ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Βακτήρια του εντέρου: Δείτε πως επηρεάζουν το βιολογικό ρολόι – Τι έδειξε έρευνα

Η έρευνα μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να στοχεύσουν εντερικούς μικροοργανισμούς για να βελτιώσουν την υγεία

Βακτήρια του εντέρου: Δείτε πως επηρεάζουν το βιολογικό ρολόι – Τι έδειξε έρευνα

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια διαπίστωσαν ότι οι μικροοργανισμοί στο έντερο μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των διαταραχών του ύπνου, του jet lag και των τροφιμογενών νοσημάτων καθώς επίσης να βελτιώσουν τα αποτελέσματα μιας χημειοθεραπείας.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Gastroenterology το Σάββατο 3/9, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ. Sean Moore και τον Δρ. Jason Papin από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, χρησιμοποίησαν μοντέλα υπολογιστών και «τρισδιάστατα οργανοειδή του εντέρου» για να αποδείξουν ότι τα μικρόβια στο έντερο επηρεάζουν άμεσα τον κιρκάδιο ρυθμό των εντερικών κυττάρων.

Η μελέτη έδειξε ότι τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας που παράγονται από βακτήρια του εντέρου – συγκεκριμένα τα βακτήρια E. plexicaudatum, Pseudoflavonifactor και P. goldsteinii – επαναφέρουν το εσωτερικό ρολόι που καθορίζει πότε τα κύτταρα που καλύπτουν τα έντερα εκτελούν τις απαραίτητες λειτουργίες τους.

Αυτά τα οξέα ενεργοποιούν ή απενεργοποιούν συγκεκριμένα γονίδια σε περιόδους 24 ωρών και επομένως είναι ζωτικής σημασίας για τις απαραίτητες βιολογικές λειτουργίες.

Να σημειωθεί πως η διαταραχή αυτής της διαδικασίας συνδέεται με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, διάρροια, έλκη, παχυσαρκία και άλλες παθήσεις.

Ως εκ τούτου, η νέα έρευνα μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να στοχεύσουν εντερικούς μικροοργανισμούς για να βελτιώσουν την υγεία και να καταπολεμήσουν ασθένειες και ενδεχομένως το jet lag.

Η χρήση υπολογιστικών μοντέλων επέτρεψε στους ερευνητές να προσδιορίσουν ποιοι μεταβολίτες μπορεί να είναι πιο σημαντικοί για τον κιρκάδιο ρυθμό.

«Η βιολογία είναι μια επιστήμη πλούσια σε δεδομένα και οι υπολογιστικές μέθοδοι γίνονται απαραίτητες για να κατανοήσουμε τι μας λένε τα δεδομένα για τα μικρόβια. Η μοντελοποίηση συστημάτων μπορεί να μάς βοηθήσει να αγκαλιάσουμε την πολυπλοκότητα των βιολογικών συστημάτων για να απαντήσουμε σε ερωτήσεις που έχουμε και να μας βοηθήσουν να δώσουμε απαντήσεις», δήλωσε ο Papin, του οποίου η εμπειρία στη μοντελοποίηση υπολογιστών επέτρεψε στους ερευνητές να αναγνωρίσουν τους μεταβολίτες.

«Το μέλλον είναι πολύ λαμπρό στη βιοϊατρική έρευνα καθώς εκμεταλλευόμαστε την επιστήμη των δεδομένων και τις υπολογιστικές μεθόδους που αναπτύσσονται», πρόσθεσε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.