ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν: «Πείτε το όπως θέλετε – Αν αυξάνω το ΑΕΠ και το λένε ξέπλυμα μέσω του αθλητισμού θα το συνεχίσω»

«Αν το sportswashing αυξήσει το ΑΕΠ μου κατά 1%, τότε θα συνεχίσω να το κάνω»

Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν: «Πείτε το όπως θέλετε – Αν αυξάνω το ΑΕΠ και το λένε ξέπλυμα μέσω του αθλητισμού θα το συνεχίσω»

Πολλοί «φωνάζουν» ότι η Σαουδική Αραβία επιδίδεται εδώ και καιρό σε sportswashing- επιχειρεί ένα «ξέπλυμα» μέσω του αθλητισμού- αλλά ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δήλωσε πως όχι μόνο δεν τον ενδιαφέρουν αυτές οι κατηγορίες, αλλά θα συνεχίσει αυτή την πρακτική. 

Από το 2017, όταν ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έγινε ο de facto ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας, η χώρα έχει διαθέσει τεράστια ποσά για τον αθλητισμό. Οι επικριτές λένε ότι στόχος αυτών των επενδύσεων είναι να αποσπαστεί η προσοχή από τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Σε μια σπάνια συνέντευξη, ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν τον ενδιαφέρουν αυτές οι κατηγορίες. «Αν το sportswashing αυξήσει το ΑΕΠ μου κατά 1%, τότε θα συνεχίσω να το κάνω», δήλωσε δίχως δισταγμό στο Fox News ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, στην πρώτη συνέντευξή του που έγινε όλη στα αγγλικά.

Ερωτηθείς πώς νιώθει για τον όρο του ξεπλύματος μέσω του αθλητισμού, απάντησε: «Δεν με ενδιαφέρει… στοχεύω σε άλλο 1,5%. Πείτε το όπως θέλετε, θα πετύχουμε αυτό το 1,5%». 

Οι αθλητικές επενδύσεις της Σαουδικής Αραβίας εκτείνονται από την απόκτηση ομάδων- όπως η Νιούκαστλ- μέχρι τη διοργάνωση τουρνουά αλλά και μεγάλων διοργανώσεων, όπως το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων και οι Ασιατικοί αγώνες του 2029.

Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν: Ο τουρισμός τώρα συνεισφέρει το 7% του ΑΕΠ

Αυτή η προσέγγιση, δήλωσε ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, είναι στο επίκεντρο του στόχου της Σαουδικής Αραβίας να γίνει ένας από τους δέκα κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο.

«Όταν θες να επεκτείνεις μια οικονομία, πρέπει να εργαστείς σε όλους τους τομείς: μεταλλεύματα, υποδομές, βιομηχανία, μεταφορές, logistics, όλα αυτά», δήλωσε ο πρίγκιπας διάδοχος.

«Ο τουρισμός είναι ένα κομμάτι αυτού. Και αν θες να αναπτύξεις τον τουρισμό, ένα κομμάτι του είναι ο αθλητικός τομέας», συμπλήρωσε και τόνισε ότι από τη στιγμή που βρέθηκε στην εξουσία, ο τουρισμός έχει αυξήσει τη συνεισφορά του στην οικονομία της χώρας. 

«Ο τουρισμός παλιότερα αποτελούσε το 3% του ΑΕΠ και τώρα είναι το 7%. Ο αθλητισμός αποτελούσε το 0,4% και τώρα συνεισφέρει 1,5%. 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτό είναι οικονομική ανάπτυξη, θέσεις εργασίας. Τώρα είμαστε Νο1 στη Μέση Ανατολή, πριν από έξι χρόνια δεν ήμασταν στις 10 πρώτες χώρες. Στοχεύουμε να ξεπεράσουμε τους 100 εκατομμύρια επισκέπτες το 2030, ίσως 150 εκατομμύρια. Πέρυσι φτάσαμε σχεδόν 40 εκατομμύρια επισκέπτες, από τη Σαουδική Αραβία και τον υπόλοιπο κόσμο», ανέφερε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.