ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Καταδικάσθηκαν σε θάνατο για απόπειρα αεροπειρατείας τρεις Ουιγούροι Τούρκοι

Καταδικάσθηκαν σε θάνατο για απόπειρα αεροπειρατείας τρεις Ουιγούροι Τούρκοι

 Ένα κινεζικό δικαστήριο της περιφέρειας Σιντζιάνγκ (βορειοδυτική Κίνα) όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι, καταδίκασε σήμερα σε θάνατο τρεις άνδρες για απόπειρα αεροπειρατείας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Οι τρεις άνδρες, καθώς και ένας τέταρτος που καταδικάσθηκε σε ισόβια κάθειρξη, είχαν επιχειρήσει τον Ιούνιο να καταλάβουν ένα αεροπλάνο, διευκρίνισε το επίσημο πρακτορείο.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, τον Ιούνιο, η κυβέρνηση της Σιντζιάνγκ είχε ανακοινώσει πως έξι Ουιγούροι είχαν συλληφθεί έπειτα από απόπειρα να πραγματοποιήσουν αεροπειρατεία σε αεροπλάνο το οποίο εκτελούσε δρομολόγιο ανάμεσα σε δύο πόλεις της περιφέρειας.

Μια εκπρόσωπος της κυβέρνησης είχε διευκρινίσει πως επτά ή οκτώ άνθρωποι είχαν τραυματισθεί κατά την απόπειρα αεροπειρατείας, μεταξύ των οποίων μέλη του πληρώματος.

Η απόπειρα αεροπειρατείας είχε πραγματοποιηθεί δέκα λεπτά μετά την απογείωση του αεροπλάνου από το αεροδρόμιο του Χοτάν, στο οποίο προσγειώθηκε και πάλι στη συνέχεια. Είχε απογειωθεί με προορισμό το Ουρούμτσι, σύμφωνα με τον ιστότοπο της κυβέρνησης της Σιντζιάνγκ.

Σύμφωνα όμως με έναν εκπρόσωπο του εξόριστου Παγκόσμιου Συνεδρίου των Ουιγούρων, τον Ντίλξατ Ράξιτ, «ο πληθυσμός του Χοτάν δεν πιστεύει πως υπήρξε απόπειρα αεροπειρατείας».

Ένας καβγάς φέρεται ότι είχε ξεσπάσει μέσα στο αεροπλάνο για ένα πρόβλημα με τις θέσεις ανάμεσα σε Κινέζους Χαν, οι οποίοι αποτελούσαν τη συντριπτική πλειοψηφία μέσα στο αεροπλάνο, και μερικούς Ουιγούρους, είχε κάνει γνωστό τον Ιούνιο ο Ράξιτ.

«Η δίκη πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών και οι καταδίκες σε θάνατο απαντούν σε ένα πολιτικό αίτημα», δήλωσε σήμερα ο Ράξιτ προσθέτοντας πως οι αρχές διόρισαν δικηγόρους στους κατηγορούμενους και τους αρνήθηκαν το δικαίωμα να επιλέξουν αυτούς που θέλουν.

Πέρυσι τον Ιούλιο 20 Ουιγούροι διαδηλωτές είχαν σκοτωθεί στο Χοτάν σε συγκρούσεις με την αστυνομία.

Η ασφάλεια έχει ενισχυθεί στη Σιντζιάνγκ μετά τα βίαια επεισόδια ανάμεσα σε Ουιγούρους και Χαν τον Ιούλιο του 2009 στο Ουρούμτσι, την πρωτεύουσα της περιφέρειας, τα οποία είχαν στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 200 ανθρώπους και είχαν προκαλέσει τον τραυματισμό τουλάχιστον 1.600.

Στην περιφέρεια σημειώνονται σποραδικά επεισόδια ανάμεσα στην τουρκόφωνη μειονότητα των Ουιγούρων, που αριθμεί περίπου 9 εκατομμύρια, και τους Κινέζους Χαν, την εθνότητα που αποτελεί την πλειονότητα στην Κίνα.

Οι Ουιγούροι διαμαρτύρονται ότι καταπατώνται τα γλωσσικά και πολιτιστικά δικαιώματά τους και υποστηρίζουν ότι από την οικονομική ανάπτυξη στην περιφέρειά τους ωφελούνται κυρίως οι Χαν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.