ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Πώς ο Σ.Κασσελάκης επικύρωσε την πολιτική κυριαρχία Κ.Μητσοτάκη – Τι δείχνουν οι νέες δημοσκοπήσεις

Τα φάουλ με τον Ν.Κοτζιά κόστισε πολύ στον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, που βλέπει να δημιουργείται ένα νέο κόμμα στα αριστερά του

Πώς ο Σ.Κασσελάκης επικύρωσε την πολιτική κυριαρχία Κ.Μητσοτάκη – Τι δείχνουν οι νέες δημοσκοπήσεις

Ο Στέφανος Κασσελάκης ήρθε με πολλές προδιαγραφές για να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να επαναφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ σε θέση εξουσίας. Σε αυτό «πόνταρε» στην προεκλογική του καμπάνια για την προεδρία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι η λύση για να κερδηθεί ο πρωθυπουργός είναι να μπει ένας «άριστος», που μιλά καλύτερα αγγλικά και ξέρει καλύτερα οικονομικά. 

Τα πρώτα του βήματα ήταν θετικά και έδειξε ότι έχει τις προδιαγραφές να επαναφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ στα επίπεδα του 2015, ωστόσο οι εσωτερικές συγκρούσεις του κόστισαν πολύ και έδειξαν ότι δεν έχει ακόμη την πολιτική ωριμότητα, αλλά ούτε και ξεκάθαρες ιδέες για να αντιμετωπίσει τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη που ξεπέρασε το 40% στις πρόσφατες εκλογές.

Το «φάουλ» με τον Νίκο Κοτζιά, τον «αρχιτέκτονα» της Συμφωνίας των Πρεσπών, με την οποία παραδόθηκαν τα ιστορικά και κληρονομικά δικαιώματα της Μακεδονίας στα Σκόπια, κόστισε αρκετά στον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος λέει ότι αντιπροσωπεύει την «πατριωτική αριστερά» και κοιτά προς το κέντρο και δεξιά. Ωστόσο πώς μπορεί να κερδίσει κεντρώους και δεξιούς ψηφοφόρους; Μην ξεχνάμε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν αυτή που κόστισε ακριβά στον Αλέξη Τσίπρα το 2019, όταν και έχασε τις εκλογές από τη ΝΔ.

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ «αιμορραγεί» και από τα αριστερά, καθώς έφυγαν από το κόμμα τα στελέχη που αντιπροσώπευαν την πιο αριστερή πτέρυγα και μάλιστα δημιούργησαν και δικό τους κόμμα, το οποίο θα βρίσκεται στη Βουλή, καθώς έχει 11 βουλευτές που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ένα κόμμα που σύμφωνα με τις πρώτες δημοσκοπήσεις παίρνει ένα ποσοστό λίγο πάνω από το 3%, ένα ποσοστό που χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ήδη τα τελευταία χρόνια είδε να χάνει ποσοστά από τα κόμματα του Γ.Βαρουφάκη, της Ζ.Κωνσταντοπούλου κτλ.

«Η αιτία της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ, ηθελημένα ή όχι, είναι ο Στέφανος Κασσελάκης. Ο νεόκοπος, ένας πλούσιος Ελληνοαμερικανός χωρίς εμπειρία στην κομματική ηγεσία, θεωρείται μεσσίας από τον κορμό του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλλον πρόκειται για πλάνη. Προς αυτό συνηγορούν ο αυταρχικός και χοντροκομμένος τρόπος διοίκησης του Κασσελάκη, σε συνδυασμό με την καθαρή πολιτική του άγνοια», γράφει για τον Στέφανο Κασσελάκη η «tageszeitung» του Βερολίνου.

Κερδισμένος φυσικά από την αδυναμία του Στέφανου Κασσελάκη είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παρόλο που δεν έχει ξεκινήσει με το «δεξί» τη νέα του τετραετία, βλέπει μια αντιπολίτευση… διαλυμένη, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να τον αντιμετωπίσει, τουλάχιστον όχι έτσι. Η νίκη που πήραν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ήρθε γιατί πολλές φορές στήριξαν μαζικά τον ίδιο υποψήφιο, πολλές φορές μάλιστα ήταν και κάποιος «αντάρτης» της ΝΔ.

Προς το παρόν, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα έχει πιο κόμμα θα είναι δεύτερο, καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δείχνουν να έχουν περίπου τα ίδια ποσοστά, αλλά και ποια ακόμη κόμματα θα ενισχύσουν τα ποσοστά τους, με το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση να δείχνουν ανοδική τάση. 

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Realpolls για το Documento, η ΝΔ στην πρόβλεψη αποτελέσματος (εάν είχαμε αύριο εκλογές) συγκεντρώνει 37,4% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 14,7%.

Τρίτο το ΠΑΣΟΚ με 12,8% ενώ έπονται ΚΚΕ με 10,8%, η Ελληνική Λύση με 5,5%, οι Σπαρτιάτες με 3,4%, η Νίκη με 3,2%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,1%, το ΜέΡΑ25 με 1,7% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,3%. Άλλο κόμμα επιλέγει το 2,8%.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο νέος φορέας των 11, που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, συγκεντρώνει ποσοστό 3,2%.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.