ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Στην Ελβετία όλοι οι πολιτικοί αρχηγόι για το Κυπριακό

Στην Ελβετία όλοι οι πολιτικοί αρχηγόι για το Κυπριακό

«Εάν υπάρχει η καλή θέληση, θα υπάρξει και ένα αίσιο τέλος» δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης…

Στο Crans – Montana της Ελβετίας στις 28 Ιουνίου θα μεταβούν με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας όλοι οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων της Κύπρου, όπως ανακοινώθηκε στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου που έγινε σήμερα, Δευτέρα. Υπενθυμίζεται πως οι πολιτικοί αρχηγοί είχαν συνοδεύσει τον Νίκο Αναστασιάδη, τον Ιανουάριο, στη Γενεύη. Πιθανόν, η σημερινή να είναι η τελευταία συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, πριν από τη διάσκεψη στην Ελβετία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατατέθηκε από τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο κοινή πρόταση του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και της Αλληλεγγύης για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Τα τρία κόμματα καλούν τον Κύπριο πρόεδρο Αναστασιάδη να την καταθέσει ως πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Στη σημερινή συνεδρίαση, παρευρίσκονται ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και Γιώργος Βασιλείου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ο Αντιπρόεδρος της Αλληλεγγύης Πόλυς Παλλήκαρος, ο Πρόεδρος των Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ο Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας και ο Διαπραγματευτής της Ελληνοκυπριακής πλευράς Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Αναστασιάδης: Αν υπάρχει η καλή θέληση…

«Εμείς μεταβαίνουμε στην Ελβετία, με αποφασιστικότητα να διαπραγματευτούμε, έτσι ώστε να πετύχουμε λύση που να γίνεται αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες, με βάση ένα σωρό υπαλλακτικές προτάσεις που μπορεί να ικανοποιήσουν το αίσθημα ασφαλείας όλων». Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων χθες ο Κύπριος Πρόεδρος, σε δηλώσεις του.

Είπε ακόμα ότι «γνωρίζουμε πως υπάρχουν τρόποι και τρόποι να διασφαλιστεί η εγγύηση και για την υλοποίηση και για την ασφάλεια και για τις όποιες εξωτερικές απειλές. Τις επικαλούμενες εξωτερικές απειλές, γιατί διερωτώμαι εάν η Κυπριακή Δημοκρατία, που έχει άριστες σχέσεις με το σύνολο των γειτόνων και όχι μόνο, διατρέχει τον όποιον κίνδυνο εισβολής ή ξένης επιβουλής. Μια μόνο είναι η επιβουλή. Εκείνη την οποία ζούμε από το 1974».

Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση της τουρκοκυπριακής πλευράς ότι η θέση περί κατάργησης εγγυήσεων και μηδέν αριθμό στρατευμάτων θα οδηγήσει σε κατάρρευση του διαλόγου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «θεωρώ πως θα πρέπει να διακρίνει όλες τις πλευρές μια αυτοσυγκράτηση ενόψει του γεγονότος ότι ο διάλογος θα διεξαχθεί σε συγκεκριμένο χώρο, σε συγκεκριμένες ημερομηνίες».

Ερωτηθείς αν η συνάντηση στην Ελβετία θα είναι ανοικτού τέλους ή όχι, ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι «κατ’ αρχήν η πρόθεση και η αποφασιστικότητα θα πρέπει να διακρίνει όλους όσοι συμμετέχουν. Αλλά πριν και πάνω από όλα, καλή θέληση μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις, ιδιαίτερα εκείνων που φέρουν κατά κύριο λόγο την ευθύνη σε καίρια θέματα όπως είναι οι εγγυήσεις, η ασφάλεια, οι εδαφικές αναπροσαρμογές κ.λπ. Εάν υπάρχει η καλή θέληση, θα υπάρξει και ένα αίσιο τέλος».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι η οποιαδήποτε πρόοδος που μπορεί να παρατηρηθεί στην Ελβετία, εξαρτάται από τη βούληση της Τουρκίας και είναι η ώρα της Τουρκίας, καθησυχάζοντας παράλληλα τον κυπριακό ελληνισμό, σημειώνοντας πως γνωρίζει ποιες είναι οι γραμμές και τα περιθώρια μέσα στα οποία θα πρέπει να διαπραγματευτούμε. «Είναι δεδομένη», είπε, «η προσήλωσή μου στις προσπάθειες επίτευξης μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης», για να προσθέσει ότι εννοεί «μια λύση η οποία θα δημιουργεί ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, το οποίο θα είναι απαλλαγμένο από την όποια στρατιωτική παρουσία τρίτων χωρών. Ένα κράτος που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των νόμιμων κατοίκων του, επιτρέποντας την ευημερία».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.