ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Πιστοποίηση ικανότητας αέρος-εδάφους για το EF-2000 Typhoon

Πιστοποίηση ικανότητας αέρος-εδάφους για το EF-2000 Typhoon

To EF-2000 Typhoon, ολοκλήρωσε μια ακόμα επιτυχή δοκιμή στο στάδιο πιστοποίησης των ικανοτήτων του αέρος-εδάφους. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της άσκησης Green Flag στη Νεβάδα των Ηνωμένων Πολιτειών, επτά Eurofighter της ΧΙ Μοίρας από το Κόνινγκσμπυ, πραγματοποίησαν αφέσεις κατευθυνόμενων όπλων και βολές πυροβόλων με ικανοποιητική ακρίβεια ώστε να κηρυχθούν «ετοιμοπόλεμα» πριν μάλιστα την προκαθορισμένη ημερομηνιά της 1ης Ιουλίου.

To EF-2000 Typhoon, ολοκλήρωσε μια ακόμα επιτυχή δοκιμή στο στάδιο πιστοποίησης των ικανοτήτων του αέρος-εδάφους. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της άσκησης Green Flag στη Νεβάδα των Ηνωμένων Πολιτειών, επτά EF-2000 Typhoon της Μοίρας ΧΙ από το Coningsby, πραγματοποίησαν αφέσεις κατευθυνόμενων όπλων και βολές πυροβόλων με ικανοποιητική ακρίβεια ώστε να κηρυχθούν «ετοιμοπόλεμα» πριν την ορισμένη ημερομηνιά της 1ης Ιουλίου.

Αυτό σημαίνει ότι τα αεροσκάφη του τύπου είναι έτοιμα να χρησιμοποιηθούν για προσβολές στόχων στο έδαφος αν απαιτηθεί.

Η εν λόγω άσκηση Green Flag Wes είναι μια διακλαδική άσκηση μεταξύ της αμερικανικής Αεροπορίας και Στρατού κατά την οποία η παροχή αεροπορικής υποστήριξης είναι κρίσιμο στοιχείο για την προετοιμασία εναέριων και επίγειων δυνάμεων προ της επιχειρησιακής τους ανάπτυξης σε θέατρα επιχειρήσεων.

Μάλιστα τα εκπαιδευτικά σενάρια που «τρέχουν» τα τελευταία χρόνια στην άσκηση αυτή περιλαμβάνουν κατά κόρον ασσύμετρη μάχη και αεροπορική υποστήριξη ανταρτοπόλεμου, όπως στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Συνολικά, τα βρετανικά EF-2000 Typhoon έριξαν 43 κατευθυνόμενες βόμβες Paveway II, 8 Paveway III και 16 απλές βόμβες ελεύθερης πτώσης των 454 κιλών (Mk83).

Σύμφωνα με Βρετανούς αξιωματούχους, τα αεροσκάφη πέτυχαν εκπληκτικό βαθμό ευστοχίας που έφτανε το 99,3% ενώ ακυρώθηκαν μόλις δυο έξοδοι, μια εξαιτίας υψηλού ανέμου, όπου όμως κανένα άλλο αεροσκάφος δεν πέταξε και μια εξαιτίας σπάνιου τεχνικού προβλήματος.

Υποστηρίζουν δε ότι το αεροσκάφος είναι πλέον έτοιμο να αναπτυχθεί για την παροχή υποστήριξης τόσο στο Ιράκ όσο και στο Αφγανιστάν, αν χρειαστεί, αν και αυτό είναι απόφαση που πρέπει να λάβουν τρίτοι, πράγμα που αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα.

Μέχρι στιγμής, στο Αφγανιστάν επιχειρούν αμερικανικά, βρετανικά και άλλα συμμαχικά αεροσκάφη παρέχοντας πυρά εγγύς υποστήριξης στις δυνάμεις στο έδαφος. Επισημαίνεται ότι η Γαλλία έχει διαθέσει αριθμό Rafale της Αεροπορίας και του Ναυτικού της για τον σκοπό αυτό εδώ και δυο χρόνια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Υπενθυμίζεται ότι πριν 7 περίπου  μήνες το EF-2000 Typhoon είχε πραγματοποιήσει την πρώτη άφεση κατευθυνόμενου όπλου και συγκεκριμένα βόμβας Paveway II.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.