ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Για ποιο λόγο η καλή στάση του σώματος είναι σημαντική

Δεν χρειάζεται να κάνουμε γυμναστική, κάποια δραστηριότητα ή άθλημα για να αντιληφθούμε τη σημασία της ισορροπίας

Για ποιο λόγο η καλή στάση του σώματος είναι σημαντική

Η κακή στάση του σώματος μπορεί να προκαλέσει ενοχλήσεις στη μέση και πόνο στον αυχένα.

Τι εννοούμε ωστόσο, όταν λέμε κακή στάση; Συνήθως είναι η σκυφτή στάση, αυτή που αποκτάμε με τα χρόνια σκυμμένοι σ’ ένα γραφείο ή πλέον πάνω από το κινητό, με τους ώμους γερμένους μπροστά και τη μικρή κύρτωση στον αυχένα. Είναι η ελαφριά καμπούρα που έκανε το σώμα μας όταν ήμασταν μικρά παιδιά και οι γονείς μας φώναζαν να στεκόμαστε ίσια και με το κεφάλι ψηλά. Η σκυφτή στάση δεν επηρεάζει μόνο τη σπονδυλική στήλη αλλά ως αποτέλεσμα αυτής της στάσης, κλείνεται ο θώρακας, μικραίνει ο χώρος των πνευμόνων και δεν αναπνέουμε καλά και σωστά.

Η καλή στάση παίζει ρόλο στην εμφάνιση και είναι σημαντική για τη συνολική υγεία μας, γι’ αυτό και είναι κάτι που αξίζει να το προσέξετε από νωρίς. Τις περισσότερες φορές όμως, το καταλαβαίνουμε όταν αρχίζουμε να πονάμε και να βιώνουμε τις δυσάρεστες επιπτώσεις.

Οι λόγοι είναι ότι με την κακή στάση χάνουμε την ευθυγράμμιση, εμφανίζονται ασυμμετρίες, κάποιοι μύες επιβαρύνονται περισσότερο ενώ άλλοι βραχύνονται, οι αρθρώσεις οδηγούνται σε εκφυλισμό, δημιουργούνται κήλες και συμπιέζονται τα αιμοφόρα αγγεία. Αρκετές φορές η κακή στάση του σώματος συμβάλλει σε πεπτικές διαταραχές, όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, και μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε κακή λειτουργία των εσωτερικών οργάνων. Με την κακή στάση του σώματος κουραζόμαστε περισσότερο, επειδή προκαλείται αδυναμία σε κάποιους μυς και χάνουμε ενέργεια. Υπάρχει όμως και ένας ακόμη λόγος γιατί πρέπει να δίνουμε μεγάλη σημασία στην καλή στάση. Είναι σημαντική και για την ισορροπία.

Καλή στάση, κέντρο βάρους και ισορροπία

Δεν χρειάζεται να κάνουμε γυμναστική, κάποια δραστηριότητα ή άθλημα για να αντιληφθούμε τη σημασία της ισορροπίας. Το βλέπουμε καθημερινά όταν περπατάμε, σηκωνόμαστε από μία καρέκλα, κρατάμε κάτι βαρύ, ακόμα και όταν γυρίζουμε για να κοιτάξουμε πίσω. Σύμφωνα με τον ορισμό της μηχανικής ισορροπίας, ένα σύστημα βρίσκεται σε μηχανική ισορροπία όταν το άθροισμα των δυνάμεων και των ροπών σε κάθε σωματίδιο που αποτελεί το σύστημα, είναι μηδέν. Το ίδιο ισχύει και σ’ εμάς: η κατακόρυφη γραμμή του κέντρου βάρους μας από την επιφάνεια στήριξης μηδενίζει τις δυνάμεις.

Η σωστή στάση

Η ιδανική στάση του σώματος, όταν στεκόμαστε όρθιοι με τα χέρια δίπλα στους μηρούς μας και παρατηρώντας από το πλάι, είναι να βρίσκονται σε μία ευθεία γραμμή ο αστράγαλος, το γόνατο, το ισχίο, ο ώμος και το αυτί (με το πηγούνι παράλληλα στο έδαφος). Σε αυτή τη θέση κεντράρουμε το σωματικό βάρος μας ομοιόμορφα πάνω από τα πόδια μας. Με άλλα λόγια δεν γέρνουμε μπροστά, με κίνδυνο να χάσουμε την ισορροπία, να πέσουμε και να τραυματιστούμε. Όταν καθόμαστε, διατηρούμε τη στητή θέση κρατώντας το πηγούνι παράλληλα με το γραφείο ή το πάτωμα, τους ώμους πίσω πάνω από τα ισχία, τους μηρούς και τα γόνατα στο ίδιο ύψος, κοιτώντας ευθεία μπροστά. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει απόλυτα ιδανική στάση, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν προσπαθούμε να την πετύχουμε.

4 εύκολες ασκήσεις για τη βελτίωση της στάσης
Άσκηση #1

Σταθείτε όρθιοι μπροστά από ένα τοίχο ακουμπώντας το κεφάλι, τις ωμοπλάτες, τη λεκάνη και τη ράχη της παλάμης στον τοίχο με ενεργοποιημένους τους κοιλιακούς και τους γλουτούς. Έχοντας τεντωμένα τα χέρια σιγά-σιγά και με ήρεμες αναπνοές τα ανεβάζετε χωρίς ωστόσο να χάσουν την επαφή με τον τοίχο, μέχρι το σημείο που δεν σας δημιουργείται ενόχληση στους ώμους. Κάνετε 3 σετ των 10 επαναλήψεων.

Άσκηση #2

Διατηρώντας την ίδια θέση ανεβάζετε τα χέρια ψηλά και τα κατεβάζετε (χωρίς να χάσετε την επαφή με τον τοίχο) λυγίζοντας τους αγκώνες προς τα πλευρά σας.

Άσκηση #3

Για διάταση του θώρακα και των ώμων, σταθείτε λίγο πιο πίσω από το κούφωμα μίας πόρτας και ανεβάζετε τα χέρια ψηλά ακουμπώντας τα στα πλαϊνά της πόρτας. Σε αυτή τη θέση πηγαίνετε το σώμα σας εμπρός και διατηρείτε τη θέση για 30’’. Επανέρχεστε στην αρχική θέση και επαναλαμβάνετε 3 φορές.

Άσκηση #4

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ξαπλωμένοι σε πρηνή θέση με την κοιλιά στο έδαφος, έχετε τα πόδια τεντωμένα και λίγο ανοιχτά στο άνοιγμα της λεκάνης, τα χέρια τεντωμένα δίπλα στην λεκάνη με το εσωτερικό μέρος της παλάμης να κοιτάει στο έδαφος και το κεφάλι στην προέκταση της σπονδυλικής στήλης με το μέτωπο στο έδαφος. Σε αυτή την αρχική θέση, πιέζετε τις παλάμες στο έδαφος, φέρνετε κοντά τις ωμοπλάτες και ανασηκώνετε τον κορμό, σαν τόξο ενεργοποιώντας τους κοιλιακούς και τους γλουτούς για να προστατέψετε τη μέση, κάνοντας έκταση στον θώρακα. Κάνετε 3 σετ των 10 επαναλήψεων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.