ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Πώς το μάσημα του πάγου μπορεί να γίνει επικίνδυνο για τα δόντια σας;

Μπορείτε να κάνετε ζημιά στα σφραγίσματα, ακόμα και στα ίδια τα δόντια σας

Πώς το μάσημα του πάγου μπορεί να γίνει επικίνδυνο για τα δόντια σας;

Το μάσημα του πάγου αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και διεγείρει το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο προσφέρει ένα ηρεμιστικό αποτέλεσμα. Έτσι πολλοί μασούν τακτικά πάγο, επειδή τους κάνει να νιώθουν καλύτερα σύμφωνα με οδοντίατρο.

Το χρόνιο μάσημα πάγου δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Έχει ακόμη και όνομα: παγοφαγία! Αλλά σίγουρα είναι μια συνήθεια που είναι καλό να μην υιοθετήσετε. Η οδοντίατρος εξηγεί γιατί το μάσημα πάγου είναι κακό για τα δόντια.

Κίνδυνοι από το μάσημα πάγου

Υπάρχουν πολλά μειονεκτήματα. “Το χρόνιο μάσημα πάγου θα μπορούσε να είναι πολύ επιζήμιο για την υγεία και τα δόντια σας», λέει η οδοντίατρος.

Πρώτα απ’ όλα, δεν χρειάζεται να μασάτε πάγο όλη την ώρα για να αποτελέσει πρόβλημα για εσάς. Ακόμη και το να μασήσετε πάγο πολύ δυνατά μία ή δύο φορές μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα. “Δεν χρειάζεται πολλή δύναμη δαγκώματος για να σπάσει ένα δόντι, ειδικά αν το δόντι έχει ήδη μικροσκοπικές ρωγμές. Ακόμα και η κόρα του ψωμιού μπορεί να σπάσει ένα δόντι αν υπάρχουν ήδη ρωγμές”, προσθέτει η ίδια.

Άλλες πιθανές αρνητικές παρενέργειες από το μασάτε παγάκια:

Μπορεί να καταστραφούν σφραγίσματα

Τα σφραγίσματα και οι στεφάνες μπορούν να κοπούν ή να σπάσουν εύκολα, σημειώνει η οδοντίατρος, ειδικά αν δαγκώνετε με ένα δόντι που έχει ήδη κάπως πληγωθεί.

“Κάποια οδοντικά γεμίσματα κατασκευάζονται από ένα είδος πορσελάνης. Ορισμένες πορσελάνες είναι πιο δυνατές από άλλες, αλλά εξακολουθούν να μπορούν να σπάσουν ή να ραγίσουν”.

Αυτά τα σπασίματα μπορεί να προκύψουν εάν γενικότερα ασκείτε πίεση στα δόντια σας. Για παράδειγμα, δεν είναι ασυνήθιστο να έχετε κατάγματα σε γεμίσματα από πορσελάνη όχι μόνο αν μασάτε παγάκια αλλά και εάν συνηθίζετε να τρίβετε και να σφίγγετε τα δόντια σας (βρουξισμός).

Μπορεί να καταστραφούν τα σιδεράκια

Το μάσημα πάγου είναι μια ιδιαίτερα κακή συνήθεια για άτομα που φορούν ορθοδοντικά σιδεράκια. “Το να μασάτε παγάκια μπορεί να τραβήξει ή να σπάσει τα συνδεδεμένα στηρίγματα”, λέει η οδοντίατρος.

Μπορεί να προκληθεί μυϊκός πόνος

Το μάσημα πάγου απαιτεί να χρησιμοποιείτε υπερβολική μυϊκή δύναμη της γνάθου, κάτι που μπορεί να προκαλέσει μυϊκό πόνο.

Καταστρέφεται το σμάλτο

Το σμάλτο (το εξωτερικό στρώμα των δοντιών), είναι η πιο σκληρή ουσία στο σώμα μας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι άφθαρτο. “Σκεφτείτε τα δόντια σαν πορσελάνη. Το σμάλτο είναι πολύ επιρρεπές σε κάταγμα. Το μάσημα πάγου μπορεί να οδηγήσει σε κάταγμα των δοντιών που μπορεί να είναι ανέφικτο μετά να αποκατασταθούν”, σύμφωνα με την οδοντίατρο.

Η ίδια επισημαίνει, ότι η βλάβη του σμάλτου εξαρτάται επίσης από το πόση δύναμη ασκείτε στα δόντια σας. “Αν ήδη συνηθίζετε να τρίζετε και να σφίγγετε τα δόντια σας και μετά μασάτε και παγάκια κιόλας, αυτό ασκεί μεγάλη πίεση στα δόντια”.

Μπορεί να σπάσει κάποιο δόντι

“Μερικές φορές, ακόμα και μια πιο μαλακή τροφή από τα παγάκια μπορεί να προκαλέσει το σπάσιμο ενός ήδη ταλαιπωρημένου δοντιού”, λέει η οδοντίατρος.

Τα δόντια μπορούν να αναπτύξουν μικροσκοπικές ρωγμές στο σμάλτο, οι οποίες συχνά δεν μπορούν να εντοπιστούν με ακτινογραφία.

“Ακριβώς όπως μια ρωγμή στο παρμπρίζ ενός αυτοκινήτου, μπορούν να μεγαλώσουν και να γίνουν όλο και πιο βαθιές. Από ένα σημείο και μετά φτάνουν τόσο βαθιά ώστε το σπασμένο δόντι δεν μπορεί να αποκατασταθεί. Μπορείτε ακόμη και να χάσετε το δόντι σας τελείως αν σπάσει”, προειδοποιεί η οδοντίατρος.

Είναι το μάσημα πάγου σημάδι αναιμίας;

Οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι ως προς το γιατί, αλλά, πράγματι ισχύει ότι η επιθυμία να μασάτε πάγο όλη την ώρα θα μπορούσε να είναι σημάδι έλλειψης σιδήρου (αναιμία).

“Όποτε βλέπω κάποιον που έχει χρόνια συνήθεια να μασάει πάγο, τον παραπέμπω σε γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης για να κάνει αιματολογικές εξετάσεις, ειδικά για να ελέγξει τα επίπεδα σιδήρου. Το μάσημα του πάγου θα μπορούσε να υποδηλώνει έλλειψη σιδήρου”, είπε η οδοντίατρος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.