ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Πόνος στο στήθος του παιδιού: Πότε είναι κάτι πιο σοβαρό και πρέπει να πάτε στον γιατρό

Ο πόνος αυτός επιστημονικά αποκαλείται προκάρδιο άλγος

Πόνος στο στήθος του παιδιού: Πότε είναι κάτι πιο σοβαρό και πρέπει να πάτε στον γιατρό

Ο πόνος στο στήθος των παιδιών σπανίως σχετίζεται με την καρδιά ή τους πνεύμονες τους οπότε δεν είναι και ανησυχητικός.

Ο πόνος αυτός επιστημονικά αποκαλείται προκάρδιο άλγος. Αν και η ακριβής αιτία του στα παιδιά δεν είναι αποσαφηνισμένη, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι σχετίζεται με συμπίεση νεύρου ή μυϊκή κράμπα, αναφέρει παιδοκαρδιολόγος και καθηγητής Παιδιατρικής Καρδιολογίας στο Κολλέγιο Ιατρικής Lerner του Πανεπιστημίου Western Reserve, στο Οχάιο.

Πώς εκδηλώνεται

Το προκάρδιο άλγος μπορεί να ξαφνιάσει το παιδί με την έντασή του. Μπορεί να νιώσει τον πόνο σαν μαχαιριά, συχνά στην αριστερή πλευρά του θώρακα, πάνω από την καρδιά.

Εκτός από την ένταση και τη θέση του, ο πόνος αυτός έχει και άλλα χαρακτηριστικά γνωρίσματα, όπως:

  • Διαρκεί επί λίγα δευτερόλεπτα έως λεπτά πριν εξαφανιστεί ξαφνικά
  • Επιδεινώνεται όταν το παιδί εισπνέει, εκπνέει ή κινείται
  • Επηρεάζει παιδιά και εφήβους που κατά τα άλλα είναι υγιή
  • Δεν προκαλείται από την φυσική δραστηριότητα
  • Συχνά εκδηλώνεται όταν το παιδί ξεκουράζεται

Πρώτα τα καλά νέα: στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων ο πόνος αυτός δεν κρύβει τίποτα ανησυχητικό. «Δεν είναι επικίνδυνος ούτε απειλεί τη ζωή και συνήθως σταματά να εμφανίζεται έως την ενηλικίωση», τονίζει ο ειδικός. «Επιπλέον δεν οφείλεται σε καρδιακό πρόβλημα».

Τι μπορεί να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί; Βασικά να περιμένετε μερικά λεπτά, λέει. Όπως προαναφέρθηκε είναι ένα σύντομο ενόχλημα, που υποχωρεί μόνο του. Αν επανεμφανιστεί, μπορείτε να χορηγήσετε στο παιδί ένα απλό παυσίπονο.

Άλλες πιθανές αιτίες

Ο πόνος στο στήθος του παιδιού δεν είναι πάντοτε προκάρδιο άλγος. Μπορεί και να οφείλεται σε κάτι εντελώς διαφορετικό, όπως:

  • Καταπόνηση σε κάποιον μυ ή άρθρωση. Τα παιδιά μπορεί να πονέσουν όταν κάνουν κάτι εντελώς διαφορετικό ή πολύ πιο έντονο απ’ ό,τι συνηθίζουν, εξηγεί ο Dr. Zahka. Όταν ο πόνος οφείλεται σε μυοσκελετικό αίτιο, το πιθανότερο είναι να τον προκαλεί συγκεκριμένη κίνηση ή όταν το παιδί πιέζει μία συγκεκριμένη περιοχή στο στήθος του.
  • Φλεγμονή. Αν οι πλευρές του παιδιού είναι ευαίσθητες στην αφή στα σημεία τους κοντά στο στέρνο (στο κέντρο του θώρακα), ο πόνος μπορεί να οφείλεται σε πλευροχονδρίτιδα (costochondritis). Με τον όρο αυτό περιγράφεται η φλεγμονή στον χόνδρο που συνδέει μία ή περισσότερες πλευρές με το στέρνο. Στους εφήβους ηλικίας 12-14 ετών, η πλευροχονδρίτιδα ευθύνεται για έως το 30% των περιστατικών πόνου στο στήθος.

Ο πόνος στο στήθος που οφείλεται σε μυοσκελετικό πρόβλημα ή πλευροχονδρίτιδα τυπικά υποχωρεί μετά από 1-2 μέρες ανάπαυσης και αποφυγής των δραστηριοτήτων που τον επιδεινώνουν. Η λήψη απλών παυσίπονων φαρμάκων μπορεί να τον καταπραΰνει.

Πότε να σας ανησυχήσει ο πόνος του παιδιού

Ο πόνος στο στήθος του παιδιού που στ’ αλήθεια σχετίζεται με την καρδιά του, αντανακλάται μακριά από τον θώρακα, συνεχίζει ο ειδικός. Ύποπτος ότι μπορεί να υποκρύπτει κάτι σοβαρό είναι ο πόνος ο οποίος:

  • Είναι πολύ έντονος και διαρκεί πολύ
  • Προκαλείται από τη φυσική δραστηριότητα
  • Συνοδεύεται από πυρετό, ζάλη, δύσπνοια ή απώλεια των αισθήσεων (λιποθυμία)
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία για τον πόνο του παιδιού σας, συμβουλευθείτε τον παιδίατρό σας, συνιστά ο καθηγητής. «Δεν είναι ποτέ λάθος να ρωτάτε τον παιδίατρο για έναν πόνο του παιδιού σας», τονίζει. «Εκείνος θα σας βοηθήσει να βρείτε τι συμβαίνει».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.