ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Η Ιταλική κυβέρνηση απαγορεύει αποβίβαση παράνομων μεταναστών από πλοία ΜΚΟ – Πηδούν στη θάλασσα για να φύγουν

«Πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορά μας»

Η Ιταλική κυβέρνηση απαγορεύει αποβίβαση παράνομων μεταναστών από πλοία ΜΚΟ – Πηδούν στη θάλασσα για να φύγουν

Κάποιοι από τους παράνομους μετανάστες που έχουν βρίσκονται εν πλω στο λιμάνι της Κατάνης σε ένα από τα πλοία ΜΚΟ που έχει λάβει άδεια να ελλιμενιστεί στη Σικελία, έπεσαν στη θάλασσα χθες, Δευτέρα, σε μια προσπάθεια να καταφέρουν να βγουν στη στεριά αλλά οι ιταλικές αρχές τους πήραν και τους έστειλαν πίσω στο καράβι.

Η δεξιά κυβέρνηση της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι δεσμεύθηκε να «υπερασπιστεί τα σύνορα» της Ιταλίας εμποδίζοντας τα πλοία “ανθρωπιστικών οργανώσεων” που δρουν στη Μεσόγειο να εισέρχονται στα λιμάνια της χώρας και να αποβιβάζουν τους χιλιάδες παράνομους μετανάστες κάθε χρόνο.

Την Κυριακή η κυβέρνησή της έδωσε τελικά άδεια να αποβιβαστούν οι ασυνόδευτοι ανήλικοι και όσοι αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας. Τρία πλοία έχουν ελλιμενιστεί στην Κατάνη, ενώ άλλο ένα δεν έχει λάβει ακόμη τη σχετική άδεια από τις ιταλικές αρχές. Συνολικά τα πλοία αυτά μεταφέρουν χίλιους παράνομους μετανάστες.

Την ώρα που συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ των μη κυβερνητικών οργανώσεων και της νέας ιταλικής κυβέρνησης τρεις παράνομοι μετανάστες πήδηξαν χθες από το πλοίο Geo Barents, το οποίο διαχειρίζονται οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF).

Οι τρεις άνδρες περισυνελλέγησαν αμέσως.

Λίγη ώρα αργότερα 12 άλλοι που βρίσκονταν στη γέφυρα του πλοίου φώναζαν «βοηθήστε μας», σύμφωνα με ανταποκριτή του AFP.

«Συμπεριφερόμαστε με ανθρωπιά, αλλά τηρώντας αυστηρά τις αρχές μας», επισήμανε από την πλευρά του χθες από τη Ρώμη ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Πιαντεντόζι.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι παράνομοι μετανάστες έγιναν δεκτοί και σε άλλα λιμάνια και διαβεβαίωσε ότι όσοι εξακολουθούν να παραμένουν σε πλοία «βρίσκονται υπό τη συνεχή παρακολούθηση των αρχών».

Ιταλία: Πάνω από 88.000 άνθρωποι ήρθαν από τις αφρικανικές ακτές από την αρχή του χρόνου

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, περισσότεροι από 88.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στην Ιταλία από τις αφρικανικές ακτές από την 1η Ιανουαρίου.

Ο γερουσιαστής Αντόνιο Νικίτα, που επισκέφθηκε τα πλοία που βρίσκονται στο λιμάνι της Κατάνης, εκτίμησε ότι «η κατάσταση σε αυτά είναι τεταμένη».

Η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας, η πιο δεξιά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έχει δεσμευθεί να τηρήσει σκληρή γραμμή έναντι της παράνομης μετανάστευσης. Ο Πιαντεντόζι εκτίμησε ότι για τους παράνομους μετανάστες που διασώθηκαν στη θάλασσα την ευθύνη έχουν οι χώρες υπό τη σημαία των οποίων πλέουν τα ανθρωπιστικά πλοία – της Γερμανίας και της Νορβηγίας.

Ο Ματέο Σαλβίνι, νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην υπουργός Εσωτερικών, υπογράμμισε ότι οι αφίξεις μεταναστών πρέπει «να σταματήσουν».

Διεθνής Αμνηστεία: Η Ιταλία παραβιάζει τις διεθνείς της υποχρεώσεις

Προσφυγές κατατέθηκαν χθες στα δικαστήρια της Ρώμης και της Κατάνης, ανακοίνωσε η SOS Humanity, ενώ η Διεθνής Αμνηστία εκτίμησε ότι η Ιταλία «παραβιάζει τις διεθνείς της υποχρεώσεις».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε ανακοίνωσή τους η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ανέφεραν ότι «εξακολουθούν να καλούν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προσφέρουν άμεσα ασφαλές λιμάνι και να επιτρέψουν την άμεση αποβίβαση των σχεδόν 600 ανθρώπων που βρίσκονται σε πλοία ΜΚΟ».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.