ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Το παρασκήνιο της αλλαγής ηγεσίας στην ΕΛ.ΑΣ

Το παρασκήνιο της αλλαγής ηγεσίας στην ΕΛ.ΑΣ

Στη σύσκεψη που συγκάλεσε με αντικείμενο τη νέα αντεγκληματική πολιτική ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, δεν κλήθηκε κανένας από τους αντιστρατήγους της ΕΛ.ΑΣ., ούτε καν ο αρχηγός Αριστείδης Ανδρικόπουλος, ο οποίος λίγες ώρες αργότερα αποτέλεσε παρελθόν από την ηγεσία του σώματος. Βασικός λόγος της απομάκρυνσής του θεωρείται η παρουσία του σε προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και το συνακόλουθο μήνυμα που η κίνησή του αυτή εξέπεμψε.

Σε φωτογραφίες που είχαν κυκλοφορήσει τότε, εμφανιζόταν σε «πηγαδάκι» με τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Σκουρλέτη, τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη και άλλα κομματικά στελέχη και το γεγονός είχε σχολιαστεί αρνητικά στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. Αργότερα κυκλοφόρησαν και νέες εικόνες, που εμφάνιζαν τον κ. Ανδρικόπουλο και σε άλλες συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός Αττικής.

Ο ίδιος τότε είχε υποστηρίξει βέβαια ότι βρέθηκε στο Σύνταγμα για να επιθεωρήσει τα μέτρα ασφαλείας, ενώ αντίστοιχα ανέφερε ότι στην Ξάνθη συνόδευε την τέως υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη στην περιοδεία της στη Θράκη.

Ο κ. Ανδρικόπουλος είχε διαδεχθεί στην ηγεσία της Αστυνομίας τον Κωνσταντίνο Τσουβάλα, μετά την περσινή φωτιά στην Ανατολική Αττική.

Στην επίμαχη λοιπόν πρώτη σύσκεψη στο υπουργείο το απόγευμα της Τρίτης μετείχαν οι κλαδάρχες της Αστυνομίας και οι επιτελείς κυρίως της ΓΑΔΑ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Συζήτησαν το γενικό πλαίσιο της αντεγκληματικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης, η οποία, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του κ. Χρυσοχοΐδη στην τελετή παραλαβής του υπουργείου, θα εστιάσει αρχικά σε θέματα ασφάλειας εντός της πόλης.

«Προχωράμε μπροστά»

«Σε ένα κράτος δικαίου, ο κομματισμός δεν χωρεί σε κανέναν τομέα του Δημοσίου. Πολύ περισσότερο στις υπηρεσίες ασφάλειας της χώρας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο κ. Χρυσοχοΐδης. «Ζήτησα και έλαβα την παραίτηση της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Θα γίνουν αξιοκρατικές κρίσεις, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα και περιμένει η κοινωνία. Είναι όρος για την αποτελεσματικότητά τους. Προχωράμε μπροστά, με αίσθηση του δημοκρατικού καθήκοντος».

Μετά την παραίτηση του κ. Ανδρικόπουλου, χρέη αρχηγού θα εκτελεί ο μέχρι πρότινος υπαρχηγός Μιχάλης Καραμαλάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτός φαίνεται να είναι και ο επικρατέστερος για τη διαδοχή του κ. Ανδρικόπουλου στο πόστο. Σε περίπου δέκα ημέρες, μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, αναμένεται να συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ για να ακολουθήσουν έκτακτες κρίσεις στην Αστυνομία.

Ο επιτελάρχης Ανδρέας Δασκαλάκης φέρεται να είναι και ο μόνος από τους αντιστρατήγους που ενδέχεται να διασωθεί.

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε και στην Πυροσβεστική, μεταξύ των διοικητών Αττικής και της ηγεσίας του υπουργείου. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα αντικατασταθεί ο αρχηγός του σώματος Βασίλης Ματθαιόπουλος, αλλά ίσως αυτή η αλλαγή δεν υλοποιηθεί άμεσα, εν μέσω αντιπυρικής περιόδου.

Την παραίτησή του από τη θέση του γραμματέα Πολιτικής Προστασίας υπέβαλε πάντως και ο Γιάννης Ταφύλλης. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι είναι πρόθυμος να βοηθήσει τον διάδοχό του εάν ο νέος υπουργός κρίνει ότι «η εμπειρία του μπορεί να προσφέρει στο κοινό καλό».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο κ. Ταφύλλης είχε τοποθετηθεί σε αυτή τη θέση μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Διάδοχός του τώρα εκτιμάται πως θα είναι ο πρώην δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Χαρδαλιάς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.