ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ολοκληρώνεται σε λίγο η αγωνία για τον ανασχηματισμό της Κυβέρνησης – Ανακοινώνεται η σύνθεσή της

Ολοκληρώνεται σε λίγο η αγωνία για τον ανασχηματισμό της Κυβέρνησης – Ανακοινώνεται η σύνθεσή της

Σε λίγη ώρα αναμένεται να ανακοινωθεί ο νέος ανασχηματισμός της Κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα καθώς μέχρι τελευταία στιγμή τα κινούνται νήματα.

Η ανακοίνωση των ονομάτων που θα αποτελούν το νέο κυβερνητικό σχήμα καθυστερεί επειδή σημειώνονται καραμπόλες με το κόμμα της συγκυβέρνησης, τους ΑΝΕΛ, αλλά και με τους δυσαρεστημένους του ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ βρίσκεται εκτός Ελλάδας και συγκεκριμένα είναι στην Ινδονησία, απ’ όπου θα επιστρέψει στις 8 το πρωί της Κυριακής.

Θρίλερ που προκαλεί στην κυβέρνηση η θέληση του Αλέξη Τσίπρα να αφαιρέσει το υπουργείο Παιδείας από τον Νίκο Φίλη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πόντιουμ από το οποίο θα ανακοινωθεί το νέο υπουργικό συμβούλιο έχει ήδη στηθεί στη Βουλή, αλλά οι ανακοινώσεις καθυστερούν. Μάλιστα, αυτή την ώρα δεν παρατηρείται καμία κινητικότητα στο Μέγαρο Μαξίμου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός με τους στενούς του συνεργάτες προσπαθούν να συμπληρώσουν το σταυρόλεξο του ανασχηματισμού.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης είναι ο ένας από τους ανθρώπους του Αλέξη Τσίπρα που έχει ξεκινήσει σειρά τηλεφωνημάτων στα πρόσωπα που θα μπουν στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα, καθώς και σε αυτά που θα μετακινηθούν. Μάλιστα κάποιοι από τους τελευταίους εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την απόφαση του πρωθυπουργού να τους αλλάξει χαρτοφυλάκιο.

Οπως φαίνεται λοιπόν, η ανακοίνωση του ανασχηματισμού δεν αποκλείεται να γίνει αργά το βράδυ.

Οι έως τώρα πληροφορίες για τα πρόσωπα – Ο Τζανακόπουλος κυβερνητικός εκπρόσωπος 

Σύμφωνα με πληροφορίες τέσσερα ονόματα έχουν κλειδώσει σύμφωνα με πληροφορίες, που μένει να αποτυπωθούν και στην πραγματικότητα. Πρόκειται για τους:

  • Αναπληρωτή υπουργό αρμόδιο για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορο Βερναρδάκη, ο οποίος μετακινείται από το Εσωτερικών στο Μέγαρο Μαξίμου και αναλαμβάνει υπουργός Επικρατείας.
  • Ο Νίκος Παππάς από υπουργός Επικρατείας αναλαμβάνει το νεοσύστατο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής με αρμοδιότητες στα media (ΕΣΡ, τηλεοπτικές άδειες κλπ)
  • Στο υπουργείο Εσωτερικών ή Διοικητικής Ανασυγκρότησης (στη θέση Βερναρδάκη) μετακινείται η Ολγα Γεροβασίλη.
  • Κυβερνητικός εκπρόσωπος θα αναλάβει ένας εκ των στενότερων συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα, ο διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος.
  • Αυτές είναι τελευταίες πληροφορίες από το περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου.

Ποιοι βρίσκονται στην πόρτα εξόδου και ποιοι είναι αμετακίνητοι

Οπως όλα δείχνουν στην πόρτα εξόδου των υπουργείων τους βρίκσονται οι Πάνος Σκουρλέτης, Θοδωρής Δρίτσας, Δημήτρης Μάρδας, Θεοδώρα Τζάκρη, Μάρκος Μπόλαρης, Βαγγέλης Αποστόλου, Αριστείδης Μπαλτάς.

Παραμένουν στο κυβερνητικό σχήμα στη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ο Γιάννης Δραγασάκης καθώς επίσης και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης. Αμετακίνητοι και οι κκ Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης, όπως επίσης και ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας καθώς και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Εμπλοκή έχει δημιουργηθεί με τις συνήθεις «καραμπόλες» που προκαλούνται από τους δυσαρεστημένους.

Ενα από τα «αγκάθια» φέρεται να είναι και ο υπουργός Παιδείας. Μετά την άγρια κόντρα του με την Εκκλησία για το μάθημα των Θρησκευτικών, ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να τον μετακινήσει σε άλλο υπουργείο. Ενα ενδεχόμενο ωστόσο στο οποίο αντιδρά ο Ν. Φίλης ο οποίος είδε το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ να τον επιβραβεύει για την στάση του με την Εκκλησία. Θεωρεί δε πως αν φύγει από το υπ. Παιδείας θα «έχει ηττηθεί από την Εκκλησία» παρά την μάχη που έδωσε. Φέρεται να έχει διαμηνύσει δε ότι σε περίπτωση που ζητηθεί η απομάκρυνσή του από το υπουργείο Παιδείας, δεν προτίθεται να παραμείνει στο κυβερνητικό σχήμα.

Ο Αλ. Τσίπρας δείχνει να επιμένει καθώς δεν επιθυμεί στο νέο σχήμα να έχει την εκκλησία απέναντί του. Η εξέλιξη αυτή έχει θορυβήσει και το κόμμα. Πηγές της Κουμουνδούρου ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι αν επιμείνει ο κ. Τσίπρας η απόφαση αυτή «θα φέρει την σφραγίδα Ιερώνυμου».

Οι πληροφορίες στο παρά πέντε του ανασχηματισμού

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 2.0px 0.0px; font: 14.0px ‘Helvetica Neue’; color: #454545}
p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px ‘Helvetica Neue’; color: #454545}
li.li2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px ‘Helvetica Neue’; color: #454545}
span.s1 {font: 10.0px Menlo}
ul.ul1 {list-style-type: disc}

  • Ο ηθοποιός Γιώργος Κιμούλης ακούγεται για το υπουργείο Πολιτισμού.
  • Για το υπ. Εσωτερικών, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι «κλείδωσε» ο Πάνος Σκουρλέτης.
  • Στο Προστασίας του Πολίτη όπως λένε οι τελευταίες πληροφορίες αναλαμβάνει ο Δημ. Βίτσας
  • Ο Γιώργος Σταθάκης προορίζεται για το νεοσύστατο ξεχωριστό υπουργείο Ενέργειας
  • Από εξωκοινοβουλευτικούς φέρεται να εισέρχεται στην κυβέρνηση μόνο ο Φώτης Κουβέλης το όνομα του οποίου ακούστηκε για τα υπουργεία Πολιτισμού και Δικαιοσύνης.
  • Αναβαθμίζεται ο υφ. Οικονομικών Αλ. Χαρίτσης.
  • Ο Γ. Κατρούγκαλος ακούγεται επίσης για την θέση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών -στη θέση του Δ. Μάρδα
  • Το υπ. Πολιτισμού προτάθηκε να το αναλάβει σε γυναίκα κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ
  • Η Ολγα Γεροβασίλη προορίζεται για το Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
  • Ο Πάνος Κουρουμπλής ακούγεται για το υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
  • Η Θεανώ Φωτίου φέρεται να αναβαθμίζεται και αναλαμβάνει υπουργός Εργασίας, στην θέση του Γ. Κατρούγκαλου
  • Η Εφη Αχτσιόγλου προορίζεται για αναπληρώτρια ή υφυπουργός στο υπ. Εργασίας.
  • Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας ακούγεται πως θα βρίσκεται στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες αναμένεται να τοποθετηθεί υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης. 
  • Στη θέση του υπουργού ακούγεται ότι θα τοποθετηθεί ο καθηγητής Δημήτρης Παπαδημητρίου, ενώ πιθανότατα θα παραμείνει, αλλά με αναβαθμισμένο ρόλο ο νυν υφυπουργός αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης. 
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.