ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ακρόαση φορέων επί του ν/σ για την πρωτοβάθμια Υγεία και φροντίδα

Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ακρόαση φορέων επί του ν/σ για την πρωτοβάθμια Υγεία και φροντίδα

Με παρατηρήσεις, επισημάνσεις, προτάσεις αλλά και διαφωνίες, εμφανίστηκαν οι 31 επιστημονικοί και συνδικαλιστικοί φορείς που είχαν κληθεί, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής να τοποθετηθούν επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, για την μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Υγεία και Φροντίδα.

Στο επίκεντρο της κριτικής τους, κατά την πολύωρη ακρόαση τους, βρέθηκε μεταξύ άλλων, η νέα ρύθμιση που αφορά τον οικογενειακό γιατρό, ενώ έντονες αμφιβολίες εκφράστηκαν για την χρηματοδότηση του όλου εγχειρήματος.

Ο Κωνσταντίνος Αγοραστός, πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος υποστήριξε ότι είναι ένα νομοσχέδιο που δημιουργεί στρεβλώσεις κα ανισότητες στη δημόσια υγεία και επέκρινε το γεγονός ότι τα ΤΟΜΥ προβλέπονται μόνο σε μεγάλες πόλεις και όχι στη περιφέρεια που θα έπρεπε να ενισχυθεί. «Με τέτοια νομοθέτημα δημιουργούνται ανασφάλειες. Δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο με χρονοδιάγραμμα. Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν ενισχύεται», σημείωσε. Ο Μιχαήλ Βλασταράκος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου υποστήριξε ότι δεν είναι ένα μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο για τη πρωτοβάθμια υγεία και φροντίδα και όπως είπε, είναι αντίθετο με τις πάγιες και διαχρονικές θέσεις του Συλλόγου σε ότι αφορά τις συλλογικές συμβάσεις οι οποίες ακυρώνονται. Την κάθετη αντίδραση του εξέφρασε στο άρθρο για τον οικογενειακό γιατρό, ζητώντας να μην αφαιρεθεί το δικαίωμα επιλογής του από τον ασφαλισμένο. «Εκείνο που χρειάζεται είναι ένας εθνικός σχεδιασμός που θα υπερβαίνει τη κυβερνητική θητεία, επικαιροποίηση του υγειονομικού χάρτη, καθιέρωση της ηλεκτρονικής κάρτας και ένα νομοσχέδιο που θα αντέχει στο χρόνο», πρόσθεσε.

«Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με ένα νομοσχέδιο που υλοποιεί μνημονιακές δεσμεύσεις, δίνει τη δυνατότητα περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας και ελαστικοποιεί τις εργασιακές σχέσεις», υπογράμμισε ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων. Ο Πρόδρομος Μποδοσάκης Μερκούρης, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Γενικής Ιατρικής εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την «φαλκίδευση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού», ενώ σημείωσε ότι επαναφέρει από το παράθυρο την αρνητική λειτουργία του ΙΚΑ και ακυρώνει στη πράξη το εγχείρημα της αποκλειστικής απασχόλησης. «Κόφτη ασθενών» χαρακτήρισε τα ΤΟΜΥ, ο Ιωάννης Γαλανόπουλος, μέλος της εκτελεστικής γραμματείας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος. «Και αυτή η μεταρρύθμιση είναι συνέχεια των προηγούμενων. Δίνεται συνέχεια στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, ενώ τα ΤΟΜΥ καλύπτουν τις ανάγκες μόνο του 30% του πληθυσμού», ανέφερε. Τις ισχυρές επιφυλάξεις της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος εξέφρασε ο πρόεδρος της, Δημήτρης Σκουτέλης υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η πολυδαίδαλη μορφή του νομοσχεδίου δημιουργεί σύγχυση και είναι εντελώς αβέβαιη η επιτυχής έκβαση του», ενώ συμπλήρωσε ότι «εξακολουθεί να υποβαθμίζεται ο σημαντικός ρόλος των νοσηλευτών».

Ο Ιωάννης Λυμβαίος, γραμματέας της Εθνικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, έκανε λόγο για «πολύ προβληματικό νομοσχέδιο», και «για ανυπαρξία εθνικού σχεδιασμού», σημειώνοντας πάντως ότι έχουν ενσωματωθεί αιτήματα τους. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην «παντελή έλλειψη αναφοράς στην προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία για θέματα ψυχικής υγείας».

Δεν αναφέρεται η σταθερή χρηματοδότηση των πρωτοβάθμιων μονάδων υγείας, δεν διασφαλίζονται μετά από το τέλος των χρηματοδοτήσεων από τα ΕΣΠΑ η βιωσιμότητα τους», τόνισε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΜΠΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.