ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Εθνικά θέματα, προσφυγικό και οικονομία στην ατζέντα του Κ. Μητσοτάκη στις επισκέψεις του σε Βουλγαρία και Σερβία

Εθνικά θέματα, προσφυγικό και οικονομία στην ατζέντα του Κ. Μητσοτάκη στις επισκέψεις του σε Βουλγαρία και Σερβία

Εθνικά θέματα, προσφυγικό και οικονομία βρίσκονται στην ‎ατζέντα του προέδρου της Ν.Δ., που από χθες επισκέπτεται Βουλγαρία και Σερβία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε τη διήμερη περιοδεία του στα Βαλκάνια από τη Σόφια, όπου στις συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο Rosen Plevneliev και τον πρωθυπουργό Boyko Borisov‎ τόνισε την ανάγκη να παραμείνει ισχυρή η κεντρική στρατηγική σχέση Ελλάδας-Βουλγαρίας και να υπάρξει μια κοινή πολιτική απέναντι στο λαϊκισμό και τον εθνικισμό.

«Συμπέσαμε ως προς τη διάγνωσή μας σχετικά με τη γενικότερη αστάθεια, η οποία υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή», είπε μετά τις συναντήσεις του με τους κ.κ. Plevneliev και Borisov, στους οποίους μετέφερε και την αγωνία του -την οποία συμμερίστηκαν- για τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, με τις οποίες αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάννης, τον ακρογωνιαίο λίθο, όπως είπε, πάνω στον οποίο στηρίζονται οι ΝΑΤΟϊκές σχέσεις.

Θερμό κλίμα

«Συγγνώμη που δεν μιλώ ελληνικά αλλά επισκέπτομαι συχνά την Ελλάδα», ‎είπε στον πρόεδρο της Ν.Δ. ο κ. Plevneliev,‎ ο οποίος τον υποδέχθηκε θερμά στο Προεδρικό Μέγαρο στη Σόφια, ενώ στο ίδιο κλίμα ήταν νωρίτερα και η υποδοχή από τον κ. Borisov. «Περιμέναμε καιρό την επίσκεψή σας», του είπε κατά την υποδοχή ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, ενώ ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη γνωριμία που έχουν εδώ και καιρό από τις Συνόδους Κορυφής του ΕΛΚ.

Σχετικά με το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, οι δύο πλευρές μοιράστηκαν ταυτόσημες ανησυχίες, ενώ συμφώνησαν στην ανάγκη εξεύρεσης ευρωπαϊκής λύσης. Ιδιαίτερα στον τομέα της ασφάλειας, υπογραμμίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας.

Συζητήθηκαν, επίσης, οι εσωτερικές πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στις δύο χώρες. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να επικρατήσουν η λογική και το αποτέλεσμα έναντι του λαϊκισμού και των αδιεξόδων που αυτός δημιουργεί.

Στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, ο Βούλγαρος πρόεδρος τόνισε τη σημασία ενίσχυσης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ως μέσου καταπολέμησης της διαφθοράς και μείωσης της γραφειοκρατίας, μια θέση η οποία βρήκε απολύτως σύμφωνο τον πρόεδρο της Ν.Δ.

Με επιχειρηματίες

‎Στο επίκεντρο των επαφών του κ. Μητσοτάκη βρέθηκε και η οικονομία και στο πλαίσιο αυτό είδε περισσότερους από 60 Ελληνες επιχειρηματίες σε εκδήλωση που οργάνωσαν το Ελληνικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο στη Βουλγαρία και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, στους οποίους παρουσίασε τα κίνητρα που προτείνει για να ενισχυθεί η εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και οι επενδύσεις‎ στη χώρα μας.

«Οι ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται -εδώ και πολλά χρόνια- στη Βουλγαρία, αποτελούν παράδειγμα εξωστρέφειας και επιχειρηματικότητας. Είναι επιχειρήσεις οι οποίες ξέφυγαν από τα στενά όρια της Ελλάδας και αποφάσισαν να επενδύσουν εκτός Ελλάδας, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο τη δική τους δυναμική», τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος πρόσθεσε ότι το κόμμα του «στηρίζει την επιχειρηματικότητα σε όλες τις εκφάνσεις της».

«Είναι το κόμμα το οποίο πιστεύει ότι μόνο μέσα από μία γενναία μείωση των φορολογικών συντελεστών μπορεί να έρθει ανάπτυξη στη χώρα. Και μόνο μία τέτοια μείωση φορολογικών συντελεστών στα επιχειρηματικά κέρδη μπορεί να αποτελέσει ικανό κίνητρο για να αυξηθεί σημαντικά το επίπεδο των επενδύσεων στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι μία τέτοια πολιτική, «εκ των πραγμάτων, θα δράσει και αποτρεπτικά για εκείνες τις επιχειρήσεις, τις λίγες επιχειρήσεις, οι οποίες επιλέγουν άλλες χώρες, προκειμένου να εγκαθιδρύσουν τη φορολογική τους έδρα».

Μετά το χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της Ν.Δ. δέχθηκε ερωτήσεις από τους επιχειρηματίες, στους οποίους απάντησε στέλνοντας το μήνυμα ότι ο μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας περνάει μέσα από την εξωστρέφεια, ενώ αναφέρθηκε και στους εργαζόμενους που αναγκάστηκαν να φύγουν από την Ελλάδα και να βρουν επαγγελματικό καταφύγιο στη Βουλγαρία, λέγοντας πως ο μόνος τρόπος να λυθεί το πρόβλημα του brain drain είναι να υπάρξει ένα ισχυρό επενδυτικό σοκ και να δημιουργηθούν στη χώρα μας ποιοτικές θέσεις εργασίας.

«Η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να βάλουμε την οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά. Πιστεύω ότι θα το καταφέρουμε», τόνισε.

Αμέσως μετά ο κ. Μητσοτάκης αναχώρησε για το ‎‎Βελιγράδι, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Σερβίας Tomislav Nikolic,‎ αλλά και με τον Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίο. Σήμερα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα έχει τετ α τετ με τον πρωθυπουργό Aleksandar Vucic, ενώ θα δει και τους Ελληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px ‘Helvetica Neue’; color: #454545}

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΠΗΓΗ: Ελεύθερος Τύπος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.