ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

SR-71 Blackbird: Το ταχύτερο «επανδρωμένο αεροσκάφος» στον κόσμο (φώτο)

SR-71 Blackbird: Το ταχύτερο «επανδρωμένο αεροσκάφος» στον κόσμο (φώτο)

Το SR-71 Blackbird κατέχει μέχρι και σήμερα το ρεκόρ για το ταχύτερο «επανδρωμένο αεροσκάφος» στον κόσμο.

Το κομψό και επιβλητικό SR-71 Blackbird μοιάζει να ανήκει σε ταινία επιστημονικής φαντασίας, αν και στην πραγματικότητα το αεριωθούμενο μαύρης κατασκευής απέδειξε πως η εξωτερική του εμφάνιση είναι μόνο ένα από τα εντυπωσιακά στοιχεία που διαθέτει.

Αν και αποσύρθηκε τη δεκαετία του 1990, κάνοντας χώρο για νέα πρότζεκτ, κανέναν αεροσκάφος μέχρι και σήμερα δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει τους χρόνους του Blackbird, που το καθιστούν το ταχύτερο επανδρωμένο αεροσκάφος.

Το «μαύρο πουλί» εξυπηρετούσε τις ανάγκες της Αμερικανικής Αεροπορίας από το 1964 έως το 1998. To SR71 κατέχει, από το 1976, το παγκόσμιο ρεκόρ για το ταχύτερο «επανδρωμένο αεροσκάφος» στον κόσμο με καταγεγραμμένη ταχύτητα 3.529,6 χιλιόμετρα την ώρα.

Το Blackbird μόνιμα το κάλυπτε ένα πέπλο μυστηρίου που γοήτευε και θα γοητεύει ακόμα και όσους δεν ασχολούνται με θέματα αεροπορικής φύσης , ενώ τους προκαλεί ενδιαφέρον η από επιστημονική φαντασία εμπνευσμένη σχεδίαση που χαρακτηρίζει το SR-71. Το SR-71 είναι γνωστό στους πιλότους με πολλά παρατσούκλια : «Sled» , «Habu» , «SR», «Lady in Black» και το πιο γνωστό φυσικά το «Blackbird».

Ενώ το 1994 εμφανίστηκε στις ΗΠΑ και το επίσημο εγχειρίδιο του πιλότου έναντι του ποσού των 150$ . Αντάξιος διάδοχος δεν εμφανίστηκε , ίσως προφανώς να μην χρειαζόταν ή να σχεδιάζονται άλλα ανάλογα που θα φανερωθούν με το πέρασμα του χρόνου. Να τονίσουμε πως υπηρέτησε τις ΗΠΑ πάνω από 35 χρόνια.

H ανάπτυξή του

Αναπτύχθηκε ως ένα άκρως απόρρητο στρατιωτικό project από την Lockheed και τον σχεδιαστή της Clarence Johnson. Το 1990 αποσύρθηκε λόγω πολιτικών αιτίων αλλά η Αεροπορία των ΗΠΑ το χρησιμοποίησε μέχρι το 1998. Από τα 32 αεροσκάφη αυτού του τύπου που ήταν διαθέσιμα, τα 12 καταστράφηκαν σε ατυχήματα, αλλά κανένα από αυτά από εχθρικά πυρά.

Για να αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες που δημιουργούνται από την τριβή στην ανώτερη ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης 3 Mach πτήσης του απαιτεί μια σειρά ειδικά σχεδιασμένων υλικών, συμπεριλαμβανομένων και καυσίμων υψηλής θερμοκρασίας, στεγανωτικά υλικά, λιπαντικά, καλωδίωση και άλλα συστατικά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα Blackbirds χρησιμοποιήθηκαν σε περισσότερες από 3.551 αποστολές αναγνώρισης στα σχεδόν 30 χρόνια λειτουργίας τους, πέταξαν πάνω από τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, την Ευρώπη και την Ασία. Έντεκα SR-71 χάθηκαν σε ατυχήματα – αν και όλοι οι πιλότοι, εκτός από έναν, επέζησαν. Κανένα όμως δεν «έπεσε» ποτέ από εχθρικά πυρά, όλες οι πτώσεις ήταν από μηχανικά προβλήματα. Το «Μαύρο πουλί» παραμένει αλώβητο από τα πυρά του εχθρού, δημιουργώντας έκτοτε ένα ιδιαίτερο «ρεκόρ» μεταξύ πολλών άλλων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.