Στη «μαύρη λίστα» έβαλε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πετρελαιοφόρα και ναυτιλιακές εταιρείες, που παρακάμπτουν τις κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας.

Πρόκειται για τα μέτρα που είχαν προτείνει οι ΗΠΑ τον προηγούμενο μήνα και εντάσσονται στο πλαίσιο της καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης μέσω θαλάσσης προϊόντων προς τη Βόρεια Κορέα, όπως το πετρέλαιο και ο άνθρακας.

Είναι η πρώτη φορά που το Συμβούλιο Ασφαλείας καταρτίζει μια τόσο μεγάλη λίστα στο πλαίσιο του οικονομικού εμπάργκο που έχει επιβάλει στη Βόρεια Κορέα, σχολίασε διπλωμάτης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Τα 27 πετρελαιοφόρα και φορτηγά πλοία τα οποία περιλήφθηκαν στη μαύρη λίστα απαγορεύεται να δένουν στα λιμάνια παγκοσμίως, ενώ οι 21 εταιρείες κινδυνεύουν με πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων.

Πρόκειται για δύο κινεζικές εταιρείες, δώδεκα βορειοκορεατικές, τρεις με έδρα το Χονγκ Κονγκ, μία με έδρα τη Σιγκαπούρη, μία με έδρα τα νησιά Σαμόα, μία με έδρα τον Παναμά και μία με έδρα τα νησιά Μάρσαλ.

Τα μέτρα αυτά αποτελούν ξεκάθαρη ένδειξη ότι η διεθνής κοινότητα είναι ενωμένη στην προσπάθεια να πιέσει το καθεστώς της Β. Κορέας, σχολίασε η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ