ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Από πάνω πόλεμος, θα καταστραφούμε. Από κάτω, όλα καλά» έλεγε ο Κοσμάς ο Αιτωλός. «Από πάνω και κάτω πόλεμος», τι θα γίνει;
prodeals

Κίνα: Εντυπωσιακές εικόνες από την καθέλκυση του «Fujian» του τρίτου αεροπλανοφόρου της χώρας

Η καθέλκυσή του καταγράφεται εν μέσω της κλιμάκωσης των σινοαμερικανικών εντάσεων

Κίνα: Εντυπωσιακές εικόνες από την καθέλκυση του «Fujian» του τρίτου αεροπλανοφόρου της χώρας

Η Κίνα καθέλκυσε σήμερα επίσημα το τρίτο της αεροπλανοφόρο σε επίσημη τελετή σε ναυπηγείο της Σαγκάης, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.

Πρόκειται για το δεύτερο αεροπλανοφόρο που ναυπηγήθηκε εξ ολοκλήρου από την Κίνα και θεωρείται τεχνολογικά πιο προηγμένο από τα δύο προηγούμενα. Θα ενταχθεί σε υπηρεσία στο Πολεμικό Ναυτικό της Κίνας αφού υποβληθεί σε διάφορες δοκιμές στη θάλασσα.

Το Νέα Κίνα δεν διευκρίνισε την ακριβή ημερομηνία που το αεροπλανοφόρο θα τεθεί σε υπηρεσία. Κάτι που δεν θα γίνει άμεσα, αντίθετα ενδέχεται να πάρει χρόνια.

Το αεροπλανοφόρο βαπτίστηκε Fujian, ονομασία που παραπέμπει στην ομώνυμη κινεζική επαρχία, όπως και τα δύο προηγούμενα, τα Liaoning και Shandong.

Η καθέλκυσή του καταγράφεται εν μέσω της κλιμάκωσης των σινοαμερικανικών εντάσεων, ειδικά για την Ταϊβάν, τη νήσο των 24 εκατομμυρίων κατοίκων που το Πεκίνο θεωρεί αποσχισμένη κινεζική επαρχία προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, διά της βίας αν χρειαστεί.

Το κινεζικό Πολεμικό Ναυτικό, που βλέπει με κακό μάτι τη σύσφιγξη των σχέσεων ΗΠΑ-Ταϊβάν τα τελευταία χρόνια, έχει στείλει επανειλημμένα τα αεροπλανοφόρα του στο στενό της Ταϊβάν, που χωρίζει τη νήσο από την ηπειρωτική Κίνα.

Κυριότερη εξέλιξη σε αυτό το τρίτο κινεζικό αεροπλανοφόρο σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα, σοβιετικού σχεδιασμού: έχει πολύ μεγαλύτερο κατάστρωμα και ηλεκτρομαγνητικούς καταπέλτες για την απονήωση των αεροσκαφών, σύμφωνα με το Νέα Κίνα. Το σύστημα αυτό επιτρέπει πολύ ταχύτερη απονήωση περισσότερων μαχητικών σε σύγκριση με τα άλλα δύο, που έχουν απλώς επικλινείς ράμπες. Άλλο πλεονέκτημα των καταπελτών: τα αεροσκάφη θα μπορούν να φέρουν περισσότερα καύσιμα και όπλα.

Σύμφωνα με τον Janes, εκδοτικό οίκο αναφοράς σε ό,τι αφορά τα στρατιωτικά θέματα, οι ΗΠΑ έχουν μακράν τα περισσότερα αεροπλανοφόρα σε υπηρεσία (11), μπροστά από την Κίνα (2), το Ηνωμένο Βασίλειο (2), τη Ρωσία (1), τη Γαλλία (1), την Ιταλία (1), την Ινδία (1) και την Ταϊλάνδη (1).

Το πρώτο κινεζικό αεροπλανοφόρο, το Λιαονίνγκ, τέθηκε σε υπηρεσία το 2012. Χρησίμευσε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο ως πλατφόρμα εκπαίδευσης. Αγοράστηκε δεύτερο χέρι από την Ουκρανία το 1998.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η γνώση που κατακτήθηκε αξιοποιήθηκε κατόπιν για την κατασκευή του Σαντόνγκ, του πρώτου αεροπλανοφόρου το οποίο κατασκευάστηκε στην Κίνα και τέθηκε σε υπηρεσία στα τέλη του 2019.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.