ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Handelsblatt: «Ελληνική και τουρκική κυβέρνηση συμφώνησαν σε επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου»

Handelsblatt: «Ελληνική και τουρκική κυβέρνηση συμφώνησαν σε επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου»

Tην έναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σχολιάζει η εφημερίδα Handelsblatt με τίτλο «Έτοιμες για διάλογο».

Συγκεκριμένα σχολιάζει: «Συνομιλούν και πάλι. Ελληνική και τουρκική κυβέρνηση συμφώνησαν σε επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου στις 25 Ιανουαρίου με αντικείμενο τη διένεξη για τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο. Μια οπωσδήποτε θετική είδηση αν αναλογιστούμε ότι πρόσφατα Ελλάδα και Τουρκία έφθασαν στα πρόθυρα πολέμου».

Η οικονομική εφημερίδα σημειώνει: «Με το Τζο Μπάιντεν στο τιμόνι των ΗΠΑ η Δύση επιδιώκει να αποτελέσει και πάλι αντίβαρο έναντι της Ρωσίας. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, οι οποίοι ενδεχομένως να ωθήσουν το 2021 την Άγκυρα να εγκαταλείψει την επιθετική της εξωτερική πολιτική. Στη χειρότερη περίπτωση θα αναζωπυρωθεί η κρίση στη Συρία με συνέπεια νέα προσφυγικά κύματα. Ας σημειωθεί ότι το ξεκίνημα των εμβολιασμών στην Τουρκία σηματοδοτεί μεσοπρόθεσμα την άρση των περιοριστικών μέτρων για τις μετακινήσεις στο εσωτερικό.

Η επαναπροσέγγιση Άγκυρας και Δύσης δεν θα γίνει αυτόματα και δεν θα επιτευχθεί χωρίς πιέσεις. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι θα πρέπει ωστόσο να εξετάσουν μέχρι που μπορούν να φθάσουν. Βραχυπρόθεσμα οι κυρώσεις είναι επίπονες. Μακροπρόθεσμα ωστόσο ίσως ωθήσουν την Τουρκία να προσανατολιστεί αλλού. Το ιδανικό θα ήταν οι δύο πλευρές να επικεντρωθούν σε κοινούς στόχους. Όπως πχ μια νέα τελωνειακή ένωση που θα ωφελεί και τις δύο πλευρές. Εκτός αυτού καθοριστικό είναι να συνεχιστεί ο διάλογος. Η επικοινωνία Ερντογάν – φον ντερ Λάιεν είναι σίγουρα ένα θετικό βήμα. Όταν ΕΕ και Τουρκία κατανοήσουν ότι αλληλεξαρτώνται τότε θα γίνει εφικτή μια προσέγγιση. Άγκυρα και Αθήνα έχουν τώρα την ευκαιρία να το αποδείξουν. Αν τα καταφέρουν ανοίγει ο δρόμος για περαιτέρω διαπραγματεύσεις μεταξύ Τουρκίας και Δύσης».

Merkur: «Επίθεση αγάπης Ερντογάν σε Μέρκελ και ΕΕ»

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Γιατί ξαφνικά ο πρόεδρος Ερντογάν τα γυρίζει; Μήπως λόγω της αλλαγής σκυτάλης στο Λευκό Οίκο; διερωτάται η Münchner Merkur με τίτλο «Επίθεση αγάπης Ερντογάν σε Μέρκελ και ΕΕ». Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: «Πριν από τις προεδρικές εκλογές ο Τζο Μπάιντεν είχε μιλήσει χωρίς περιστροφές για την Τουρκία. Στους New York Times είχε αποκαλέσει τον Ταγίπ Ερντογάν “αυταρχικό”, ο οποίος “θα πληρώσει ένα τίμημα”. Ελλάδα και Κύπρος ελπίζουν τώρα στη στήριξη της Ουάσιγκτον.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.