«Έσπασε» η άμυνα στον Έβρο: Πέρασαν 400 αλλοδαποί στο ελληνικό έδαφος – Κινείται ο Ελληνικός Στρατός (upd 2)

«Έσπασε» η άμυνα στον Έβρο: Πέρασαν 400 αλλοδαποί στο ελληνικό έδαφος – Κινείται ο Ελληνικός Στρατός (upd 2)

(Aνανέωση – Αρχικό κείμενο 22.35): Πάνω από 1000 αλλοδαποί επιτίθενται στην συνοριακή διάβαση στις Καστανιές Έβρου οι οποίοι αφού μεταφέρθηκαν δωρεάν με άλλες 4.000-5.000 ομοίους τους με λεωφορεία του αποκαλούμενου “Erdogan Express” στα σύνορα, επιχειρούν να εισέλθουν από νόμιμες και παράνομες οδούς στην Ελλάδα.

Περίπου 400 αλλοδαποί βρήκαν ήδη τρόπο να περάσουν απαρατήρητοι και να βρεθούν σε ελληνικό έδαφος.

Μία από τις ομάδες οι οποίες κατάφεραν και πέρασαν παράνομα από τα σύνορα του Έβρου στο πιο φυλαγμένο σημείο, τις Καστανιές, εν συνεχεία μπήκε ανενόχλητη μέσα στο χωριό.

Άλλες ομάδες αλλοδαπών πέρασαν σε άλλα σημεία του Έβρου και εντοπίστηκαν να περπατούν κατά μήκος του Εθνικού και επαρχιακού δικτύου.

Στο σημείο υπολογίζεται ότι βρίσκονται περίπου 1.000 αλλοδαποί στην συντριπτική τους πλειοψηφία άνδρες ηλικίας 20-35 ετών, ενώ σε όλο το μήκος των συνόρων υπολογίζονται περί τις 5.000 αυτοί που έχουν πλησιάσει και ετοιμάζονται να εισέλθουν τις επόμενες ώρες.

Ο Ελληνικός Στρατός στην συνοριακή γραμμή έχει τεθεί σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής και χαρακτηριστικό είναι ότι σε επιφυλακή έχουν τεθεί και οι εφεδρικοί σχηματισμοί προκειμένου να υπάρξει η μέγιστη ετοιμότητα, ειδικά στην περίπτωση που επιχειρηθεί κάποια προβοκάτσια από τουρκικής πλευράς.

Επίσης στο βορειοανατολικό Αιγαίο παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Λέσβο μετακινούνται μονάδας της ΜΥΑ/ΛΣ, ενώ τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου ενισχύονται με πλωτά μέσα.

Παράλληλα, στη Λέσβο μετέβησαν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής αντιναύαρχο Θεόδωρο Κλιάρη.

Περίπου 15.000 άνδρες και γυναίκες του Στρατού Ξηράς, τέθηκαν σε ετοιμότητα μάχης.

Ενδεικτική της κινητικότητας που παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στο στράτευμα, είναι ότι μετακινούνται στελέχη των ΕΔ ακόμη και από την 8η Μεραρχία που εδρεύει στα Γιάννενα.

Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη σήμερα στο πρωί στο πλαίσιο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, παρουσία της πολιτικής ηγεσία και των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων. Αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης αναχώρησε για τον Έβρο, όπου και βρίσκεται τώρα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ Κωνσταντίνος Φλωρος.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ πέταξε με το ελικόπτερο που τον μετέφερε πάνω απ´ όλη τη συνοριακή γραμμή Ελλάδας – Τουρκίας προκειμένου να εχει πλήρη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί και απο τις δυο πλευρές των συνόρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο το πρωΐ ο Α/ΓΕΕΘΑ πρόκειται να επισκεφθεί το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι.

Μαζική προσπάθεια να σπάσουν το μπλόκο των αστυνομικών στις Καστανιές έγινε πριν λίγο και η αστυνομία, ενισχυμένη με νέες δυνάμεις, «απάντησε» με ρίψη δακρυγόνων.

Σε στρατιωτικό επίπεδο έχει συγκεντρωθεί η προσοχή στις κινήσεις της 1ης τεθωρακισμένη τουρκικής Ταξιαρχίας που εδρεύει στο Μπαμπαεσκί, σχεδόν απέναντι από την Ορεστιάδα και σε απόσταση μικρότερη των 40 χλμ. από τα σύνορα.

Στην ανατολική πλευρά του Έβρου σταθμεύουν τα 339 LEO-2A4, τα 162 LEO-1TU (Volkan) και τα 227 LEO-1Α3 ενώ τους αριθμούς συμπληρώνουν τα 170 M-60T SABRA και Μ-48Α5Τ2. Περίπου 50 από τις ανωτέρω θωρακισμένες μονάδες (LEO2A4, M-60T SABRA) έχουν μετακινηθεί στην Συρία.

Μεγάλη προσοχή δίνεται από ελληνικής πλευράς στον έλεγχο των διαβάσεων της οροσειράς που διαχωρίζει την κοιλάδα του Έβρου από την πεδιάδα της Κομοτηνής, δηλαδή των διαβάσεων Ατάρνης-Κίρκης-Συκοράχης-Κυριακής-Μεγάλου και Μικρού Δερείου και άλλων δευτερευουσών σημείων, όπου έχουν εισέλθει χιλιάδες παράνομοι μετανάστες το περασμένο χρονικό διάστημα και «συγχνωτίστηκαν» με τους τοπικούς μουσουλμανικούς πληθυσμούς του νομού Έβρου.

Ολόκληρο το Δ’ Σώμα Στρατού (Δ’ ΣΣ) της 1ης Στρατιάς είναι σε κατάσταση επιφυλακής μάχης. Συγκεκριμένα οι εξής σχηματισμοί

– 16η Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού (16η Μ/Κ ΜΠ) με Ζώνη Ευθύνης (ΖΕ) το βόρειο τμήμα του Έβρου (από το τριεθνές έως το Διδυμότειχο περίπου).

– 50η ΤΑΞ ΠΖ με ΖΕ τον κεντρικό τμήμα του Έβρου, μεταξύ Ερυθροπόταμου και Ποτιστικού Ρέματος με δύναμη (κατά προσέγγιση) τέσσερα Μ/Κ ΤΠΖ, μια ΕΜΑ και μια Α/Κ ΜΠΒ ή περί τα 189 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, 41 άρματα μάχης και 18 αυτοκινούμενα πυροβόλα.

– 12η Μ/Κ ΜΠ με Ζώνη Ευθύνης (ΖΕ) το νότιο τμήμα του Έβρου (περίπου από το Σουφλί έως το Δέλτα του Έβρου).

– 20η Τεθωρακισμένη Μεραρχία (20η ΤΘΜ).

– 29η Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ με κύρια αποστολή την εσωτερική ασφάλεια της ΖΕ του Δ’ ΣΣ (αντιμετώπιση επάκτιων προγεφυρωμάτων και αεροπρογεφυρωμάτων επί χέρσου, πεδινού ή ορεινού, εδάφους).


Οι Τούρκοι παίζουν το γνωστό παιχνίδι του εκβιασμού. Αφού τους μετέφεραν εκεί τώρα τους απειλούν και δεν τους αφήνουν να γυρίσουν πίσω, λέγοντας μόνος δρόμος είναι η Ελλάδα.


Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.