ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Οικονομική κρίση και λιτότητα στον Λίβανο – Βίαιες διαδηλώσεις με δύο νεκρούς στην «Επανάσταση του WhatsApp» (βίντεο)

Οικονομική κρίση και λιτότητα στον Λίβανο – Βίαιες διαδηλώσεις με δύο νεκρούς στην «Επανάσταση του WhatsApp» (βίντεο)

Διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο έχουν παραλύσει τον Λίβανο, καθώς οι διαδηλωτές μπλοκάραμ τους μεγάλους δρόμους ενάντια στο χειρισμό της κυβέρνησης εν μέσω σοβαρής οικονομικής κρίσης

Δύο ξένοι εργαζόμενοι στον Λίβανο έχασαν τη ζωή τους από ασφυξία όταν ξέσπασε φωτιά που εξαπλώθηκε σε κτίριο κοντά στον χώρο όπου γίνονταν μαζικές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Βηρυτό, μετέδωσε το λιβανέζικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων NNA.

Με τις φωτιές που είχαν ανάψει την προηγουμένη οι διαδηλωτές ακόμη να σιγοκαίουν και τα πεζοδρόμια γεμάτα σπασμένα γυαλιά από τις κατεστραμένες βιτρίνες καταστημάτων, εκατοντάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους στο κέντρο της Βηρυτού.

Οι αρχές έκαναν χρήση δακρυγόνων για να απωθήσουν τους διαμαρτυρόμενους που συγκεντρώθηκαν σε πόλεις του Λιβάνου σε διαδηλώσεις κατά των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποσύρει ένα από τα μέτρα που προκάλεσαν τις εντονότερες αντιδράσεις, που ήταν η επιβολή τέλους στις κλήσεις μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής WhatsApp.

Οι διαμαρτυρίες, οι μεγαλύτερες από το 2015, θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω τη χώρα, η οικονομία της οποίας βρίσκεται ήδη στα πρόθυρα της κατάρρευσης και φέρει ένα από τα υψηλότερα φορτία χρέους στον κόσμο.

Ο Λίβανος βρίσκεται στα πρόθυρα ολικής αποσταθεροποίησης ενώ οι φόβοι για εκμετάλλευση των εντάσεων από ριζοσπαστικοποιημένα στοιχεία αυξάνονται. Σε διάγγελμα προς το έθνος προχώρησε πριν λίγα λεπτά ο πρωθυπουργός της χώρας, Hariri.

Εκατοντάδες άνθρωποι έκαψαν ελαστικά σε αυτοκινητόδρομους και διασταυρώσεις στα προάστια της πρωτεύουσας, στη Βηρυτό και στις βόρειες και νότιες πόλεις, ενώ και ο δρόμος προς το διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυττού έκλεισε.

Η ένταση κυοφορείται στη λιβανική κοινωνία εδώ και μήνες, καθώς η κυβέρνηση έψαχνε νέους τρόπους επιβολής φόρων για τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης και της αύξησης του χρέους της χώρας.

Οι διαδηλωτές έριξαν πέτρες, παπούτσια και μπουκάλια νερού στις δυνάμεις ασφαλείας και σε μερικές περιπτώσεις πυρπόλησαν τα κτίρια και έσπασαν τα παράθυρα των καταστημάτων.

Οι δυνάμεις ασφαλείας ανέφεραν ότι τουλάχιστον 60 από τα μέλη της τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις, ενώ πολλοί τραυματίες υπήρξαν και μεταξύ των διαδηλωτών.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=Sams9oojTnI

Η πρεσβεία του Κουβέιτ στον Λίβανο κάλεσε τους πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν τη χώρα αυτή να αναβάλουν το ταξίδι τους λόγω των διαδηλώσεων και των ταραχών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όπως μεταδίδει το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων MENA, η πρεσβεία της Αιγύπτου στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, τη Βηρυτό, κάλεσε τους πολίτες της στη χώρα να αποφεύγουν τις περιοχές όπου πραγματοποιούνται διαδηλώσεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.