ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Γιατί αποκλείονται οι εκλογές το Φθινόπωρο – Κανείς δεν τις θέλει

Γιατί αποκλείονται οι εκλογές το Φθινόπωρο – Κανείς δεν τις θέλει

Γιατί οι εκλογές που κάποιοι κύκλοι ονειρεύονται δεν πρόκειται να γίνουν το Φθινόπωρο; Πολύ απλά γιατί κανείς δεν τις θέλει.

Δεν τις θέλει η κυβέρνηση γιατί θέλει να επιδείξει το “κοινωνικό πρόσωπό της”. Θεωρούν στο Μαξίμου ότι τα πολύ δύσκολα έχουν τελειώσει, ότι αυτή την στιγμή βρίσκεται στην χειρότερη στιγμή της και ότι χρειάζεται χρόνο για να επιδείξει “έργο”. Αρα, ούτε κουβέντα για εκλογές.

Δεν τις θέλει η αντιπολίτευση. Ακόμα και αν θεωρήσουμε ότι η ΝΔ βρίσκεται “μπροστά 5 μονάδες” είναι διαλυμένος ο κομματικός μηχανισμός και ο Κ.Μητσοτάκης αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα εσωτερικής αμφισβήτησης. Θέλει χρόνο για να σταθεί “στα πόδια” του. Αλλωστε και να νικήσει τον περιμένει κάτι που απλά δεν θα το αντέξει…

Το κυριότερο είναι ότι δεν θέλουν εκλογές οι δανειστές. ο Γεωπολιτικός περίγυρος, ειδικά μετά τοπραξικόπημα στην Τουρκία είναι εξαιρετικά επιβαρυμένος, η κατάσταση στο εσωτερικό της Ευρώπης μετά το Βrexit το επικείμενο ιταλικό δημοψήφισμα, αλλά και τα προβλήματα των τραπεζών κλπ. είναι τέτοια, που το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν είναι εκλογές πάλι στην Ελλάδα και μια νέα ασταθή κυβέρνηση.

Πάντως, την ώρα που τα σενάρια για ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο φουντώνουν, καλείται να διαχειριστεί μια σειρά από «καυτά» μέτωπα μέσα στη καρδιά του καλοκαιριού.

Δηλαδή, να αξιολογήσει σύντομα τα δεδομένα στις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας, να διαχειριστεί την ογκούμενη κοινωνική δυσφορία εξαιτίας της φοροκαταιγίδας και των περικοπών στις συντάξεις, να προετοιμάσει την σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστες για τη δεύτερη αξιολόγηση, αλλά και να παρουσιάσει ενα πειστικό ανταλλακτικό προγραμμα στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο, που να απαντά στην απαίτηση της κοινωνιάς για προστασία όσων πλήττονται περισσοτερο απο το νεο μνημονιο.

Το Μέγαρο Μαξιμου οφείλει να ξεπεράσει παλινωδίες και εσωκομματικά προσκόμματα στην εφαρμογη πολιτικων, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, καθως και τις έντονες αμφισβητήσεις απο το εσωτερικο του ΣΥΡΙΖΑ για διολίσθηση σε πολιτικές που δεν αντιπροσωπεύουν την εικόνα του κόμματος που αρχικά είχε προβάλει, ενόψει και του συνεδρίου τον Οκτώβριο.

Στόχος της κυβέρνησης φαίνεται να είναι σε πρώτη φάση να κερδίσει τη μεγάλη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες και την προωθηση των θεσμικών μεταρρυθμίσεων, περιλαμβανομένης και της συνταγματικής αναθεώρησης.

Επίσης στο Μαξιμου η ΔΕΘ θεωρειται και προβάλλεται ως «εκκίνηση», καθως εκει ο κ. Τσίπρας αναμένεται να παρουσιάσει το κυβερνητικό πρόγραμμα για την ανάκαμψη της οικονομίας σε συνδυασμό με τα μέτρα κοινωνικής αλληλεγγύης, χωρις να ειναι καθαρό εαν θα κανει συγκεκριμένες εξαγγελίες μέτρων.

Μεγάλη σημασια στο πρωθυπουργικό επιτελείο δίνουν επίσης και στην προετοιμασια της “συνόδου κορυφής του νότου”, δηλαδη στην πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα για συναντηση των ηγετών Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Μαλτας και Κύπρου τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα με στοχο η συγκρότηση ενός μετώπου κατα της λιτότητας.

Στο Μαξίμου απεύχονται ότι τα προβληματα θα “χτυπήσουν” πιο νωρις την κυβερνητικη προσπάθεια ανασυγκρότησης. Η παραμόνη τη χώρας σε ύφεση, ο φόβος για υστέρηση των εσόδων, λόγω και μιας γενικευμένης “αποχής” απο το κόψιμο αποδείξεων, ειδικά στις τουριστικές περιοχές, το βαρύ φορτίο του ΕΝΦΙΑ, σε συνδυασμό με τις αλλες φορολογικές επιβαρύνσεις της χρονιάς, αλλά και οι  μειώσεις των συντάξεων, που αρχιζουν σιγά σιγά να φαίνονται πλέον, διαμορφώνουν ενα εκρηκτικό κοινωνικο σκηνικό.

Αυτα τα στοιχεια ειναι που προκαλούν και έντονα αρωτηματικα για την πολιτικη αντοχή της κυβερνησης, φέρνουν στο προσκήνιο ακομη και εκλογικά σενάρια. Κυβερνητικά στελέχη διαψεύδουν με καθε ευκαιρια οτι υπαρχει τέτοιο ενδεχόμενο, όμως η διατήρηση της αβεβαιότητας για την επίτευξη των στόχων ανακυκλώνει τη σχετικη συζήτηση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ειναι ενδεικτικό οτι ακομη και οι προεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασιλης Λεβέντης, ο οποιος εσχάτως φλερτάρει άγρια με την κυβερνηση, εκφραζει την εκτίμηση οτι μετα τη ΔΕΘ ο κ. Τσιπρας θα επιλέξει να παει σε εκλογές. 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.