ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Κρυφή επίσκεψη Νετανιάχου στην Αίγυπτο – Τι ειπώθηκε άραγε;

Κρυφή επίσκεψη Νετανιάχου στην Αίγυπτο – Τι ειπώθηκε άραγε;

Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου μετέβη μυστικά στην Αίγυπτο για να συζητήσει με τον Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι την πιθανότητα εκεχειρίας στην Λωρίδα της Γάζας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή η πληροφορία αυτή που μεταδόθηκε από το Κανάλι 10.

Σύμφωνα με το κανάλι αυτό, η συνάντηση των δύο ηγετών έγινε στις 22 Μαΐου και κράτησε πολλές ώρες. Από τις 30 Μαρτίου στον παλαιστινιακό θύλακα που ελέγχεται από τη Χαμάς οργανώνονταν συνεχώς κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για τον αποκλεισμό της Γάζας αλλά και με αίτημα την επιστροφή των Παλαιστίνιων προσφύγων και των απογόνων τους στις περιοχές απ’ όπου αναγκάστηκαν να φύγουν μετά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ, το 1948.

Στα βίαια επεισόδια κοντά στον φράχτη ασφαλείας με το Ισραήλ έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα από πυρά των Ισραηλινών στρατιωτών 169 Παλαιστίνιοι. Στις 20 Ιουλίου σκοτώθηκε και ένας Ισραηλινός στρατιώτης, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από το 2014.

Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, τις οποίες επικαλέστηκε το Κανάλι 10, οι συνομιλίες μεταξύ του Νετανιάχου και του Σίσι επικεντρώθηκαν στην πιθανότητα επίτευξης μιας εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, στην ενδεχόμενη ανάληψη της εξουσίας στον θύλακα από την Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς, την άρση του ισραηλινού αποκλεισμού και την αποκατάστασης των υποδομών ζωτικής σημασίας.

Αυτό σημαίνει ότι θα πάρουν την εξουσία από την Χαμάς, αλλά αυτό είναι ένα ζητούμενο: Πώς θα το καταφέρουν; Η Αίγυπτος έχει ισχυρή επιρροή στο εσωτερικό της Χαμάς, αλλά όχι τόσο ώστε να την αναγκάσει να παραδώσει την εξουσία. Η Χαμάς ελέγχει την Λωρίδα της Γάζας και η Φατάχ του Αμπάς την Δυτική Οχθη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Αίγυπτος και η Ιορδανία είναι οι μοναδικές αραβικές χώρες που έχουν υπογράψει συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ. Το Κάιρο έχει εμπλακεί στις συνομιλίες με στόχο την συμφιλίωση μεταξύ της Χαμάς και της Φάταχ του Αμπάς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.