ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Νικόλας Πατέρας: Η… αποστροφή. Οι 9 λόγοι που δεν επιστρέφει στον Παναθηναϊκό

Νικόλας Πατέρας: Η… αποστροφή. Οι 9 λόγοι που δεν επιστρέφει στον Παναθηναϊκό

Νικόλας Πατέρας…. «Η επιστροφή». Το ορθότερο και πιο εύστοχο θα ήταν… «Η αποστροφή». Τα συναισθήματα δεν αφορούν βέβαια την μεγάλη του αγάπη τον Παναθηναϊκό, ούτε το αγαπημένο του άθλημα το ποδόσφαιρο, αλλά όσα διαδραματίζονται σε αυτό. Τους όρους διεξαγωγής του πρωταθλήματος, την εικόνα που έχει δημιουργήσει στην φίλαθλη και μη Ελλάδα το παραγόμενο προϊόν, τα όσα διαδραματίζονται σε ΕΠΟ και Super League.

Τους τελευταίους μήνες, ολοένα και περισσότερο αναδεικνύεται το ενδεχόμενο επιστροφής του Νικόλα Πατέρα στα ηνία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Ειδικά το Νοέμβριο, έγιναν αναφορές ακόμη και για το ποιους παίκτες θα φέρει μαζί του, σε ποιες αγορές προσβλέπει, ποια πρόσωπα έχει «εξουσιοδοτήσει» για να ενισχύσει το «τριφύλλι» τη… μεγάλη μέρα. Ίσως ορισμένα γεγονότα ερμηνεύτηκαν ως απαρχή της νέας εποχής. Και τότε, για την αλλαγή σελίδας του Παναθηναϊκού στην μετά οικογένειας Βαρδινογιάννη 32χρονη περίοδο, τα νερά είχαν διαταραχθεί από ένα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο κύπελλο. Όλα ξεκίνησαν στις 17 Ιανουαρίου 2008, μία ημέρα μετά τη συντριβή 4-0 του «τριφυλλιού» από τον Ολυμπιακό στο κύπελλο, όταν ο Ανδρέας Βγενόπουλος ανακοίνωσε την ίδρυση της Παναθηναϊκής Ενωτικής Κίνησης με «όραμα έναν Παναθηναϊκό πολυμετοχικό, ενιαίο και αδιαίρετο, πρωταγωνιστή σε όλα τα αθλήματα». 

Τον Αύγουστο του 2010, σε φιλικό και μάλιστα νικηφόρο του Παναθηναϊκού(2-0 τη Τζένοα στο Ολυμπιακό στάδιο), αποδοκιμάστηκε έντονα η οικογένεια Βαρδινογιάννη κι έναν μήνα αργότερα ο Γιάννης Βαρδινογιάννης έστειλε επιστολή σε Πατέρα και Βγενόπουλο, όπου έκανε γνωστό ότι: «Σας μεταβιβάζω δωρεάν την κυριότητα του 25% των μετοχών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, από αυτές που κατέχει η οικογένειά μου».

Το τελευταίο διάστημα έχει διαφανεί πως οι σχέσεις του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Γιάννη Αλαφούζου με τους συνδεσμίτες του Παναθηναϊκού έχουν διαταραχτεί. Οι αποδοκιμασίες στα τελευταία παιχνίδια και η μη διεξαγωγή του ντέρμπι ε τον Ολυμπιακό, αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος.

Τι έχουμε λοιπόν; Αγώνας με Ολυμπιακό, επεισόδια, αποδοκιμασίες. Και το επόμενο βήμα αν ακολουθήσουμε την πεπατημένη; Νικόλας Πατέρας. Τίποτα ωστόσο δεν είναι ίδιο όπως παλιά.  

Η αλήθεια είναι πως ο άλλοτε πρόεδρος του Παναθηναϊκού, δεν το σκέφτεται καν να δώσει και πάλι το παρών στα διοικητικά της ομάδας του. 

Οι λόγοι που ο Νικόλας Πατέρας ωθείται ώστε να παρακολουθεί από μακριά τα τεκταινόμενα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, είναι πολλοί. Κάποιοι όμως έχουν βαρύνουσα σημασία.

1. Όταν ανέλαβε την προεδρία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός δεν είχε απλά στηρίγματα, αλλά ήταν πρωτεργάτης μιας τεράστιας προσπάθειας κατά την οποία η νέα έννοια της πολυμετοχικότητας αγκαλιάστηκε έμπρακτα και μπήκαν στο ταμείο περίπου 67 εκατ. ευρώ (20 Βγενόπουλος, 10 Πατέρας, από 9 ο Γιαννακόπουλος, ο Ζολώτας και μαζί οι Ξυλάς – Πολέμης – Νίκας, 5 ο Δάβαρης και τα υπόλοιπα μικρομέτοχοι) για την ενίσχυση της ομάδας.

Σήμερα ο Νικόλας Πατέρας δεν έχει τον Ανδρέα Βγενόπουλο δίπλα του ως προς το οικονομικό μέγεθος. Κάποιοι επιχειρηματίες που στηρίζουν την προσπάθεια που γίνεται απ’ τον Γιάννη Αλαφούζο όπως ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, πρόεδρο της Chipita International, ο Θεόδωρος Βασιλάκης, πρόεδρος της Aegean Airlines, δεν φέρονται διατεθειμένοι  να επαναλάβουν  το εγχείρημα της πολυμετοχικότητας.

2. Όταν μπήκε ο Νικόλας Πατέρας στον Παναθηναϊκό, ο Σωκράτης Κόκκαλης βρισκόταν στη δύση της παραγοντικής του καριέρας καθώς έψαχνε αγοραστή να πουλήσει τις μετοχές της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Ως εκ τούτου ο κύριος αντίπαλος δεν ήταν… «φτιαγμένος» για σύγκρουση, αλλά για… αποχώρηση. Σήμερα δεν υπάρχει μόνο στο κάδρο ο αντίπαλος Βαγγέλης Μαρινάκης, αλλά στο τραπέζι βρίσκονται παίκτες όπως ο πολύ καλός του φίλος Δημήτρης Μελισσανίδης και ο ισχυρός οικονομικά Ιβάν Σαββίδης στην Θεσσαλονίκη. Ποιον να πρωτοχτυπήσει ο Πατέρας στον όμορφο κόσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου;

3. Στο πίσω μέρος του μυαλού του είχε πάντα να μπει στο ποδόσφαιρο, ειδικά μετά την περιπέτειά του με τον Εθνικό, που αποδείχθηκε αποτυχημένη. Ο Νικόλας Πατέρας ήθελε να συνδέσει το όνομά του με επιτυχίες.

4. Ο κόσμος του Παναθηναϊκού σε μεγάλο ποσοστό τον έχει σε εκτίμηση, όχι μόνο για το νταμπλ που πήρε η ομάδα επί προεδρίας του, αλλά και γιατί έφερε τα πάνω κάτω, απομακρύνοντας από την ΕΠΟ τον Βασίλη Γκαγκάτση. Οι ισορροπίες ανατράπηκαν προς όφελος του «τριφυλλιού». Όταν έχεις φύγει με το κεφάλι ψηλά δεν διακινδυνεύεις εύκολα να μπεις σε νέες δυσκολότερες περιπέτειες.

5. Επαγγελματικά ο Νικόλας Πατέρας έχει ιδιαίτερα φορτωμένο πρόγραμμα, καθώς έχει επιστρέψει στην αγαπημένη του ενασχόληση με τη ναυτιλία. Από το 2014 επαναδραστηριοποιήθηκε, συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση που με ελάχιστες παύσεις χρονολογείται από τα τέλη του προ-περασμένου αιώνα. Αυτή τη φορά είναι πιο φειδωλός στις επενδύσεις του, ήδη όμως αριθμεί σχεδόν 20 βαπόρια υπό τη διαχείριση ή την πλοιοκτησία της Pacific&Atlantic. Στα 52 του χρόνια πλέον, σοφότερος και πιο νουνεχής, αφιερώνει σημαντικό μέρος από το χρόνο του στο δημιούργημά του την Pacific&Atlantic και πιο συνετά συνεχίζει τις αγαθοεργίες και την ενίσχυση της χειμαζόμενης από την κρίση ελληνικής οικονομίας, μέσω του κοινωφελούς ιδρύματος που φέρει το ονοματεπώνυμό του.

Αντίθετα τα γεγονότα του 2008 τον είχαν βρει να έχει το 2007 πωλήσει όλο το στόλο της εταιρείας, εξασφαλίζοντας έναν χρόνο πριν την τεράστια οικονομική κρίση και την κατάρρευση της Lehman Bros περισσότερα από 600 εκατομμύρια ευρώ cash. Σύσσωμος ο επιχειρηματικός κόσμος απόρησε, ο Πατέρας όμως έναν χρόνο αργότερα, με την αγορά «στεγνή», τα ναύλα στα τάρταρα και την κρίση να παγκοσμιοποιείται, ήταν από τους ελάχιστους ανθρώπους με ρευστότητα. 

6. Ικανοποίησε το παιδικό του όνειρο να ηγηθεί του Παναθηναϊκού της ομάδας που παρακολούθησε σε ηλικία 8 ετών δια ζώσης στον τελικό του κυπέλλου πρωταθλητριών απέναντι στον Άγιαξ στο Wembley. Έγινε ο 37ος Πρόεδρος στην ιστορία του Παναθηναϊκού, όταν ο αγαπημένος του πατέρας Διαμαντής ήταν Γενικός Αρχηγός της θρυλικής ομάδας του 1971 και συνόδευσε την αποστολή τόσο στο Λονδίνο, όσο και στη διπλή μάχη εναντίον της Nacionàl για το Διηπειρωτικό Κύπελλο. Πλέον δεν έχει κάποια…. Αναζήτηση, κάποιο κενό στις φιλοδοξίες του.

7. Η εποχή για το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν προσφέρεται για επενδύσεις, πόσο μάλλον όταν ο Παναθηναϊκός έχει αποχωριστεί ουσιαστικά το όνειρο δημιουργίας νέου γηπέδου στον Ελαιώνα κι έχει περιοριστεί στην Λεωφόρο.

8. Όταν ανέλαβε τις τύχες της ΠΑΕ ξεκαθάρισε πως «οι άνθρωποι που θα ασχοληθούν με τη διοίκηση του Παναθηναϊκού θα πρέπει να δημιουργήσουν την απαραίτητη ασπίδα προστασίας στα συμφέροντα της ομάδας, κάτι το οποίο έλειπε τα τελευταία χρόνια». Ο Νικόλας Πατέρας είχε κατά νου τον σχεδιασμό με τα πρόσωπα που θα πετύχαινε την ανατροπή στα κέντρα αποφάσεων. Σήμερα είναι άγνωστο αν τα πρόσωπα αυτά έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τη ροή των πραγμάτων όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί.

9. Διαβλέπει με μαθηματική ακρίβεια πως το ποδόσφαιρο θα περάσει από πολλές δικαστικές περιπέτειες, μέσω των οποίων κάθε επιχειρηματίας έχει φθορά όχι  μόνο προσωπική αλλά και επαγγελματική. Ήδη από τη πρόσφατη ενασχόλησή του με τα ποδοσφαιρικά κοινά, αναγκάστηκε να περνάει αρκετές ώρες μιλώντας με δικηγόρους, αλλά και σε δικαστικές αίθουσες. Αυτό δεν έχει καμία επιθυμία να το υποστεί εκ νέου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Για τους λόγους που εκθέσαμε, αλλά και άλλους προσωπικούς, ο Νικόλας Πατέρας θα είναι κοντά στον Γιάννη Αλαφούζο και θα στηρίζει την προσπάθεια εξυγίανσης του ποδοσφαίρου, αλλά μέχρις εκεί. Δεν σκοπεύει να κάνει το άλμα διοικητικής εξουσίας, ακόμη και αν οι συνθήκες διαφανούν ευνοϊκότερες. Θεωρεί πως αρκετά του κόστισε η αγάπη του για το ποδόσφαιρο, για τον Παναθηναϊκό. 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.