ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

ΟΗΕ: Παιδιά-στρατιώτες συμμετέχουν σε μάχες στο Νότιο Σουδάν

ΟΗΕ: Παιδιά-στρατιώτες συμμετέχουν σε μάχες στο Νότιο Σουδάν

«Οι πληροφορίες που λαμβάνουμε κάνουν λόγο για μαζικές σφαγές, εξωδικαστικές εκτελέσεις, καταστροφές σε μεγάλη κλίμακα, λεηλασίες και στρατολόγηση παιδιών-στρατιωτών», δήλωσε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη διάρκεια επίσκεψής του στο Νότιο Σουδάν.

Η Unicef πρόσθεσε ότι διαθέτει «αξιόπιστες πληροφορίες για τη συμμετοχή παιδιών στη σύγκρουση», που ξεκίνησε στις 15 Δεκεμβρίου μεταξύ των δυνάμεων του προέδρου του Νότιου Σουδάν Σάλβα Κιρ και αυτών του αντιπάλου του, του πρώην αντιπροέδρου Ρικ Μάκαρ.

Παρόλα αυτά η Unicef, που εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις, κυρίως για τον αριθμό των παιδιών. Ο ΟΗΕ κατηγορεί και τις δύο πλευρές ότι διαπράττουν ωμότητες.

«Έχουμε ακούσει να λένε για πολλά παιδιά-στρατιώτες που στρατολογήθηκαν από τον λεγόμενο Λευκό Στρατό», μια πολιτοφυλακή της φυλής Νούερ, στην οποία ανήκει ο Μάκαρ, προπύργιο της οποίας είναι η πολιτεία Τζόνγκλεϊ.

Ο Σιμόνοβιτς χαρακτήρισε κρίσιμο να λογοδοτήσουν οι ένοχοι για τις ωμότητες.

Στο μεταξύ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, περισσότεροι από 86.000 άνθρωποι από το Νότιο Σουδάν έχουν αναζητήσει καταφύγιο στις γειτονικές χώρες.

«Από τα μέσα Δεκεμβρίου (. . .) περισσότεροι από 86.000 Νοτιοσουδανοί έχουν καταφύγει στις γειτονικές χώρες. Αν εξακολουθήσουν να φεύγουν με αυτό τον ρυθμό, σχεδόν 1.000 άνθρωποι την ημέρα, αναμένουμε ότι ο αριθμός των προσφύγων θα ξεπεράσει τις 100.000 ως τα τέλη Ιανουαρίου», δήλωσε ο Έντριαν Έντουαρντς εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Οι μισοί από τους πρόσφυγες είναι μικρότεροι των 18 ετών και έχουν καταφύγει στην Ουγκάντα, συνολικά 46.500 άνθρωποι.

Περισσότεροι από 20.600 βρίσκονται στην Αιθιοπία, τουλάχιστον 8.900 στην Κένυα και περίπου 10.000 στο Σουδάν, σύμφωνα με την UNHCR.

Για να αντιμετωπίσει την κατάσταση η UNHCR προβλέπει να κατασκευάσει έναν νέο καταυλισμό προσφύγων και να μεγαλώσει τους ήδη υπάρχοντες στην Ουγκάντα, την Αιθιοπία και την Κένυα.

Στο εσωτερικό του Νότιου Σουδάν, οι άνθρωποι έχουν μετακινηθεί προς τα σύνορα είναι έτοιμοι να καταφύγουν στο εξωτερικό, αν η κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω, υπογράμμισε ο Έντουαρντς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, περίπου 468.000 άνθρωποι είναι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό του Νότιου Σουδάν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.