ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Euractiv: «Γαλλικές φρεγάτες εναντίον γερμανικών υποβρυχίων στο Αιγαίο»

Euractiv: «Γαλλικές φρεγάτες εναντίον γερμανικών υποβρυχίων στο Αιγαίο»

«Η Ε.Ε. ζητά γρήγορα την αποκλιμάκωση των συγκρούσεων, θέτει φιλόδοξους στόχους, όπως η “στρατηγική αυτονομία”, και καταφέρνει να κάνει τη φωνή της να ακούγεται στον κόσμο. Αυτή είναι η καλή πλευρά της ιστορίας» σημειώνει η ιστοσελίδα euractiv σε κείμενό της με τίτλο «Γαλλικές φρεγάτες εναντίον γερμανικών υποβρυχίων στο Αιγαίο;»…

Το euractiv σημειώνει:

Μια άλλη πλευρά, ωστόσο, είναι ότι η Ε.Ε. δεν είναι καθόλου πειστική όταν πρόκειται για μια σύγκρουση όπως αυτή που αντιπαρατίθεται μεταξύ της Ελλάδας, μέλους της Ε.Ε., και της (επισήμως ακόμη) υποψήφιας προς ένταξη στην Ε.Ε.Τουρκίας.

Η Γαλλία και η Ελλάδα υπέγραψαν την περασμένη εβδομάδα μια στρατιωτική συμφωνία-ορόσημο που θεωρήθηκε ως το πρώτο βήμα της Ε.Ε. προς τη στρατηγική αυτονομία στον τομέα της άμυνας.

Η συμφωνία προβλέπει αμοιβαία βοήθεια σε περίπτωση που το ένα μέρος δεχθεί επίθεση από τρίτη χώρα, ακόμη και αν η τελευταία ανήκει στο ΝΑΤΟ, όπως η Τουρκία. Η συμφωνία προέβλεπε επίσης την αγορά τριών γαλλικών φρεγατών Belharra. Παράλληλα όμως, η Γερμανία πούλησε στην Τουρκία έξι υποβρύχια που θα χρησιμοποιηθούν στο Αιγαίο Πέλαγος.

Οι δύο αυτές συμφωνίες δεν είναι καθόλου “business as usual” και εγείρουν ορισμένα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν όσον αφορά την προσπάθεια της Ευρώπης για στρατηγική αυτονομία.

Παρεμπιπτόντως, το Παρίσι και η Αθήνα πανηγύρισαν την υπογραφή της συμφωνίας για διαφορετικούς λόγους.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ήθελε μια γρήγορη απάντηση στο φιάσκο της συμφωνίας AUKUS. Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έπρεπε να στείλει στην Άγκυρα ένα μήνυμα ότι δεν είναι μόνος του, ειδικά αφού η πίεσή του για κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Τουρκίας απέτυχε σε μεγάλο βαθμό.

Η Ελλάδα διαμαρτύρεται εδώ και καιρό για την πώληση υποβρυχίων από τη Γερμανία στην Τουρκία και έχει ζητήσει εμπάργκο όπλων.

Τόσο οι Χριστιανοδημοκράτες όσο και οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν απορρίψει το ελληνικό αίτημα. Μεταξύ άλλων, έχουν υποστηρίξει ότι δεν μπορούν να ακυρώσουν μια σύμβαση που έχει υπογραφεί πριν από χρόνια και ότι η επιβολή εμπάργκο όπλων σε έναν σύμμαχο και μέλος του ΝΑΤΟ δεν έχει νόημα.

Οι Έλληνες έχουν μέχρι στιγμής υποστηριχθεί από τους Γερμανούς Πράσινους και το αριστερό κόμμα Die Linke, το οποίο τον περασμένο Ιανουάριο κατέθεσε πρόταση για την απαγόρευση της εξαγωγής γερμανικών όπλων στην Τουρκία και κυρίως των έξι υποβρυχίων.

Δεν είναι σαφές αν η πρόταση των Πρασίνων θα παραμείνει στο τραπέζι σε περίπτωση που συμμετάσχουν σε μια νέα κυβέρνηση στο Βερολίνο.

Αν όχι, τότε δεν είναι εντελώς απίθανο, σε ένα χειρότερο σενάριο, “γαλλικές” φρεγάτες να πολεμήσουν “γερμανικά” υποβρύχια στο Αιγαίο.

Ένα άλλο ερώτημα είναι αν η Γαλλία θα υποστηρίξει πραγματικά την Ελλάδα σε περίπτωση που υπάρξει σύγκρουση.

Η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής στη γαλλο-ελληνική συμφωνία είναι ασαφής: δεν είναι σαφές αν περιλαμβάνει τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Η Ε.Ε. έχει ήδη επικρίνει την Τουρκία για τις εισβολές της τα τελευταία χρόνια στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες (ΑΟΖ) της Κύπρου και της Ελλάδας, μετά την ανακάλυψη εκτεταμένων αποθεμάτων φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών τους.

Το θέμα φαίνεται νομικίστικο, αλλά είναι κάτι παραπάνω από ευαίσθητο πολιτικά.

Ειδικότερα, το άρθρο 2 της συμφωνίας ορίζει ότι “τα μέρη θα παρέχουν αμοιβαία βοήθεια, με όλα τα κατάλληλα μέσα που διαθέτουν, και, αν χρειαστεί, με τη χρήση ένοπλης βίας, αν διαπιστώσουν από κοινού ότι πραγματοποιείται ένοπλη επίθεση κατά του εδάφους ενός από τα δύο, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών”.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.