Προπόνηση αντίστασης: Αυτό είναι το νέο πρόγραμμα που θα σου χαρίσει χρόνια ζωής

Προπόνηση αντίστασης: Αυτό είναι το νέο πρόγραμμα που θα σου χαρίσει χρόνια ζωής

Τα καθημερινά προγράμματα προπόνησης μπορούν να προσφέρουν ευεξίας και να σας δώσουν ένα πολύ ποιοτικότερο τρόπο ζωής.

Υπάρχει, σύμφωνα με έρευνες, μια προπόνηση η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την μακροζωία. Ο λόγος για την προπόνηση αντίστασης. Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Strength and Conditioning Research η προπόνηση αυτού του είδους είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και τη μακροζωία τους.

«Στην ερώτηση αν κάποιος θέλει να φτάσει τα 100, λίγοι είναι εκείνοι που θα απαντήσουν θετικά. Κι αυτό γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν την προχωρημένη ηλικία με τη σωματική και γνωστική φθορά, την απώλεια της ανεξαρτησίας τους και τη μειωμένη ποιότητα ζωής», σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης Maren Fragala, διευθύντρια στο κλινικό εργαστήριο Quest Diagnostics και Mark Peterson, αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Michigan.

Στη μελέτη αυτή αναδεικνύονται το ποια είναι τα οφέλη της προπόνησης ενδυνάμωσης και αντίστασης στους μεγαλύτερους ηλικιακά ενήλικες με στόχο την όσο το δυνατόν υγιέστερη διαδικασία γήρανσης.

Η Δρ. Fragala εξηγεί ότι, ενώ η γήρανση επιδρά εμφανώς στο σώμα, η εν λόγω μελέτη παρέχει προτάσεις προγραμμάτων για ηλικιωμένους, βασισμένες σε εμπεριστατωμένες ενδείξεις για μια επιτυχημένη προπόνηση αντίστασης ή άσκηση για την ενδυνάμωση της μυικής μάζας. Αυτά τα προγράμματα προωθούν την υγεία και τα λειτουργικά οφέλη, ενώ παράλληλα αποτρέπουν και ελαχιστοποιούν τον όποιο φόβο.

Πρακτικές εφαρμογές

Οι εφαρμογές περιλαμβάνουν προτάσεις σχετικά με τα είδη της προπόνησης, τον αριθμό επαναλήψεων και την ένταση, τις ομάδες ασθενών που θα χρειαστούν προσαρμογές στα μοντέλα προπόνησης και τον τρόπο με τον οποία τα μοντέλα προπόνησης θα προσαρμοστούν σε γηραιότερους ενήλικες με αναπηρίες ή σε εκείνους που διαμένουν σε εγκαταστάσεις υποβοηθούμενης διαβίωσης και νοσηλείας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Σε αυτή τη μελέτη υποδεικνύουμε ακριβώς πόση προπόνηση αντίστασης μπορεί να επηρεάσει θετικά τη σωματική λειτουργία, την κινητικότητα, την ανεξαρτησία, τη διαχείριση χρόνιων παθήσεων, την ψυχική ευεξία, την ποιότητα ζωής και το προσδόκιμο υγιούς διαβίωσης. Παρέχουμε, επίσης, προτάσεις βελτιστοποίησης των προγραμμάτων προπόνησης αντίστασης για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την αποδοτικότητά τους», σημειώνει ο Δρ. Peterson.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.