οι γυναίκες με καστανά μάτια.

Ο ανθρώπινος πόνος συσχετίζεται με πολλαπλούς παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία και το χρώμα των μαλλιών.

Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει παλιότερα ότι τα κόκκινα μαλλιά σχετίζονται με αυξημένη αντίσταση στα αναισθητικά φάρμακα και επίσης με το αυξημένο άγχος, ενώ το πιο σκούρο χρώμα των ματιών συνδέεται με αυξημένη φυσιολογική αντιδραστικότητα και μεγαλύτερη διαστολή της κόρης από την χρήση κάποιων φαρμάκων.

Για τις ανάγκες της νέας έρευνας, η δρ Belfer και οι συνεργάτες της εξέτασαν τις περιπτώσεις 58 εγκύων, τις οποίες χώρισαν σε δύο κατηγορίες με βάση το χρώμα των ματιών τους: 24 γυναίκες στην ομάδα με καφέ ή καστανά μάτια και 34 γυναίκες με μπλε ή πράσινο χρώμα ματιών.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές αξιολόγησαν τον πόνο πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον τοκετό για την κάθε συμμετέχουσα, καθώς και τη γενική τους διάθεση, την ποιότητα του ύπνου τους, αλλά την ικανότητά τους να αντεπεξέλθουν στις αλλαγές που έφερε το παιδί στην ζωή τους (κυρίως θέματα συμπεριφοράς).

Τι ανακάλυψε η Belfer και οι συνεργάτες της; Ότι οι γυναίκες με πιο ανοιχτό χρώμα ματιών (μπλε, πράσινο κλπ) αντιμετώπισαν τον τοκετό καλύτερα. Όχι μόνο είχαν λιγότερο άγχος όταν γέννησαν, αλλά ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν συμπτώματα κατάθλιψης μετά τη γέννα (επιλόχεια κατάθλιψη).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Άλλοι ερευνητές στον ίδιο τομέα πιστεύουν ότι τα γονίδια που συνδέονται με την μελανίνη μπορεί να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που το άτομο βιώνει τον πόνο. Αυτή η χρωστική ουσία, που υπάρχει στον εγκέφαλο, συνδέεται με το πιο σκούρο χρώμα ματιών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.