ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Να αποχωρήσουν οι Ειδικές Δυνάμεις ζήτησε ο Καρζάι

Να αποχωρήσουν οι Ειδικές Δυνάμεις ζήτησε ο Καρζάι

Μονάδες του 75ου Συντάγματος Ranger καθώς και A Teams των  Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού των ΗΠΑ (SFG), οι οποίοι συνεργάζονται με πράκτορες της CIA, συμπεριλαμβάνονται, όπως έγινε γνωστό στις μονάδες που η κυβέρνηση του Αφγανιστάν ζήτησε να αναχωρήσουν από συγκεκριμένη περιοχή  προ ολίγων ημερών.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση Χαμίντ Καρζάι απαίτησε την άμεση αποχώρηση μονάδων Ειδικών Δυνάμεων από την επαρχία Wardak ισχυριζόμενη ότι οι αμερικανοί εμπλέκονται σε σειρά βασανισμών, δολοφονιών και απαγωγών Αφγανών πολιτών.

Ο Αμερικανικός Στρατός απέρριψε τις κατηγορίες αλλά ο πρόεδρος του Αφγανιστάν επέμεινε ότι έχει αποδείξεις και απαίτησε την οριστική εκκένωση των μονάδων αυτών από τη περιοχή εντός 2 εβδομάδων.

Σημειώνεται ότι οι Ranger αλλά και οι «πρασινοσκούφηδες» των επιχειρησιακών κλιμακίων αποτελούν  επίλεκτες δυνάμεις που χρησιμοποιήθηκαν από την αρχή της εμπλοκής στο Αφγανιστάν το 2001 μαζί με αντιτρομοκρατικά κλιμάκια επίλεκτων μονάδων όπως η Delta και οι SEAL Team 6 για να καταδιώξουν τους Ταλιμπάν σε ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας.

Πραγματοποιούν επιχειρήσεις σε μικρές ομάδες που μπορούν να δράσουν γρήγορα και ευέλικτα. Βασίζονται σε ελαφρύ σχήμα με βαρύ οπλισμό και εκτελούν περιπολίες για την ασφάλεια ευαίσθητων περιοχών όσο και επεμβάσεις στο πλαίσιο Ειδικών Επιχειρήσεων μεταφερόμενοι από αέρος με ελικόπτερα Blackhawk και Chinook.

Ευθύνονται για την εξουδετέρωση και σύλληψη πολλών από τα κορυφαία στελέχη της Αλ Κάιντα τα τελευταία 10 χρόνια

Αιτία για την αντίδραση της αφγανικής κυβέρνησης αποτέλεσε περιστατικό όπου 9 άτομα εξαφανίστηκαν ενώ σε διαφορετικό περιστατικό ένας μαθητής απήχθη από το σπίτι του νύχτα, βασανίστηκε και βρέθηκε με κομμένο το λαιμό την επόμενη κάτω από μια γέφυρα.

Τόσο ο αμερικανικός Στρατός όσο και η ISAF αρνήθηκαν ότι φέρουν ευθύνη για αυτά τα συμβάντα ενώ δεν έδωσαν στοιχεία για τη δύναμη ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων που επιχειρούν στην επαρχία Wardak.

Δεν είναι σίγουρο αν τελικά θα πραγματοποιηθεί η απόσυρση οι ποιες θα είναι επιπτώσεις στην ασφάλεια μονάδων της ISAF ούτε αν όντως αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις ευθύνονται για αυτές τις εξαφανίσεις και δολοφονίες.

Αποτελεί πάντως καθιερωμένη τακτική η απαγωγή υπόπτων για τρομοκρατία ή ατόμων που κατέχουν πληροφορίες για τη δράση μελών της Αλ Κάιντα ενώ οι αφγανικές κατηγορίες για ακρότητες δεν αποκλείεται να έχουν κάποια βάση.

Στο παρελθόν υπήρξαν περιστατικά ανάρμοστης συμπεριφοράς από στρατιώτες μονάδων εις βάρος κρατούμενων αλλά ακόμη και μια περίπτωση βεβήλωσης σορών του εχθρού που δημοσιεύτηκαν στα δυτικά ΜΜΕ με δυσμενείς επιπτώσεις στην εικόνα του αμερικανικού Στρατού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.