ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Το σχέδιο της κυβέρνησης για να λύσει τα προβλήματα «κυβερνησιμότητας» από την εφαρμογή της απλής αναλογικής

Το σχέδιο της κυβέρνησης για να λύσει τα προβλήματα «κυβερνησιμότητας» από την εφαρμογή της απλής αναλογικής

Εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα κατατεθεί όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές το διυπουργικό νομοσχέδιο που θα διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στόχος της νομοθετικής ρύθμισης να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που υπάρχουν στους Δήμους και τις Περιφέρειες που εισήγαγε ο «Κλεισθένης» (Νόμος 4555/2018), τον οποίο υπενθυμίζεται πως ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Που θα γίνουν οι κυριότερες επεμβάσεις;

Πρωτεύον ζήτημα είναι να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού, η οποία τίθεται σε κίνδυνο λόγω της εφαρμογής της απλής αναλογικής κατά την εκλογή των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων.

Επιγραμματικά η νομοθετική παρέμβαση εστιάζεται στα παρακάτω σημεία:

· Θέσπιση της δυνατότητας σύμπραξης δημοτικών παρατάξεων στις οποίες περιλαμβάνεται υποχρεωτικά η Παράταξη του Δημάρχου ή του Περιφερειάρχη.

· Εξασφάλιση πλειοψηφίας του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη στις επιτροπές οικονομικών.

· Εξασφάλιση της πλειοψηφίας του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη σε όλα τα νομικά πρόσωπα Ο.Τ.Α. Α’ και Β’ Βαθμου.

· Προσαρμογή του τρόπου ψήφισης του προϋπολογισμού των Ο.Τ.Α. που καταλήγει -σε έσχατο βαθμό- στην επιλογή της πρότασης-εισήγησης της οικονομικής επιτροπής.

· Μειώνεται η θητεία των αντιπεριφερειαρχών και των αντιδημάρχων σε 1 έτος, ενώ δίνεται η δυνατότητα αιτιολογημένης αντικατάστασής τους μετά τη πάροδο 6 μηνών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

· Σε συνεργασία με τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, κάθε περιφέρεια προσλαμβάνει έναν εξειδικευμένο ειδικό σύμβουλο για θέματα πολιτικής προστασίας, ο οποίος θα είναι σε διαρκή συνεργασία όλο το έτος με την κεντρική κρατική δομή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.