ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Αυξημένες οι αυτοκτονίες – Τρόποι να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας (βίντεο)

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Αυξημένες οι αυτοκτονίες – Τρόποι να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας (βίντεο)

Η 10η Οκτωβρίου έχει θεσπιστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2019 εστιάζει σε ένα αυξανόμενο πρόβλημα της σύγχρονης κοινωνίας: την αυτοκτονία και τους τρόπους που μπορεί ο καθένας μας να βοηθήσει έναν συνάνθρωπό του, που κάνει αυτοκτονικές σκέψεις.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, κάθε 40 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος στον κόσμο χάνει τη ζωή του διαπράττοντας αυτοκτονία. Αυτό αντιστοιχεί σε 800 χιλιάδες ανθρώπους τον χρόνο. Αν συνυπολογίσουμε και τις απόπειρες αυτοκτονίας που δεν έχουν μοιραία κατάληξη, τότε καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλο είναι το ψυχικό τραύμα, ή άλλες ψυχικές και νοητικές διαταραχές που οδηγούν σε σκέψεις αυτοκτονίας.

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2019: 40” δράσης για να προλάβουμε την αυτοκτονία

Περίπου 800 χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν από αυτοκτονία κάθε χρόνο. Επιπλέον, για κάθε αυτοκτονία, υπάρχουν περισσότερες από 20 απόπειρες αυτοκτονίας.

Οι αυτοκτονίες και οι απόπειρες αυτοκτονίας έχουν αλυσιδωτό αποτέλεσμα που επηρεάζει τις οικογένειες, τους φίλους, τους συναδέλφους, καθώς και τις τοπικές κοινότητες και κοινωνίες.

Η αυτοκτονία, ωστόσο, μπορεί να προληφθεί. Μπορούν να γίνουν πολλά για να αποφευχθεί η αυτοκτονία σε ατομικό, κοινοτικό και εθνικό επίπεδο.

Η αυτοκτονία μπορεί να συμβεί σε κάθε ηλικία. Είναι η δεύτερη αιτία θανάτου σε άτομα 15-29 ετών σε παγκόσμια κλίμακα.

Η αυτοκτονία εμφανίζεται σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Μάλιστα, το 79% των αυτοκτονιών παγκοσμίως συμβαίνει στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Αν και η σχέση μεταξύ αυτοκτονίας και ψυχικών διαταραχών (ιδίως, κατάθλιψη και διαταραχές κατάχρησης ουσιών) είναι γνωστή, πολλές αυτοκτονίες συμβαίνουν παρορμητικά, σε στιγμές κρίσης.

Περαιτέρω παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

την εμπειρία της απώλειας

μοναξιά

θύμα διακρίσεων και bullying

διάλυση ερωτικής σχέσης

οικονομικά προβλήματα

χρόνιος πόνος και ανίατη ασθένεια

θύμα βίας και κακοποίησης

άλλες ανθρωπιστικές καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης

Ο ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου για αυτοκτονία είναι μια προηγούμενη απόπειρα αυτοκτονίας.

Μπορούν να γίνουν πολλά για να αποτραπεί η αυτοκτονία. Ο ΠΟΥ συστήνει τέσσερις βασικές παρεμβάσεις που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές:

να μην μπορεί να βρει το άτομο τα μέσα για να διαπράξει αυτοκτονία

η βοήθεια στους νέους να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες ώστε να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις της ζωής

έγκαιρη αναγνώριση και διαχείριση των ατόμων που κάνεις σκέψεις αυτοκτονίας, ή που έχουν κάνει μια απόπειρα αυτοκτονίας

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

η συνεργασία με τα μέσα ενημέρωσης για την σωστή κι υπεύθυνη κάλυψη μιας αυτοκτονίας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.