Θ.Φωτίου: «Δεν φοβάμαι πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ συριζοποιήθηκε» (βίντεο)

Θ.Φωτίου: «Δεν φοβάμαι πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ συριζοποιήθηκε» (βίντεο)

Η αναπληρώτρια υπουργός είπε ότι στον ανασχηματισμό επιχειρήθηκε να εκφραστεί ότι ισχύει ήδη σε κοινωνικό πεδίο. Θεωρεί ότι κάλπες πρέπει να στηθούν στο τέλος της τετραετίας, για να δει ο λαός «τι πραγματικά μπορεί να κάνει μια αριστερή κυβέρνηση».

Λίγες ημέρες πριν ανοίξει η πλατφόρμα για τους δικαιούχους του επιδόματος ενοικίου, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, παραχώρησε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο Sputnik, για τα ζητήματα του χαρτοφυλακίου της αλλά και όλες τις πολιτικές εξελίξεις.

Το επίδομα ενοικίου και η επιδότηση δανείου

Πρόκειται για δυο μέτρα συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, που αφορούν πάνω από 1.100.000 συνανθρώπους. Το επίδομα ενοικίου, με κονδύλι ύψους 300 εκατ. ευρώ, αφορά 260.000 οικογένειες — 667.000 άτομα, ενώ το άλλο μέτρο, της επιδότησης δανείου, είναι ύψους 200 εκατ. ευρώ για 180.000 οικογένειες — 440.000 άτομα.

Η υπουργός τόνισε οι προηγούμενες κυβερνήσεις παρέδωσαν 200 επιδόματα από 120 διαφορετικές πηγές, τα οποία δίδονταν χωρίς κοινά κριτήρια, χωρίς ψηφιακά συστήματα και με δεδομένα που δεν διασταυρώνονταν με αποτέλεσμα να έχει αναπτυχθεί ένα πελατειακό σύστημα όπου «εξυπηρετούσαν πελατειακά, ανθρώπους που βρίσκονταν σε δύσκολη κατάσταση, πουλώντας τους δήθεν φιλανθρωπία».

«Η πρόνοια για τη νεοφιλελεύθερη άποψη αλλά και για την άποψη των προηγούμενων κυβερνήσεων, ήταν κάτι σαν φιλανθρωπία. Δηλαδή αφορούσε τους πολύ φτωχούς και εξαθλιωμένους ανθρώπους ή ευάλωτους και στη λογική ότι δίνεις λίγα λεφτά, όταν έχεις ανάπτυξη και ευμάρεια. Εμείς έχουμε ακριβώς την ανάποδη λογική. Πιστεύουμε ότι πρόνοια, είναι για όλο το λαό για όλα τα στρώματα και βεβαίως για τα μεσαία στρώματα. Η επιδότηση ενοικίου είναι για μεσαία στρώματα», τόνισε η κ. Φωτίου.

Ας μας πει η ΝΔ αν σκοπεύει να τα κόψει

Η κ. Φωτίου, κάλεσε τη ΝΔ να απαντήσει εάν εφόσον εκλεγεί κυβέρνηση σκοπεύει να κόψει τα επιδόματα αυτά.

«Αν αυτοί έρθουν εν τη βασιλεία τους, —νομίζουν, δεν πρόκειται βέβαια να τους ψηφίσει ο ελληνικός λαός, θα τα κόψουν; Ρωτάω ευθέως. Τα 500 εκατ. θα τα κόψουν; Εγώ έχω δυστυχώς υποψίες ότι ναι και δεν το λέω για καταστροφολογία» είπε η κ. Φωτίου και πρόσθεσε πως όταν ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι τα επιδόματα πρέπει να σταματήσουν και όλα πρέπει να δίνονται μέσα από το ΚΕΑ εννοεί επιδόματα μόνο για την ακραία φτώχεια.

«Ακραία φτώχεια. Αυτό είναι το ΚΕΑ και αυτό είναι ακριβώς αυτό που ήθελε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Δώσαμε τεράστια μάχη για να μην περάσει αυτό», σημείωσε

Η κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να ολοκληρώσει την τετραετία

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό, η κυβέρνηση «μπορεί και πρέπει» να ολοκληρώσει τη θητεία της, «όχι μόνο γιατί θεσμικά πρέπει μια κυβέρνηση να σταματήσει τα κόλπα και να εξαντλεί την τετραετία, αλλά και γιατί πρέπει ο λαός να δει μέσα σε αυτό το χρόνο, τι πραγματικά μπορεί να κάνει μια αριστερή κυβέρνηση».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις πρόσφατες ψηφοφορίες που η κυβέρνηση τις κέρδισε με οριακή πλειοψηφία βουλευτών, δήλωσε ότι δεν υπάρχει θέμα κοινοβουλευτικής σταθερότητας και επεσήμανε πως ούτως ή άλλως η κυβέρνηση όλα σχεδόν να νομοσχέδια που ψήφισε εδώ και τρία χρόνια, ήταν με 151 βουλευτές.

Δεν φοβάμαι πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ

Κληθείσα να σχολιάσει τις αντιδράσεις για υπουργοποιήσεις πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ ακόμη και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε πως αυτό που «πολιτικά εύστοχα ή όχι» επιχειρήθηκε να εκφραστεί με τον ανασχηματισμό ήταν εκείνο που ισχύει ήδη στο κοινωνικό πεδίο.

«Δεν φοβάμαι την πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί αυτό που συνέβη μες την κοινωνία ήταν η συριζοκοποίηση του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό που συνέβη όλο αυτό τον καιρό στην κοινωνία εκφράστηκε πολιτικά τώρα».

Εκτίμησε ότι ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ πήρε αποστάσεις από τη στάση του ΚΙΝΑΛ στη Συμφωνία των Πρεσπών και κατηγόρησε τη Φώφη Γεννηματά, «ετοιμάζεται ως εταίρος μεθαυριανός της ΝΔ», κάτι με το οποίο η βάση, δεν συμφωνεί.

«Είναι πάρα πολύ φυσικό, αυτός ο χώρος που διαπαιδαγωγήθηκε κόντρα στη δεξιά να μην θέλει σήμερα να συμπράξει το ΚΙΝΑΛ με τη δεξιά. Μια σύμπραξη που είναι προφανής, είναι ολοφάνερη, τη βλέπουμε μπροστά μας κάθε μέρα. Εκφράζεται από την κ. Γεννηματά με όρους όπως «στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ». Τι θα πει στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ; Δε σημαίνει νίκη της ΝΔ; Άρα η κ. Γεννηματά ετοιμάζεται ως εταίρος μεθαυριανός της ΝΔ. Η βάση της δεν συμφωνεί, είναι προφανές αυτό».

Ο Παύλος Πολάκης έχει πάθος για την υγεία

Η κ. Φωτίου, είπε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκη, έχει πάθος για την υγεία, αγωνία για τη στελέχωση ενός συστήματος που κατέρρεε αλλά και για τα μεγάλα σκάνδαλα διαφθοράς στο χώρο της υγείας.

«Ξέρετε, αν έχεις αυτό το πάθος για αυτή την υπόθεση της υγείας, αν είσαι ένας μαχόμενος γιατρός, χειρουργός όπως είναι ο Παύλος Πολάκης, πρέπει να καταλάβετε ότι σχεδόν το παίρνεις προσωπικά», είπε η υπουργός λέγοντας ότι φαγώθηκαν 83 δισ. ευρώ ενώ οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να πάνε στη δημόσια υγεία και τα δημόσια νοσοκομεία ήταν έτοιμα να ξεπουληθούν.

«Αυτό καταλαβαίνετε, δημιουργεί μια συνειδησιακή σύγκρουση που μπορεί πολλές φορές να σε κάνει να κάνεις πράγματα που αν ήσουν ένας ψυχρός τεχνοκράτης δεν θα τα έκανες», είπε η υπουργός.

Κανείς, ούτε ο κ. Στουρνάρας δεν είναι στο απυρόβλητο

Για την κόντρα της κυβέρνησης με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, η κ. Φωτίου είπε ότι κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο και πως ο κεντρικός τραπεζίτης, είναι ένα πρόσωπο πολιτικό.

«Όσο και αν θέλουμε να τον αποκαθάρουμε από το πολιτικό του παρελθόν, είναι άνθρωπος που κυβέρνησε τη χώρα ως υπουργός Οικονομικών. Επομένως δεν θεωρώ ότι κανείς από εμάς προηγούμενος, παρών ή μελλούμενος, δεν πρέπει να μην υφίσταται κριτική σε οποιαδήποτε θέση και αν είναι».

Πώς θα επιταχυνθούν οι υιοθεσίες και οι αναδοχές

Στις αρχές Μαρτίου αναμένεται να εφαρμοστεί το νέο ψηφιακό σύστημα αναδοχών και υιοθεσιών. Η κ. Φωτίου, εξήγησε πως η κυβέρνηση έλυσε δυο κόμπους, που αφορούσαν στις πάρα πολύ μεγάλες καθυστερήσεις υιοθεσιών και αναδοχών αλλά και στο ότι οι ενδιαφερόμενοι συσσωρεύονταν για στα πιο γνωστά ιδρύματα γιατί δεν γνώριζαν ότι πάρα πολλά βρίσκονταν σε δομές σε όλη την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό, σε όλη τη χώρα υπήρχαν μόλις 80 κοινωνικοί λειτουργοί που μπορούσαν να αναλάβουν την κοινωνική έρευνα των υποψήφιων για αναδοχή και υιοθεσία. Με τη δημιουργία του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος, που έχει επιφορτιστεί και με τις διαδικασίες πιστοποίησης των κοινωνικών λειτουργών, τώρα θα υπάρχει επάρκεια κοινωνικών λειτουργών για την κοινωνική έρευνα σε όλη την Ελλάδα.

Επιπλέον, δημιουργείται ηλεκτρονική μητρώο που θα επικαιροποιείται σε σχέση με τον αριθμό των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα και έτσι επιταχύνονται οι διαδικασίες.

«Συγχρόνως όλα τα παιδιά στα ιδρύματα θα αποκτήσουν ένα ηλεκτρονικό φάκελο της καταγωγής τους, από που έρχονται, ποιοι είναι οι φυσικοί τους γονείς, έτσι που πια θα τελειώσει μια ιστορία μεγάλης τραγωδίας να ψάχνεις τις ρίζες σου και να μην μπορέις να τις βρεις όταν ενηλικιώνεσαι».

Επίσης, για πρώτη φορά στην Ελλάδα σύμφωνα με την κ. Φωτίου, θα εκπαιδεύονται υποχρεωτικά οι υποψήφιοι γονείς, γιατί πρέπει και εκείνοι να μάθουνε πως να αντιμετωπίσουνε αυτή τη νέα κατάσταση στη ζωή τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

sputniknews.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.