Επιστροφή στους αιθέρες για το «Σπιτφάιρ» MJ755 της Π.Α. (φώτο – βίντεο)

Επιστροφή στους αιθέρες για το «Σπιτφάιρ» MJ755 της Π.Α. (φώτο – βίντεο)

Έτοιμο να προχωρήσει στην πρώτη δοκιμαστική του πτήση είναι το «Σπιτφάιρ» MJ755 μετά την πλήρη ανακατασκευή του.

Από το ιστορικό αεροδρόμιο του Μπίγκιν Χιλ της Μεγάλης Βρετανίας θ’ απογειωθεί την Κυριακή για την πρώτη του δοκιμαστική πτήση το «Σπιτφάιρ» MJ755, ένα αεροπλάνο-θρύλος της Πολεμικής Αεροπορίας, που ανακατασκευάστηκε πλήρως για να πετάξει ξανά στους ελληνικούς ουρανούς.

Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Κόλια, αντιπρόεδρο του Ιδρύματος «ΙΚΑΡΟΣ», το οποίο έχει αναλάβει αποκλειστικά με δικές του δαπάνες την ανακατασκευή του αεροσκάφους και την επαναφορά του σε πτητική κατάσταση, «η πρώτη δοκιμαστική πτήση του MJ755 θα γίνει την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020, στις 9:00 το πρωί στο αεροδρόμιο του Μπίγκιν Χιλ».

Το αεροσκάφος μετά την παραχώρησή του από την Πολεμική Αεροπορία στο Ίδρυμα «ΙΚΑΡΟΣ», μεταφέρθηκε τον Απρίλιο του 2018 για πλήρη ανακατασκευή στις εγκαταστάσεις του Ειδικού Κέντρου Συντήρησης – Ανακασκευής Ιστορικών Αεροσκαφών «Σπιτφάιρ», όπου εδρεύει η ομώνυμη εταιρεία στο Μπίγκιν Χιλ της Μεγάλης Βρετανίας.

«Για δύο χρόνια το MJ755 θα είναι κάτω από τα φτερά του ιδρύματος», υπογραμμίζει ο κ. Δημήτρης Κόλιας, «ώστε να πάρει μέρος σε διάφορα διεθνή αεροπορικά σόου με τα χρώματα της πολεμικής αεροπορίας και έτσι να γίνει διεθνώς γνωστό!».

«Μετά τα δύο χρόνια, το ίδρυμα θα έχει μεταλαμπαδεύσει την εμπειρία αυτή στην Πολεμική Αεροπορία ώστε να συνεχιστεί αυτή η δραστηριότητα πάντα με την οικονομική ενίσχυση του ιδρύματος «Ίκαρος», συμπληρώνει ο κ. Κόλιας.

«Απλά να πω ότι αυτά τα «vintage» αεροσκάφη πετάνε περίπου 15 ώρες τον χρόνο. Θα το πετάνε πιλότοι που θα προτείνει η Πολεμική Αεροπορία, και θα το συντηρούν μηχανικοί επίσης που θα προτείνει η ΠΑ αλλά θα εκπαιδεύσει και θα πιστοποιήσει το ίδρυμα με δικά του έξοδα στην Αγγλία», λέει ο κ. Δημήτρης Κόλιας, και καταλήγει: «Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία με το MJ755 θα είναι η δεύτερη Πολεμική Αεροπορία στον κόσμο μετά την RAF (ΗΒ) που θα έχει ενεργό πτητικό στρατιωτικό «Spitfire» στο δυναμικό της».

Με βάση το χρονοδιάγραμμα εκτιμάται ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020 θα χορηγηθεί άδεια πτήσης από την πολιτική αρχή αεροπλοΐας του Ηνωμένου Βασιλείου, προκειμένου να έρθει το αεροσκάφος στην Ελλάδα.

Η ιστορία του αεροσκάφους:

Το «Σπιτφάιρ» MJ755 παραδόθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1947 στην τότε Ελληνική Βασιλική Αεροπορία από τον Υποσμηναγό (Ι) της Βασιλικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου (RAF) Τζώρτζ Νταν.

Ήταν ένα από τα 77 περίπου «Σπιτφάιρ» που έδωσε η αγγλική κυβέρνηση για την ανασύσταση της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας. Τον Απρίλιο εκείνης της χρονιάς εντάχθηκε στην δύναμη της 335 Μοίρας Διώξεως στο Σέδες (Θεσσαλονίκη).

Το 1949 χρησιμοποιήθηκε ως εκπαιδευτικό στη Σχολή Αεροπορίας Εφέδρων Αξιωματικών Χειριστών στο Τατόι. Το 1950 μεταφέρθηκε στο Κρατικό Εργοστάσιο Αεροπλάνων στο Φάληρο, όπου μετατράπηκε σε φωτοαναγνωριστικό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στις 8 Σεπτεμβρίου 1953 πραγματοποίησε την τελευταία του πτήση, πριν καθηλωθεί οριστικά στο έδαφος, και χρησιμοποιηθεί ως στατικό έκθεμα αρχικά στο Τατόι, αργότερα στα μέσα της δεκαετίας του 1970 στην αυλή του Πολεμικού Μουσείου, ενώ μετά τη δημιουργία του Μουσείου Πολεμικής Αεροπορίας, μεταφέρθηκε ξανά στο Τατόι το 1995, πριν σταλθεί το 2018 στο ιστορικό αεροδρόμιο Μπίγκιν Χιλ έξω από το Λονδίνο για πλήρη ανακατασκευή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.