Ξεκίνησε έρευνες εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis – Χάρτης ντοκουμέντο νότια του Καστελόριζου (upd)

Ξεκίνησε έρευνες εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis  – Χάρτης ντοκουμέντο νότια του Καστελόριζου (upd)

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis μαζί με πέντε τουρκικά πλοία -δύο φρεγάτες, δύο ΤΠΚ, ένα βοηθητικό πλοίο και δύο υποβρύχια κλάσης Preveze που πλέον κάτω από τον στολίσκο- εισήλθε εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ξεκίνησε έρευνες «διαβαίνοντας» κατ’αυτό τον τρόπο, «τον Ρουβίκωνα» και αδιαφορώντας για το ελληνικό τελεσίγραφο.

Επιπλέον οκτώ τουρκικά πολεμικά πλοία βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή.

​Σε απόσταση 5 μιλίων παρακολουθεί μια ελληνική φρεγάτα η οποία το κάλεσε σε αποχώρηση. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν άλλα τρία ελληνικά πολεμικά πλοία.

Από την περιορισμένη ελληνική παρουσία απέναντι στο τουρκικό σκάφος, φαίνεται ότι η Αθήνα μάλλον δεν προτίθεται να απαντήσει ενόπλως, όπως προειδοποιούσε η κυβέρνηση.

Εκτός και αν έχει επιλεγεί να χρησιμοποιηθεί η Πολεμική Αεροπορία για να πληγεί ο τουρκικός στολίσκος.

Πάντως με μία φρεγάτα (κλάσης “S”) και με ένα υποβρύχιο που πλέει στην περιοχή δεν προοιωνίζεται αντίδραση διά θαλάσσης.

Το Oruc Reis εισήλθε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα προερχόμενο από την κυπριακή υφαλοκρηπίδα.

Η παραπάνω φωτό δείχνει το ακριβές σημείο που βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας (κάτω δεξιά οι ομόκεντροι κύκλοι).

Το πλοίο έχει ανοίξει το σύστημα AIS, προκειμένου να καταδείξει το πού βρίσκεται και τι κάνει σε περίπτωση που στην Αθήνα αρνούντο ότι έχει εισέλθει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Μπαίνοντας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα άπλωσε καλώδια, έχει κάνει, δηλαδή, παρέαση καλωδίων και έχει ξεκινήσει σεισμικές έρευνες.

Κοντά στην περιοχή βρίσκεται αριθμός ελληνικών πολεμικών πλοίων

Από τον ασύρματο των ελληνικών πλοίων εκπέμπεται ανά 15 λεπτά το ίδιο μήνυμα με το οποίο λένε στο πλήρωμα και τον κυβερνήτη του Oruc Reis ότι «βρίσκεται σε ελληνική υφαλοκρηπίδα» και τον καλούν να απομακρυνθεί από την περιοχή.

Από την κυβέρνηση εκπέμπεται σε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ότι «Άπλωσε καλώδια αλλά δεν διεξάγει έρευνες λόγω του θορύβου που προκαλείται στην περιοχή από τη μεγάλη συγκέντρωση πολεμικών πλοίων το πλήρωμα του Oruc Reis δεν μπορεί να πραγματοποιήσει έρευνες». Προφανώς τα καλώδια τα άπλωσε για μπουγάδα…

Όλα δείχνουν ότι αυτή θα είναι η διέξοδος της ελληνικής πλευράς για «να υποχωρήσει αξιοπρεπώς», όπως άλλωστε αναμενόταν: Να αρνηθεί ότι το Oruc Reis διεξάγει έρευνες…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πάντως το πλοίο παρακολουθείτε και δορυφορικά…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.