Γερμανία: Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν κατά της «δικτατορίας του κορωνοϊού» – Ψηφίστηκε νέα νομοθεσία (βίντεο)

Γερμανία: Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν κατά της «δικτατορίας του κορωνοϊού» – Ψηφίστηκε νέα νομοθεσία (βίντεο)

Εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν στο Βερολίνο, καθώς χιλιάδες πολίτες, μαζί με πατριωτικά κόμματα διαδήλωναν κατά του νέου νομοσχεδίου για τις πανδημίας που ψήφισε το γερμανικό κοινοβούλιο.

Με τις ψήφους της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και των Πρασίνων εγκρίθηκε και από τα δύο σώματα του γερμανικού Κοινοβουλίου η μεταρρύθμιση της Τρίτης Πράξης «για την προστασία του πληθυσμού σε περίπτωση επιδημικής κατάστασης σε εθνικό επίπεδο»

Σύμφωνα με την τροπολογία που ψηφίστηκε και επικυρώθηκε ήδη με την υπογραφή του Ομοσπονδιακού Προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα μπορεί στο εξής να ορίζει τους τομείς στους οποίους τα ομόσπονδα κρατίδια επιτρέπεται να επιβάλλουν περιορισμούς.

Το τελευταίο διάστημα ομοσπονδία και κρατίδια συγκρούστηκαν επανειλημμένα με αντικείμενο τα μέτρα προστασίας που έπρεπε να ληφθούν για την ανάσχεση της επέκτασης της πανδημίας. Με τη νέα νομοθεσία υπάρχουν πλέον σαφείς οδηγίες σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό, ενώ παρατίθενται και τα πιθανά μέτρα περιορισμού και «δημιουργείται μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου και εθνική ομοιομορφία», εξήγησε ο νομικός εμπειρογνώμονας του SPD Γιοχάνες Φέχνερ.

Σύμφωνα ωστόσο με την BILD, η νέα νομοθεσία επιτρέπει στην κεντρική κυβέρνηση να παρέμβει σημαντικά στα θεμελιώδη δικαιώματα σε περίπτωση πανδημίας.

«Οι αλλαγές στη νομοθεσία έχουν ως στόχο να θέσουν τα μέτρα για την προστασία από την πανδημία του κορωνοϊού σε ασφαλέστερη νομική βάση», επισημαίνει το περιοδικό Der Spiegel και προσθέτει ότι υπάρχει τώρα κατάλογος με τα πιθανά μέτρα προστασίας από λοιμώξεις, μεταξύ των οποίων το κλείσιμο επιχειρήσεων, ο περιορισμός των επαφών και η υποχρεωτική χρήση μάσκας.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=lXy-djmeudc&feature=emb_title

Υπερασπιζόμενος τη νέα νομοθεσία, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν δήλωσε μιλώντας νωρίτερα στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ότι ο αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων οδηγεί αργά ή γρήγορα σε αυξανόμενη ταλαιπωρία στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και στην απώλεια του ελέγχου της κατάστασης. Από την πλευρά του SPD, ο Μπέρμπερλ Μπας απέρριψε τους φόβους που εκφράζονται ότι η μεταρρύθμιση της σχετικής νομοθεσίας θα επεκτείνει τις εξουσίες της ομοσπονδιακής και των κρατιδιακών κυβερνήσεων, τονίζοντας ότι συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, καθώς μπαίνουν πλέον ακριβή όρια.

Από την πλευρά της, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) επιχείρησε να αφαιρέσει το θέμα από την ημερήσια διάταξη στην Bundestag, χωρίς επιτυχία, κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή εξουσιοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης» η οποία παραπέμπει με την κατάσταση στη Γερμανία το 1933.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, πολλοί βουλευτές κατήγγειλαν προσπάθεια εκφοβισμού τους από εξωκοινοβουλευτικούς οι οποίοι κατάφεραν να βρεθούν στους χώρους του Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με τον βουλευτή των Φιλελευθέρων (FDP) Κόνσταντιν Κούλε, η AfD «έβαλε κρυφά» στην Bundestag άτομα που απειλούσαν βουλευτές και τους κατεδίωκαν με κάμερες, ενώ, όπως ανέφερε ο βουλευτής των Χριστιανοοινωνιστών (CSU) Στέφαν Μύλερ, άνθρωποι της AfD ήθελαν να εμποδίσουν τους βουλευτές να ψηφίσουν.

Η βουλευτής του SPD Κάτια Μαστ έγραψε στο Twitter ότι τα ίδια άτομα επιχείρησαν να εισβάλουν στα γραφεία βουλευτών και δημοσιογράφοι που κάλυπταν την σημερινή συνεδρίαση ανέφεραν ότι βουλευτές της AfD ενεθάρρυναν το πλήθος που βρισκόταν έξω από το κτίριο να μπλοκάρει την είσοδο.

Την ίδια ώρα, έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου και λίγα μέτρα πιο μακριά, στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, είχαν συγκεντρωθεί περίπου 15.000 άτομα, τα οποία διαδήλωναν κατά της μεταρρύθμισης της νομοθεσίας, αλλά και κατά των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, φωνάζοντας συνθήματα περί «δικτατορίας του κορωνοϊού» και περί «υποχρεωτικού εμβολιασμού».

Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας, απευθυνόμενος στον επικεφαλής της Κ.Ο. της AfD Αλεξάντερ Γκάουλαντ είχε εξηγήσει εμφατικά ότι η νέα νομοθεσία προβλέπει τον οικειοθελή εμβολιασμό και μάλιστα ότι το κράτος καλύπτει το κόστος και για τους ανασφάλιστους. «Σταματήστε επιτέλους να ισχυρίζεστε άλλα πράγματα!», είπε στον κ. Γκάουλαντ, ο οποίος περιέγραψε τη νομοθεσία ως «τον μεγαλύτερο περιορισμό θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας». Οι βουλευτές του είχαν νωρίτερα επιχειρήσει να αναρτήσουν στην αίθουσα της Ολομέλειας πανό στο οποίο εικονιζόταν το γερμανικό Σύνταγμα ακυρωμένο και δέχτηκαν την αυστηρή επίπληξη του Προέδρου του Σώματος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η αστυνομία, η οποία προσπάθησε να διαλύσει την συγκέντρωση έξω από το Κοινοβούλιο είχε ενισχυθεί με δυνάμεις από τη Βαυαρία και τη Σαξονία και χρησιμοποίησε ελικόπτερα, σκάφη και άλογα σε όλη την περιοχή γύρω από την Bundestag, ενώ τελικά χρησιμοποίησε και κανόνια νερού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.