Οργή και πάθος κατά των νέων απαγορεύσεων λόγω κορωνοϊού στην Σερβία – Εκατοντάδες τραυματίες διαδηλωτές και αστυνομικοί

Οργή και πάθος κατά των νέων απαγορεύσεων λόγω κορωνοϊού στην Σερβία – Εκατοντάδες τραυματίες διαδηλωτές και αστυνομικοί

Αιματηρές και ογκώδεις είναι οι διαδηλώσεις, ανεξαρτήτου κόμματος και πολιτικής απόχρωσης των πολιτών που συμμετέχουν σε αυτές, στο Βελιγράδι και άλλες πόλεις της Σερβίας, κατά των νέων κυβερνητικών απαγορεύσεων και του συνθήματος «Μένουμε Σπίτι» της κυβέρνησης, λόγω κορωνοϊού.

Επενέβη ακόμα και η έφιππη αστυνομία, εν μέσω ρίψης χημικών και κροτίδων από τις δυνάμεις ασφαλείας για να κατασταλεί η οργή των πολιτών για τις νέες απαγορεύσεις.

Σύμφωνα με το σερβικό υπουργείο Εσωτερικών, σήμερα τραυματίστηκαν τουλάχιστον δέκα αστυνομικοί, καθώς πολλοί από τους διαδηλωτές πετούσαν πέτρες στις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ επιτέθηκαν και σε τηλεοπτικά συνεργεία στις πόλεις Νις και Νόβι Σαντ, καθώς δεν δέχονται να τους ξανακλείσουν στα σπίτια τους.

Πριν δύο ημέρες ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς είχε ανακοινώσει ότι «η πανδημία του κορωνοϊού επανέρχεται και θα πρέπει οι πολίτες να κλειστούν πάλι στα σπίτια τους»!

Το ποσοστό των κρουσμάτων και των θανάτων σε μία χώρα των 8 εκατ. ανθρώπων παραμένει χαμηλό (16.700 κρούσματα και 330 θάνατοι) βασικά λόγω του εμβολίου της φυματίωσης που έχουν κάνει σχεδόν όλοι οι Σέρβοι πολίτες, όπως και όλοι οι πολίτες των πρώην κομμουνιστικών χωρών, η Ελλάδα και η Πορτογαλία, αλλά ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός Ν.Βούτσιτς επέβαλε και πάλι απαγόρευση της κυκλοφορίας λέγοντας, ότι «δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από τις έξι το απόγευμα της Παρασκευής μέχρι τις πέντε το πρωί της Δευτέρας» (τα ίδια ετοιμάζουν και στην Ελλάδα για τον Σεπτέμβριο).

Αμέσως μετά τη συνέντευξη τύπου του Βούτσιτς ο κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται μπροστά στο Κοινοβούλιο της Σερβίας, κλείνοντας όλους τους γύρω δρόμους. Μέχρι τα μεσάνυχτα είχαν συρρεύσει περισσότεροι από 10.000 διαδηλωτές, μερικοί από αυτούς με άγριες διαθέσεις και μια ομάδα κατάφερε να φτάσει στο προαύλιο του Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τις αρχές τραυματίστηκαν τουλάχιστον 40 αστυνομικοί και 150 διαδηλωτές, ενώ πέντε περιπολικά τυλίχθηκαν στις φλόγες και έγιναν 20 συλλήψεις.

«Το διάχυτο ξέσπασμα συλλογικής οργής δείχνει ότι και στη σερβική κοινωνία υπάρχει ένα σημείο βρασμού για τις απαγορεύσεις κατά του κορωνοϊού», επισημαίνει ο Σέρβος κοινωνιολόγος Ντάριο Χαίριτς στο σερβικό πρόγραμμα της Deutsche Welle.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.