Ο Μαργαρίτης Σχοινάς νέος Επίτροπος στην Κομισιόν

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς νέος Επίτροπος στην Κομισιόν

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Έλληνας της Κομισιόν που έζησε από μέσα την επώδυνη διαπράγματευση του 2015 και κατάφερε να πείσει τον Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ για την αναγκαιότητα να μείνει η χώρα μας στη ζώνη του ευρώ, είναι το πρόσωπο που θα προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη θέση του Έλληνα Επιτρόπου. Με εμπειρία 29 ετών στις Βρυξέλλες, εκ των οποίων τα 26 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Σχοινάς συνδυάζει την πολιτική εμπειρία με την τεχνοκρατική γνώση.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση «η πρόταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη θέση του εκπροσώπου της Ελλάδος στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς. Για την απόφαση του αυτή ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει άμεσα τη νέα πρόεδρο του Κολλεγίου των Επιτρόπων κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν».

Γιος δημοσίων υπαλλήλων από τη Θεσσαλονίκη, με ισχυρούς δεσμούς στη Χαλκιδική, έδειξε από νωρίς το ενδιαφέρον του να ακολουθήσει μία ευρωπαϊκή καριέρα σπουδάζοντας μετά το ΑΠΘ, στο Κολέγιο της Ευρώπης στην Μπριζ του Βελγίου. Άρχισε να δουλεύει σε γραφεία Επιτρόπων και με σταθερά βήματα έφτασε μέχρι το στενό περιβάλλον του Γιούνκερ.

«Δεν ήταν φίλος του Γιούνγκερ. Έγινε μετά τη συνεργασία τους», σημείωναν από το περιβάλλον του, υπενθυμίζοντας πως ο τέως πρόεδρος της Κομισιόν γνώρισε τον Μαργαρίτη Σχοινά, όταν ήταν ευρωβουλευτής της ΝΔ το διάστημα 2007 – 2009. Τότε το γαλάζιο στέλεχος, που έδινε πάντα το παρόν στις εκδηλώσεις της κεντροδεξιάς παράταξης τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Ελλάδα, ασκούσε σκληρό κοινοβουλευτικό έλεγχο την περίοδο που ο Γιούνγκερ ήταν πρόεδρος του Eurogroup.

Παρ’ όλα αυτά, όταν αργότερα, ανέλαβε την προεδρία της Επιτροπής, τον θυμήθηκε και τον βρήκε στην Αθήνα όπου ο Ζοζέ Μπαρόζο τον είχε τοποθετήσει επικεφαλής της task force. Από τη θέση του Εκπροσώπου Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα τελευταία πέντε χρόνια, σε μία κρίσιμη περίοδο για την Ε.Ε., ο Σχοινάς διαχειρίστηκε με μεγάλη επιτυχία όλες τις “πολυκρίσεις”, όπως τις ονόμασε ο Γιούνγκερ, μεταξύ των οποίων και τη σύνθετη διαπραγμάτευση για το μεταναστευτικό. Κατά κοινή ομολογία θεωρείται από τους πιο επιτυχημένους Εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην πρόσφατη ομιλία του στο 12ο Συνέδριο της ΝΔ στην Αθήνα, είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί συνολικά για τη φιλοσοφία που διαπνέει την πολιτική του διαδρομή: «Η πορεία από τα φοιτητικά έδρανα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο Αριστοτέλειο, μέχρι το βήμα αυτό, μου πήρε περίπου 35 χρόνια, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ». Για 30 χρόνια πάντως, ο Μαργαρίτης Σχοινάς, προσπάθησε να υπηρετήσει τα αξιώματα που κατέλαβε στην Ευρώπη προωθώντας, παράλληλα, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του τα συμφέροντα της Ελλάδος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Για το χαρτοφυλάκιο του Έλληνα Επιτρόπου, είχε κυκλοφορήσει στα δημοσιογραφικά γραφεία και το όνομα του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Η χώρα μας όμως δεν θα πάρει θέση αντιπροέδρου στην Κομισιόν και γι’ αυτό το συγκεκριμένο σενάριο δεν τελεσφόρησε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.