Τα «Ίμια» του Έβρου: Μία εβδομάδα κρατούσαν κρυφή την κρίση – «Γκρίζα» ζώνη πλέον ο ελληνικός θύλακας

Τα «Ίμια» του Έβρου: Μία εβδομάδα κρατούσαν κρυφή την κρίση – «Γκρίζα» ζώνη πλέον ο ελληνικός θύλακας

Ξεκαθαρίζει το σκηνικό της τουρκικής εισβολής και κατοχής τμήματος ελληνικού εδάφους στον Έβρο, με την επιπρόσθετη πληροφόρηση ότι η Τουρκία πρώτη κατέθεσε διάβημα διαμαρτυρόμενη για έναν φράχτη που έχτιζε η ελληνική πλευρά όπως είχε αποκαλύψει το pronews.gr και εν συνεχεία οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις εκδίωξαν το ελληνικό τμήμα που εκτελούσε το έργο από τον συγκεκριμένο χερσαίο θύλακα στο Μελισσοκομείο στις Φέρες.

Καταρχήν η κρίση διήρκεσε τουλάχιστον μία εβδομάδα και απεκρύβη τόσο από το υπουργείο Εξωτερικών, όσο και από το υπουργείο Άμυνας. Αυτό επιβεβαιώνεται πέρα από τις διάσπαρτες πληροφορίες που υπήρχαν όλες αυτές τις ημέρες και από την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, στην οποία οι Τούρκοι φαίνεται ότι πρώτοι απέδωσαν διάβημα απαιτώντας να αποχωρήσει το ελληνικό τμήμα που κατασκεύαζε το φράχτη στο χερσαίο τμήμα και εν συνεχεία ειδικές δυνάμεις της τουρκικής στρατοχωροφυλακής κατέλαβαν την περιοχή.

Συγκεκριμένα αναφέρει το ελληνικό ΥΠΕΞ: «Επισημαίνει επίσης πως σε ρηματική διακοίνωση προέβη ακόμη, μετά από σχετική εντολή του υπουργού Εξωτερικών, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα Μιχάλης Διάμεσης, στην οποία αναφέρεται ότι η κατασκευή του φράκτη στον Έβρο γίνεται επί ελληνικού εδάφους, ως απάντηση σε προηγούμενη τουρκική ρηματική διακοίνωση, με παντελώς ανυπόστατους ισχυρισμούς».

Μόνο όταν το Pronews.gr και το Kathimerini.gr ανέδειξαν το ζήτημα «ξύπνησε» το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικό πιεζόμενο από τα γεγονότα και προχώρησε στο διάβημα.

Ουσιαστικά έχουμε επανάληψη των Ιμίων καθώς οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις δεν έχουν επιστρέψει στο τμήμα αυτό, το οποίο πρακτικά φαίνεται ότι ουδετεροποιείται και γίνεται «γκρίζα ζώνη».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Είναι η πρώτη «γκρίζα» ζώνη επί ηπειρωτικού εδάφους με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.