ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Μάλι: Σφοδρές μάχες στην περιοχή Μενάκα

Μάλι: Σφοδρές μάχες στην περιοχή Μενάκα

Συγκρούσεις διεξάγονται σήμερα Παρασκευή στο βορειοανατολικό Μάλι, μεταξύ ισλαμιστών του Κινήματος για την Ενότητα και τον Τζιχάντ στη Δυτική Αφρική (Mujao) και τους αντάρτες Τουαρέγκ του Εθνικού Κινήματος Απελευθέρωσης του Αζαουάντ (MNLA).

Μάρτυρες από την περιοχή ανέφεραν ότι οι συγκρούσεις διεξάγονται στην περιοχή Μενάκα αλλά “είναι δύσκολο να μάθουμε τι συμβαίνει επειδή το (τηλεφωνικό) δίκτυο έχει τεθεί εκτός λειτουργίας”.

Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας επιβεβαίωσε ότι είναι σε εξέλιξη μάχες. Εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, μία ομάδα μαχητών του MNLA εγκαταστάθηκε στην Μενάκα με την ελπίδα ότι θα κατάφερνε να πάρει τη ρεβάνς από τους ισλαμιστές του Mujao που έχουν καταλάβει το Γκάο.

Στις 27 Ιουνίου, μετά από σφοδρές συγκρούσεις το Mujao, υποστηριζόμενο και από μαχητές της Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μαγρέμπ (Aqmi), εξεδίωξε τους Τουαρέγκ από το Γκάο όπου είχαν εγκαταστήσει το γενικό επιτελείο τους. Έκτοτε, οι Τουαρέγκ δεν ελέγχουν καμία πόλη στο βόρειο Μάλι, το οποίο έχει καταληφθεί από τις δύο προαναφερόμενες ισλαμικές οργανώσεις και την επίσης ισλαμική Άνσαρ Ντιν (Υπερασπιστές του Ισλάμ) που έχουν επιβάλει τη σαρία, τον ισλαμικό νόμο.

Οι ισλαμιστές της Ανσάρ Ντιν και οι Τουαρέγκ του MLNA δηλώνουν πάντως “πρόθυμοι” για πολιτικό διάλογο με την κυβέρνηση του Μάλι, εφόσον σταματήσει ο στρατός της χώρες τις “εχθροπραξίες” σε βάρος πολιτών. Εκπρόσωποι των δύο οργανώσεων έγιναν σήμερα δεκτοί από στην Ουαγκαντούγκου από τον πρόεδρο της Μπουρκίνα Φάσο Μπλεζ Κομπαορέ —είναι ο μεσολαβητής της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS)— στον οποίο εξέφρασαν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν “σε πολιτικό διάλογο υπό την αιγίδα της ECOWAS ώστε να βρεθεί, μέσω των διαπραγματεύσεων, μια δίκαιη και βιώσιμη λύση” στην κρίση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας της Μπουρκίνα Φάσο, ο Κομπαορέ δήλωσε στις δύο αντιπροσωπείες ότι σκοπεύει να οργανώσει “ένα χρονοδιάγραμμα διαβουλεύσεων και ειρηνευτικών συνομιλιών”, χωρίς να διευκρινίσει ποιοι θα συμμετέχουν σε αυτές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.