Προειδοποίηση Μόσχας για Αλεξ/πολη: «Μεταφέρονται χιλιάδες μονάδες στρατιωτικού υλικού κατά της Ρωσίας- Mας ανησυχεί»

Αναλυτής προβλέπει την στρατιωτική σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας με αφορμή τους υδρογονάνθρακες

Προειδοποίηση Μόσχας για Αλεξ/πολη: «Μεταφέρονται χιλιάδες μονάδες στρατιωτικού υλικού κατά της Ρωσίας- Mας ανησυχεί»

Πίσω από τα, έστω παγωμένα, «χαμόγελα» του Ρώσου προέδρου Β.Πούτιν στην διάρκεια της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη στο Σότσι μια απειλή αναφύεται όχι μόνο για την Αλεξανδρούπολη αλλά και για τις ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις της περιοχής, όπως γίνεται σαφές από τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ν.Πεσκόφ.

Η ανησυχία της Μόσχας για την νέα αμυντική συμφωνία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και ειδικότερα σε ό,τι αφορά το περιεχόμενό της για την Αλεξανδρούπολη, εκφράστηκαν από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου και εκ των στενών συνεργατών του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, κάτι που πέρα από την διπλωματική ορολογία σημαίνει ότι η βάση πλέον είτε έχει στοχοποιηθεί ή βαίνει προς στοχοποίηση από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό, που προβλήθηκε λίγα 24ωρα μετά τις συνομιλίες Μητσοτάκη – Πούτιν στο Σότσι, ο κ. Πεσκόφ δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Το πρόβλημα είναι πολύ απλό. Συγκεντρώνονται όλο και περισσότεροι στρατιώτες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στο έδαφός σας. Μεταφέρονται εκατοντάδες, χιλιάδες μονάδες στρατιωτικού εξοπλισμού μέσω της Αλεξανδρούπολης και ούτω καθεξής. Ανοίγετε νέες εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ και την ίδια στιγμή το ΝΑΤΟ μας κατονομάζει ως εχθρό και το ΝΑΤΟ προετοιμάζει τον βασικό σκοπό της συμμαχίας που δεν είναι άλλος από το να αναχαιτίσει τη Ρωσία. Αυτό μας ανησυχεί, πρέπει να μας καταλάβετε».

Αν μεταφραστεί η έτσι και αλλιώς ελάχιστη διπλωματική ορολογία, η Αλεξανδρούπολη πλέον αποτελεί τον Νο1 στόχο των ρωσικών δυνάμεων, τόσο των εναέριων όσο και των χερσαίων, θαλάσσιων και υποβρύχιων μέσων (το πυραυλικό σύστημα Kalibr αποτελεί πλέον τον ελβετικό σουγιά των ρωσικών δυνάμεων).

Να σημειώσουμε ότι εξακολουθεί να υπάρχει το ρωσικό αγκυροβόλιο στα ανοιχτά της Λήμνου όπως και σε κεντρικό Αιγαίο και Αστυπάλαια που καλύπτονται από συμφωνία προ 15 ετών που είχε ανανεωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και είναι λογικό η Μόσχα να τις προστατέψει πάση θυσία ως οι πλωτές τις βάσεις που της επιτρέπουν την έξοδο στις “ζεστές θάλασσες”.

Σχολιάζοντας μάλιστα σε δημοσιογράφο του defencenet.ru στην Μόσχα την άποψη που εκφράζουν ορισμένα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης ότι “οι αμερικανικές βάσεις αποτελούν ασπίδα προστασίας σε περίπτωση τουρκικής εισβολής”, ανώτερος αξιωματούχος του ρωσικού ΥΠΕΞ δήλωσε: “Μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έναντι οποιασδήποτε απειλής. Το παράδειγμά των Κούρδων στη Συρία και του Αφγανιστάν νομίζουμε ότι είναι η απάντηση σε ότι αφορά το επίπεδο προστασίας που θα εξασφαλίσουν στην περιοχή του Έβρου οι Αμερικανοί”.

Να σημειώσουμε ότι η Αλεξανδρούπολη είναι το σημείο ανάπτυξης των αμερικανικών δυνάμεων όχι μόνο για τα Βαλκάνια αλλά και για ολόκληρη την Αν.Ευρώπη ενώ με αυτόν τον τρόπο, η πόλη θα αποτελέσει βασικό σημείο εξόρμησης των αμερικανικών δυνάμεων κατά της Ρωσίας, σε Μαύρη Θάλασσα και Ουκρανία.

Σε επίσης μια παράλληλη αλλά επι του ζητήματος εξέλιξη, ο Ρώσος ειδικός αναλυτής και σύμβουλος στο ρωσικό ΥΠΑΜ, Σεργκέι Μαρζέτσκι, αναφέρει ευθαρσώς για κυοφορούμενη “επιθετική ενέργεια” κατά Ελλάδος, το επόμενο, αλλά απροσδιόριστο διάστημα από τουρκικής πλευράς.

Έτσι με αφορμή την δημιουργία του τουρκικού αποβατικού/ μικρού αεροπλανοφόρου ANADOLU και τον εξοπλισμό του με τουρκικά UCAV MIUS (αεριωθούμενα με ουκρανικό turbofan κινητήρα), ο Σεργκέι Μαρζέτσκι αναφέρει:

“Την ίδια στιγμή, οι σύμμαχοι στη δυτική στρατιωτική συμμαχία, έχουν βάλει στην «άκρη» την Άγκυρα. Οι γεωπολιτικές φιλοδοξίες του «Σουλτάνου» Ερντογάν, εξαπλώνονται πολύ ευρέως, και φτάνουν από την Αφρική μέχρι το Αφγανιστάν.

Την ίδια ώρα, η Τουρκία δεν κρύβει ιδιαίτερα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης με ένα άλλο μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, την Ελλάδα.

Είναι πιθανό στο ορατό μέλλον οι Τούρκοι και οι Έλληνες, να συγκρουστούν για επίμαχα νησιά στην Α. Μεσόγειο ( Καστελόριζο πιθανόν εννοεί) με όλα τα συνοδευτικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Ερντογάν, το τουρκικό ναυτικό θα χρειαστεί στο μέλλον τρία αεροπλανοφόρα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Συνειδητοποιώντας τις προοπτικές που θα είχε μια τέτοια ποιοτική ενίσχυση του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού σε αυτή τη στρατηγικής σημασίας περιοχή, η Ουάσιγκτον έκρινε απαραίτητο να διακόψει την παράδοση των F-35”, τόνισε μεταξύ άλλων ο ίδιος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.