ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Αμερικανοί ερευνητές φέρεται πως κατασκόπευαν Ρώσους αξιωματούχους της αμυντικής βιομηχανίας

Αμερικανοί ερευνητές φέρεται πως κατασκόπευαν Ρώσους αξιωματούχους της αμυντικής βιομηχανίας

Ένα δημοσίευμα αμερικανικής εφημερίδας υποστηρίζει ότι ερευνητές από το Mississippi State University εντόπισαν και παρακολούθησαν τις κινήσεις ανώνυμων Ρώσων αξιωματούχων που ενδεχομένως να σχετίζονται με την αμυντική βιομηχανία της χώρας και προσπάθησαν να ταυτοποιήσουν κατόχους κινητών τηλεφώνων.

Ερευνητές από το Mississippi State University εντόπισαν και παρακολούθησαν τις κινήσεις ανώνυμων Ρώσων αξιωματούχων που -πιθανώς- σχετίζονται με την αμυντική βιομηχανία της χώρας, αγοράζοντας απλά εμπορικά δεδομένα που συλλέχθηκαν από τα κινητά τους τηλέφωνα, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal», η οποία επικαλείται έγγραφα που ελήφθησαν κατόπιν αιτήματος της Πολιτείας.

Παρότι δεν είναι σαφές γιατί οι ερευνητές στοχεύουν συγκεκριμένα τη ρωσική αμυντική βιομηχανία, αλλά υποστήριξαν ότι το έργο τους μπορεί να ενδιαφέρει τις αρχές επιβολής του νόμου και τις αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες.

Η ομάδα ακαδημαϊκών, χρηματοδοτούμενη από το Πεντάγωνο, έλαβε δεδομένα γεωεντοπισμού, τα οποία συλλέχθηκαν από διάφορες εφαρμογές για κινητά από ορισμένα τηλέφωνα χρηστών και, στη συνέχεια, τα πούλησε σε εταιρείες μάρκετινγκ, μέσω της Babel Street.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, ενώ η εταιρεία περιγράφεται ως υπηρεσία παρακολούθησης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, υπάρχει ένα «μυστικό» προϊόν με το όνομα «Εντοπισμός Χ», το οποίο επιτρέπει στους πελάτες να έχουν πρόσβαση σε αρχεία δεδομένων τοποθεσίας κινητών τηλεφώνων, που λαμβάνονται από διάφορες πηγές.

Τα δεδομένα που φέρεται να παρέχονται από την εταιρεία Babel Street είναι, από μόνα τους, ανώνυμα, αλλά σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, κάποιος επιδέξιος μπορεί να τα χρησιμοποιήσει προκειμένου να προσδιοριστεί ένας άνθρωπος πίσω από ένα αλφαριθμητικό ID.

Η ομάδα από το Πανεπιστήμιο παρακολούθησε τους κατόχους κινητών τηλεφώνων των οποίων η τοποθεσία ήταν κοντά σε γνωστές ή φερόμενες ως στρατιωτικές τοποθεσίες στη Ρωσία.

Ως εκ τούτου, έμαθαν ότι 48 κινητά τηλέφωνα ήταν παρόντα στην τοποθεσία δοκιμών πυραύλων Νιονόκσα, στις 9 Αυγούστου 2019, μια ημέρα μετά την έκρηξη ενός πειραματικού κινητήρα πυραύλων κατά τη διάρκεια ελέγχων, σκοτώνοντας αρκετούς ανθρώπους.

Δεν είναι σαφές, παρ’ όλα αυτά, εάν η ομάδα μπόρεσε να ταυτοποιήσει κάποιον από τους 48 κατόχους κινητών τηλεφώνων.

Όπως επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου διαπίστωσαν επίσης ότι η τοποθεσία δοκιμών πυραύλων Νιονόκσα είχε τη μικρότερη παρουσία κινητών τηλεφώνων και από τα τρία αντικείμενα που παρακολουθούνταν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Έτσι, είτε διέθετε αυστηρότερους κανόνες ως προς τη χρήση κινητών τηλεφώνων είτε ότι το περιστατικό της έκρηξη μόλυνε την τοποθεσία και το προσωπικό της αναγκάστηκε να την εκκενώσει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.