ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Θεατρίνος, πολιτικός απατεώνας και πατριδοκάπηλος» ο Φελόπουλος; Πέφτω από τα σύννεφα!

Α.Γεωργιάδης: «Από 300 έως 2.000€ το κόστος για τα απογευματινά χειρουργεία»

«Δεν είναι αλήθεια ότι προσπαθούμε να ιδιωτικοποιήσουμε από την πόρτα του ΕΣΥ» είπε ο Α.Γεωργιάδης αλλά δύσκολα θα γίνει πιστευτός

Α.Γεωργιάδης: «Από 300 έως 2.000€ το κόστος για τα απογευματινά χειρουργεία»

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους παρουσίασαν τους «τιμοκαταλόγους» για την λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία και δεν θυμίζουν σε τίποτε… δημόσια Υγεία.

Όπως εξήγησαν το κόστος για τους πολίτες θα είναι από 300 ευρώ για τις μικρότερης βαρύτητας χειρουργικές επεμβάσεις και θα φτάνουν έως τα 2.000 ευρώ για τα βαρύτερα περιστατικά!

Η αμοιβή αυτή, εξήγησαν θα μοιράζεται στα μέλη της κάθε χειρουργικής ομάδας με τον υπουργό Υγείας να σημειώνει ότι στόχος των απογευματινών χειρουργείων είναι να αποτελέσει δυνατότητα ενίσχυσης του εισοδήματος γιατρών, αναισθησιολόγων και νοσηλευτών με νόμιμο τρόπο δίνοντας παράλληλα μια διέξοδο στους πολίτες που θέλουν να πληρώσουν χωρίς να καταφύγουν στις ιδιωτικές κλινικές.

Η εφαρμογή των απογευματινών χειρουργείων θα είναι σταδιακή, αναλόγως τη δυναμική του κάθε νοσοκομείου με τον Α.Γεωργιάδη να αποκαλύπτει ότι ήδη έχουν κατατεθεί αιτήσεις από χειρουργικές κλινικές για να ενταχθούν στον νέο θεσμό.

Δείτε το live

Προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα πλαίσιο που θα έχει διαφάνεια, θα έχιε μικρότερο κόστος για τους συμπολίτες μας, είπε στην αρχή της παρουσίασης ο Α.Γεωργιάδης.

«Από την 1η Φεβρουαρίου έχουμε θέσει σε λειτουργία την ενιαία λίστα χειρουργείων. Κάθε μεταρρύθμιση κρίνεται στην πράξη. Δέχομαι την πρόκληση του χρόνου τέτοια ημέρα να είμαστε εδώ, το site για την ενιαία λίστα θα είναι στον αέρα σε 3 μήνες από σήμερα και μέσω αυτού οι συμπολίτες θα γνωρίζουν πόση θα είναι η αναμονή ανά χειρουργική κλινική ανά νοσοκομείο καθώς παρουσιάζεται ανισομέρεια, άλλες φορές δικαιολογημένα και άλλοτε αδικαιολόγητα που δημιουργεί σκέψεις» πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.

Πιστεύω ότι θα υπάρξει μια ευγενής άμιλλα των χειρουργικών κλινικών και έτσι να λυθούν προβλήματα που υπάρχουν για χρόνια στο ΕΣΥ, συμπλήρωσε.

«Δεν είναι αλήθεια ότι προσπαθούμε να ιδιωτικοποιήσουμε από την πόρτα του ΕΣΥ. Αυτό που προσπαθούμε είναι να κάνουμε πιο ελκυστική τη θέση του γιατρού, του αναισθησιολόγου, του νοσηλευτή. Το συνδικαλιστικό αίτημα της ΟΕΝΓΕ ήταν για αύξηση των μισθών των γιατρών. Είναι κάτι που εύκολα λέγεται, δύσκολα γίνεται. Εγώ ως υπουργός Υγείας δεν θα συμφωνούσα με την αύξηση των μισθών μόνο των γιατρών» είπε ο Α.Γεωργιάδης.

Όπως εξήγησε «για το ΕΣΥ ο κρατικός προυπολογισμός ξοδεύει 3 δισ. ευρώ τον χρόνο. Άρα μπορείτε να υπολογίσετε τι μπορεί να σημαίνει δημοσιονομικά ο διπλασιασμός των μισθών των γιατρών. Ο ΈΝΦΙΑ προσφέρει 1,6 δισ. ευρώ και θα χρειαζόμασταν άλλον έναν ΕΝΦΙΑ για να προχωρήσουμε σε τέτοιο διπλασιασμό. Έπρεπε να βρούμε τρόπο να αυξάνουμε τα εισοδήματα γιατρών και νοσηλευτών με νόμιμο τρόπο»

«Πιστεύω ότι η διέξοδος των επ αμοιβή απογευματινών χειρουργείων θα αγκαλιαστεί. Στην αρχή θα την υποδεχθούν πιο διστακτικά αλλά πιστεύω ότι προϊόντος του χρόνου θα γίνει δεκτός από τις περισσότερες χειρουργικές κλινικές και θα γίνει δεκτή από όσους μπορούν» συμπλήρωσε.

«Άρα τα απογευματινά χειρουργεία είναι μέτρο για τη θεραπεία για την έλλειψη προσωπικού. Δεν επιβάλλεται να θεσπίσουν απογευματινά χειρουργεία όλες οι χειρουργικές κλινικές του ΕΣΥ. Εμείς τους δίνουμε την ελευθερία με αυστηρές προυποθέσεις να προχωρήσουν σε τέτοια κίνηση αν μπορούν» διευκρίνισε ο Α.Γεωργιάδης.

Όπως είπε «η ασφαλιστική δεικλίδα για την λογική ανησυχία ότι θα μπορούσε να υπάρξει μετακίνηση των πρωινών χειρουργείων στα απογευματινά είναι η σύνδεση της άδειας για τη διενέργεια με την απόλυτη τήρηση του μέσου όρου των πρωινών χειρουργείων που ίσχυαν πριν. Αν πέσει κάτω από τον μέσο όρο θα χάνει την άδεια για απογευματινά χειρουργεία».

Παρουσιάζοντας, δε, το γεγονός ότι ο μέσος χρόνος για ραντεβού του ΕΣΥ με τους γιατρούς μετά τα απογευματινά ραντεβού είναι στο 1/3 σε σχέση με πριν από 22 χρόνια, εκτίμησε ότι θα υπάρξει ανάλογη βελτίωση, όχι άμεσα, και για τα χειρουργεία.

«Θα παρακολουθούμε την πορεία των απογευματινών χειρουργείων, με ενδιαφέρει το αποτέλεσμα. Σκοπός μας είναι τα απογευματινά χειρουργεία να είναι λύση πολύ οικονομικότερη των ιδιωτικών κλινικών. Δίνουμε στον ελληνικό λαό μια επιπλέον διέξοδο. Πρέπει να δώσουμε την διέξοδο στο να γίνεται η επιλογή ενός ανθρώπου που θέλει να πληρώσει με νόμιμο τρόπο και χωρίς δυσβάσταχτο τρόπο» κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Τα στοιχεία που παρουσίασε ο Μάριος Θεμιστοκλέους

Είναι σημαντικό να αποκτήσουμε εργαλεία που χρησιμοποιούνται εδώ και 30-40 χρόνια στην Ευρώπη, είπε από την πλευρά του ο Μάριος Θεμιστοκλέους. Όπως είπε στη χώρα μας, σε αντίθεση με τις ευρωπαικές χώρες, δεν υπάρχει η λίστα χειρουργείου. Το 2017 θεσμοθετήκε αλλά δεν λειτούργησε για να μπορεί να δίνει χρόνο από όλα τα νοσοκομεία και δεν δίνει δυνατότητα στο υπουργείο Υγείας για να χάραξει πολιτική

Παίρνουμε πλέον στοιχεία από 126 νοσοκομεία και γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να φτάσουμ στην πλήρη λειτουργία το επόμενο εξάμηνο ώστε να φτάνουν στον κεντρικό σέρβερ της ΗΔΙΚΑ τα στοιχεία. Υπήρχαν 120.000 περιστατικά και αναπτύχθηκε μηχανισμός ώστε να υπάρξει επικοινωνία με όλους αυτούς. Έχουν γίνει πάνω από 150.000 κλήσεις και με βάση αυτή την εκκαθάριση το 38% είτε έχει χειρουργηθεί αλλού είτε δεν υπάρχει η λίστα για την είσοδο στη λίστα με τα χειρουργεία.

Αυτή τη στιγμή στην αναμονή περιμένουν 102.634 περιστατικά και έγινε μια καταγραφή ανάλογα με το διάστημα και έδωσε τα εξής:
– 0-4 μήνες που χαρακτηρίζεται ικανοποιητική, περιμένουν 44.000 περιστατικά
– 4-12 μήνες 32.000 περιπτώσεις
– περισσότερο από 12 μήνες περιμένουν περισσότεροι από 26.000 περιστατικά

Στη δεύτερη και την τρίτη κατηγορία έχουμε πολύ περισσότερα περιστατικά να περιμένουν στη Βόρεια Ελλάδα. Έχει όσα περιστατικά έχει η Αττική με περισσότερο πληθυσμό και περισσότερα νοσοκομεία.

Δεν έχουμε αναμονή, όμως, για ογκολογικά περιστατικά ή βαριά περιστατικά που πρέπει να χειρουργηθούν στα επείγοντα.

Οι πιο δημοφιλείς χειρουργικές πράξεις ως αναμονή είναι:
– καταρράκτης
– αρθροπλαστική γόνατος
– αρθροπλαστική ισχίου
– αμυγδαλεκτομή

Οι χειρουργικές επεμβάσεις θα χωρίζονται σε έξι κατηγορίες. Ο κάθε γιατρός θα επιλέγει την κατηγορία και θα υπάρχει η ανάλογη επιβάρυνση. Ξεκινούν από τα 300 ευρώ για πολύ μικρής βαρύτητας επεμβάσεις και φτάνουν έως τα 2.000 ευρώ σε εξαιρετικά βαριές επεμβάσεις. Συνήθως στον ιδιωτικό τομέα οι ελάχιστες τιμές είναι οι διπλάσιες από αυτές. Η αμοιβή μοιράζεται σε όλα τα μέλη της χειρουργικής ομάδας, διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας. Η κάθε χειρουργική ομάδα αποτελείται από χειρουργό, αναισθησιολόγο και το λοιπό νοσηλευτικό προσωπικό. Όπως είναι φιξ η τιμή ανάλογα με το πού έχει καταταγεί το χειρουργείο, θα είναι η αμοιβή για την χειρουργική ομάδα και με επικοινωνία με τους αναισθησιολόγους μου έχουν πει οτι είναι ακρώς ικανοποιητική

Οι έξι κατηγορίες και αμοιβές προέκυψαν από την αποζημίωση που δίνουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Ο στόχος μας δεν είναι να αφαιμάξουμε τους συμπολίτες αλλά να δώσουμε ένα επιπλέον κίνητρο σε γιατρούς, αναισθησιολόγους και νοσηλευτές για να ενισχύσουν το εισόδημά τους νόμιμα. Παράλληλα οι έλεγχοι για φακελάκι και παράνομα χρήματα θα συνεχιστούν και θα είμαστε αμείλικτοι.

Όσα περιστατικά έχουν αναμονή πάνω από 4 μήνες από την πρωινή λίστα χειρουργείων θα μπορούν να μπουν στα απογευματινά χειρουργεία χωρίς επιβάρυνση από τους πολίτες. Αυτό θα γίνεται, όπως είπε ο Α.Γεωργιάδης, σε συνεννόηση με τις διοικήσεις των νοσοκομείων.

Ήδη υπάρχουν αιτήσεις κλινικών που θέλουν να οργανώσουν απογευματινά χειρουργεία, είπε ο υπουργός Υγείας. Δεν προσδοκώ όλες να έχουν την επόμενη ημέρα αλλά προσδοκώ ότι όταν θα δουν οι χειρουργοί και νοσηλευτές τους συναδέλφους τους να κερδίζουν χρήματα, θα προστεθούν και άλλοι.

Όσον αφορά τα οικονομικά των νοσοκομείων ο Μ.Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι γίνεται προσπάθεια να ελεγχθούν, όχι να μειωθούν, καθώς, όπως είπε η χρηματοδότηση είναι 500 εκατ. ευρώ αυξημένη φέτος. Πλέον παρακολουθούμε σε μηνιαία βάση τα οικονομικά των νοσοκομείων και η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Με λίγη καλύτερη θέληση από όλους πιστεύω ότι σε έναν χρόνο θα είναι πολύ καλύτερη η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, είπε ο κ. Γεωργιάδης ανακοινώνοντας ότι αυτή την εβδομάδα θα υπογράψουμε προκήρυξη για περισσότερους από 600 γιατρούς διάφορων βαθμίδων στο ΕΣΥ ανάμεσα στους οποίους και οι αναισθησιολόγοι για το Παίδων Αγλαΐα Κυριακού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.