Προσοχή με τα τατουάζ: Πώς θα καταλάβετε πως το μελάνι είναι κακής ποιότητας

Προσοχή με τα τατουάζ: Πώς θα καταλάβετε πως το μελάνι είναι κακής ποιότητας

Τα τατουάζ θα μείνουν μια ζωή στο σώμα μας και για αυτό επικεντρώνεστε συνήθως στο σχέδιο, το οποίο θα κοσμεί για πάντα το δέρμα σας.

Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλα πράγματα που πρέπει να προσέξετε είτε σκοπεύετε να κάνετε το πρώτο σας τατουάζ είτε θέλετε απλώς να προσθέσετε περισσότερα στοιχεία σε κάποιο ήδη υπάρχον. Δεν υπάρχει κάποιος έλεγχος σε παγκόσμιο επίπεδο αναφορικά με τα μελάνια που χρησιμοποιούνται ούτε έχουν γίνει συστηματικές μελέτες για την αντίδραση του σώματος.

Ανεπιθύμητες αντιδράσεις σε τατουάζ, συμπεριλαμβανομένου του μόνιμου μακιγιάζ, μπορεί να συμβούν αμέσως μετά τη διαδικασία ή να εμφανιστούν και χρόνια αργότερα. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε τις κυριότερες…

Ερυθρότητα και οίδημα: Η παρουσία μεταλλικών αλάτων που περιέχονται σε ορισμένα μελάνια μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα και οίδημα γύρω από την περιοχή στην οποία έχει διεισδύσει η βελόνα. Αυτό το σύμπτωμα μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις εβδομάδες. Η έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή γύρω από τα τατουάζ σε μερικούς ανθρώπους. Αυτό το είδος της φλεγμονής πιο συχνά συνδέεται με το κίτρινο χρώμα, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε σχέδια που έχουν κόκκινη χρωστική ουσία, καθώς και οι δύο περιέχουν θειούχο κάδμιο, το οποίο προκαλεί φωτοευαισθησία.

Αλλεργικές αντιδράσεις: Η Δερματολογική Εταιρία της Νέας Ζηλανδίας σημειώνει ότι η δερματοστιξία μπορεί να οδηγήσει σε αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής και φωτοαλλεργική δερματίτιδα ως αποτέλεσμα της υπερευαισθησίας του δέρματος κάποιων ατόμων στις χρωστικές ουσίες. Οι αντιδράσεις αυτές εκδηλώνονται ως ένα κόκκινο εξάνθημα, που μερικές φορές συνοδεύεται από φολιδωτό δέρμα που ξεφλουδίζει.

Δερματικές λοιμώξεις: Αν και δεν συμβαίνουν συχνά, δερματικές λοιμώξεις έχουν εμφανισθεί μερικές φορές ύστερα από τατουάζ. Έχουν αναφερθεί περιστατικά από μολυσματικό κηρίο, κυτταρίτιδα, απλό έρπη και κονδυλώματα ως ιογενείς λοιμώξεις που μπορεί να μεταδοθούν μέσω της χρήσης μη επαρκώς αποστειρωμένου εξοπλισμού.

Προϋπάρχουσες παθήσεις: Αν έχετε μια προϋπάρχουσα δερματική πάθηση, όπως το έκζεμα, θα ήταν σώφρον να επανεξετάσετε την απόφασή σας να κάνετε τατουάζ, αφού μπορεί να προκαλέσει εξάρσεις σε οποιαδήποτε προϋπάρχουσα πάθηση του δέρματος.

Σχηματισμός κοκκιωμάτων: Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων σημειώνει ότι το σώμα αντιμετωπίζει μερικές φορές τις χρωστικές ουσίες στα τατουάζ ως ανεπιθύμητες ξένες ουσίες, κάτι που οδηγεί στο σχηματισμό κοκκιωμάτων στην περιοχή του σχεδίου. Τα κοκκιώματα είναι ανώμαλα στην υφή, κόκκινα σημάδια που αποτελούνται από κύτταρα του δέρματος και λευκά αιμοσφαίρια. Συνδέονται πιο συχνά με το κόκκινο μελάνι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Λειχηνοειδή σημάδια: Οι λειχηνοειδείς αντιδράσεις στο μελάνι εκδηλώνονται ως γυαλιστερά, επίπεδα μοβ σημάδια που καλύπτονται με λευκές γραμμές. Αυτά πιο συχνά εμφανίζονται στις κόκκινες περιοχές ενός τατουάζ, επειδή είναι μια πιθανή αντίδραση του δέρματος στην κόκκινη χρωστική ουσία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.