ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Το νερό της βροχής περιέχει «παντοτινά χημικά» μη ασφαλή για την υγεία – Τι έδειξε νέα έρευνα

Ερευνητές βρήκαν ότι, οι χημικές αυτές ουσίες είναι ανθρωπογενείς

Το νερό της βροχής περιέχει «παντοτινά χημικά» μη ασφαλή για την υγεία – Τι έδειξε νέα έρευνα

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental Science & Technology, δεν είναι ασφαλές να πίνουμε το νερό της βροχής, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε «παντοτινές χημικές ουσίες».

Ερευνητές βρήκαν ότι, οι χημικές αυτές ουσίες είναι ανθρωπογενείς, και χρησιμοποιούνται σε πολλά προϊόντα, όπως συσκευασίες τροφίμων, αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη και αδιάβροχα ρούχα. Μπορούν να εξαπλωθούν στην ατμόσφαιρα και βρίσκονται πλέον παντού, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπινου αίματος!

Οι υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες (PFAS) ονομάζονται «παντοτινά χημικά», επειδή μπορούν να παραμείνουν στο περιβάλλον για χιλιάδες χρόνια.

Περιλαμβάνουν περισσότερες από 4.700 χημικές ουσίες και χρησιμοποιούνται ευρέως σε καταναλωτικά προϊόντα. Ενώ έφεραν επανάσταση σε διάφορους τομείς καθώς, μεταξύ άλλων, καθιστούν τα υφάσματα ανθεκτικά στο νερό και τους λεκέδες και παράλληλα επιμηκύνουν τη διάρκεια ζωής πολλών προϊόντων, έχουν επιπτώσεις τόσο σημαντικές, που απειλούν την υγεία τόσο του ανθρώπου όσο και του περιβάλλοντος.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών, πολλές χώρες έχουν μειώσει τα συνιστώμενα όριά τους σχετικά με τα PFAS, λόγω των νέων δεδομένων σχετικά με την τοξική τους φύση.

Αν και στον βιομηχανικό κόσμο δεν πίνουμε συχνά το νερό της βροχής, πολλοί άνθρωποι σε διάφορα μέρη του πλανήτη αναμένουν το βρόχινο νερό για να ξεδιψάσουν!

Η νέα έρευνα διαπίστωσε ότι τα επίπεδα PFAS στο νερό της βροχής, παγκοσμίως, συχνά υπερβαίνουν σε μεγάλο βαθμό τα ασφαλή επίπεδα για το πόσιμο νερό.

Κατά τον ίδιο τρόπο, το έδαφος σε όλο τον κόσμο είναι, επίσης, μολυσμένο.

Οι ερευνητές τονίζουν τη σημασία της ταχείας ανάληψης δράσης για την πρόληψη περαιτέρω ζημιών και μόλυνσης, η οποία θα απαιτούσε μεγάλη επένδυση σε προηγμένη τεχνολογία καθαρισμού, μέσω του άμεσου περιορισμού της χρήσης PFAS, όπου αυτό είναι εφικτό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.