ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Κασσελάκης θα τα «κουτσοκαταφέρει» στις ευρωκάλπες , ο Κούλης θα μείνει πρωθυπουργός, έτσι ή αλλιώς. Αυτόν τον Ανδρουλάκη λυπάμαι...

Ο Β.Ζελένσκι παραδέχθηκε ότι χτύπησαν ρωσικές εγκαταστάσεις με βαλλιστικούς πυραύλους ATACMS

Αποτελούν τμήμα της αμερικανικής αποστολής οπλισμού - CNN: «Οι ΗΠΑ τους έστειλαν κρυφά»

Ο Β.Ζελένσκι παραδέχθηκε ότι χτύπησαν ρωσικές εγκαταστάσεις με βαλλιστικούς πυραύλους ATACMS

Η Ουκρανία δηλώνει ότι κατέστρεψε εννέα ρωσικά ελικόπτερα σε Μπερντιάνσκ και Λουγκάνσκ με τον πρόεδρο της χώρας Βολοντίιρ Ζελένσκι να παραδέχεται ότι χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι ATACMS.

Είναι η πρώτη δημόσια παραδοχή για τη χρήση του αμερικανικού οπλικού συστήματος, το οποίο επιτρέπει στην Ουκρανία να χτυπά σε αποστάσεις άνω των 150 χιλιομέτρων.

Ως τώρα και επισήμως οι ΗΠΑ δεν είχαν παραδώσει στην Ουκρανία το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα, παρά το ότι το ζητούσαν επιμόνως οι Ουκρανοί.

 Σε τηλεοπτικό μήνυμά του την Τρίτη ο Ζελένσκι είπε ότι «οι συμφωνίες μας με τον πρόεδρο Μπάιντεν εκπληρώθηκαν, με πολύ μεγάλη ακρίβεια. Τα ATACMS το έδειξαν από μόνα τους».

Σε ανακοίνωση των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων αναφέρεται ότι χτυπήθηκε ένα σύστημα αεράμυνας και άλλος εξοπλισμός, καθώς και μια αποθήκη πυρομαχικών, στις πόλεις Μπερντιάνσκ (στις 04:00, τοπική και ώρα Ελλάδος) και Λουχάνσκ (στις 11:00).

Το Μπερντιάνσκ απέχει περίπου 85 χιλιόμετρα από την πλησιέστερη γραμμή του μετώπου, ενώ το Λουχάνσκ είναι σχεδόν 100 χιλιόμετρα μακριά.

Δεν υπάρχει επιβεβαίωση της επίθεσης ή κάποιο σχόλιο από τον ρωσικό στρατό, αναφέρει το BBC.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρείχε αθόρυβα στο καθεστώς του Κιέβου πυραύλους ATACMS μεγάλου βεληνεκούς προκειμένου να προσπαθήσει να αιφνιδιάσει τα ρωσικά στρατεύματα, ανέφερε το CNN σε δημοσίευμά του.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, οι ΗΠΑ ανησυχούσαν ότι η Ρωσία «θα μετακινούσε εξοπλισμό τα όπλα έξω από την εμβέλεια πλήγματος των ATACMS, προτού χρησιμοποιηθούν οι πύραυλοι», αν είχε προαναγγελθεί η παράδοση των πυραύλων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Με τη σειρά του, το Associated Press (AP) ανέφερε ότι λόγω των ανησυχιών της αμερικανικής κυβέρνησης για πιθανές εντάσεις στις σχέσεις με τη Ρωσία, οι πύραυλοι ATACMS που παραδόθηκαν στην Ουκρανία έχουν κάπως μικρότερο βεληνεκές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.