ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Focus: Έξι χώρες κινδυνεύουν να βρεθούν σύντομα εκτός ευρώ – Ανάμεσά τους και η Ελλάδα

Focus: Έξι χώρες κινδυνεύουν να βρεθούν σύντομα εκτός ευρώ – Ανάμεσά τους και η Ελλάδα

Το γερμανικό περιοδικό Focus σε δημοσίευμα του αναφέρει ότι Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία Πορτογαλία, Ισπανία αλλά και Ολλανδία κινδυνεύουν με έξοδο από την Ευρωζώνη.

«Ποιες ευρωπαικές χώρες μπορεί να τεθούν σύντομα εκτός ευρώ;», διερωτάται ο Γερμανός αρθρογράφος. Για την Ελλάδα, το “Focus” αναφέρει: “H καταχρεωμένη Ελλάδα δεν έχει σοβαρή έλλειψη  χρημάτων, αλλά χρειάζεται και πάλι χρήματα το καλοκαίρι. Αλλά η Αθήνα δεν είναι η μόνη επισφαλής στη ζώνη του ευρώ. Ο φόβος της διάλυσης του ευρώ αυξάνεται. Αυτό αντικατοπτρίζεται και στις χρηματοπιστωτικές αγορές  όλο και περισσότερο”, γράφει το περιοδικό αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους οι ακόλουθες έξι χώρες κινδυνεύουν να βγουν από την ευρωπαική οικογένεια.  

Λόγω των επισφαλών δανείων στον τραπεζικό τομέα και την ασταθή πολιτική κατάσταση στη χώρα, είναι ίσως το μεγαλύτερο “προβληματικό παιδί” στη  ζώνη του ευρώ. Την άνοιξη του 2018, θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές με το κίνημα κατά του ευρώ να ενισχύεται απειλητικά. Το κίνημα “Πέντε Αστέρων” του πρώην κωμικού Μπέπε Γκρίλο έχει πιθανότητες να κινήσει στις εκλογές. 

Η χώρα αντιμετωπίζει σήμερα μια νέα κλιμάκωση της διαμάχης μεταξύ δανειστών και  ελληνικής κυβέρνησης για περισσότερα δάνεια. Αμφισβητείται κατά πόσον η Ελλάδα έχει υλοποιήσει αρκετές μεταρρυθμίσεις. Επιπλέον, δεν είναι σαφές εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετείχε σε περαιτέρω προγράμματα . 

Δεν είναι η οικονομία το πρόβλημα αλλά και η πολιτική που καθιστά τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωζώνη προς αποχώρηση από την ευρωπαικό οικογένεια. Με το κόμμα της σταρ της γαλλικής Ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν να ενισχύεται συνεχώς ενόψει των εκλογών της Άνοιξης, αυξάνονται οι ανησυχίες για την πολιτική ενότητα στην Ευρωζώνη. Η Λεπέν θέλει την αποχώρηση της Γαλλίας από την ΕΕ και το ευρώ.

Παρά τις προσπάθειες μεταρρύθμισης, η χώρα εξακολουθεί να αγωνίζεται με υψηλό χρέος και χαμηλή οικονομική ανάπτυξη. 

Καμία από τις πρώην χώρες της ευρω-κρίσης δεν έχει ανακτήσει τις δυνάμεις της όσο η Ισπανία. Ωστόσο, η Ισπανία έχει προβλήματα για να πάρει το έλλειμμά της υπό έλεγχο .

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αν και το λαϊκίστικο δεξιό κόμμα του ακροδεξιού, Γκέερτ Βίλντερς, προηγείται σε πολλές δημοσκοπήσεις ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Μαρτίου, οι επενδυτές είναι χαλαροί. Κι αυτό γιατί ο Βίλντερς είναι  απίθανο να βρει εταίρους για να σχηματίσει κυβέρνηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.