Τουρκία: Αεροπορικές επιθέσεις κατά των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ – Ετοιμάζεται νέα εισβολή

Τουρκία: Αεροπορικές επιθέσεις κατά των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ – Ετοιμάζεται νέα εισβολή

Το βράδυ της 10ης Φεβρουαρίου, ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε μια νέα διασυνοριακή επιχείρηση-εισβολή στο βόρειο Ιράκ, με την ονομασία Pençe Kartal 2 «Νύχι Αετού – 2»).

Η αεροπορική επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ στρέφεται κατά του απαγορευμένου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) στην Τουρκία, του οποίου τα κύρια προπύργια βρίσκονται στις βόρειες ορεινές περιοχές του Ιράκ και συγκεκριμένα στην Κουρδική Περιφέρεια.

Η έναρξη της ανακοινώθηκε την Τετάρτη από το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας.

Τον Ιούνιο του 2020, στο πρώτο στάδιο της στρατιωτικής επιχείρησης «Pençe Kartal», τα τουρκικά αεροσκάφη επιτέθηκαν σε στόχους του ΡΚΚ στα Σιντζάρ, Καρατζιάκ, Καντίλ, Ζαπ, Γκάρα, Αβασίν και Χακουρκ στο βόρειο Ιράκ, καταστρέφοντας περισσότερους από 80 στόχους.

«Έχει αποδειχθεί ότι η τρομοκρατική οργάνωση του ΡΚΚ, η οποία υπέστη μεγάλες απώλειες ως αποτέλεσμα επιτυχημένων επιχειρήσεων από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, συνεχίζει να λειτουργεί σε ορισμένες περιοχές στο βόρειο Ιράκ.

Προκειμένου να αποτρέψουμε τρομοκρατικές επιθέσεις στη χώρα μας και να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των συνόρων μας, σύμφωνα με το δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα που απορρέει από το διεθνές δίκαιο, στις 10 Φεβρουαρίου οι δυνάμεις ασφαλείας μας ξεκίνησαν την επιχείρηση «Pençe Kartal 2» στην περιοχή Γκάρα στο βόρειο Ιράκ», όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Στο τέλος του περασμένου μήνα, τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο τουρκικός στρατός ετοιμάζεται να εισβάλει στο βόρειο Ιράκ, στην περιοχή Σιντζάρ, όπου βρίσκονται οι βάσεις του ΡΚΚ.

Σε μια συνέντευξη του στον ιστότοπο Al-Maloumeh, πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας της κουρδικής περιφερειακής αυτονομίας στο βόρειο Ιράκ στις 28 Ιανουαρίου κοινοποίησε πληροφορίες ότι ο τουρκικός στρατός προετοιμάζεται στη βάση της περιοχής Κανιμάσι για επιθετική επιχείρηση στο Σιντζάρ, όπου μέχρι είχε συγκεντρώθηκε μια ομάδα δυνάμεων περίπου 2.500 στρατιωτών.

Ένας διάδρομος ήταν επίσης εξοπλισμένος εδώ για αεροπλάνα και ελικόπτερα της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, ανέφερε η πηγή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλούσι Ακάρ στο Ερμπίλ, την πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν, η πηγή είπε στον Αλ Μαλούμ είπε ότι η κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση συμφώνησε στην τουρκική επιχείρηση στο Σιντζάρ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.