ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στη έδαφος!

Προσέγγιση K.Bελόπουλου με Κ.Μητσοτάκη – Η Ελληνική Λύση υπερψήφισε το «ακραίο» ν/σ για ΑΕI – Πρόβα συγκυβέρνησης; (upd)

Προσέγγιση K.Bελόπουλου με Κ.Μητσοτάκη – Η Ελληνική Λύση υπερψήφισε το «ακραίο» ν/σ για ΑΕI – Πρόβα συγκυβέρνησης; (upd)

(Aνανέωση – Αρχικό δημοσίευμα 22.00): Με 166 «Ναι» πέρασε το νομοσχέδιο για την Παιδεία, με τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει και οδηγούν στην μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ κατά 30% όπως και στην δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας, καθώς, περιέργως, το υπερψήφισε και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ελληνικής Λύσης.

Σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την κυβέρνηση, η οποία πλέον βάλλεται πανταχόθεν και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο της υπουργού Παιδείας Ν.Κεραμέως, έχει προσβληθεί και στο εσωτερικό της Ν.Δ. η Ελληνική Λύση εμφανίζεται να της «πετά σωσίβιο» και το ερώτημα είναι αν αυτό έγινε κατά τύχη ή υπάρχει γενικότερο σχέδιο προσέγγισης των δύο κομμάτων.

H υπερψήφιση από την Ελληνική Λύση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου που πλήττει χιλιάδες οικογένειες υποψηφίων και οδηγεί στην αγκαλιά των ιδιωτικών κολεγίων δεκάδες χιλιάδες μαθητές της Γ’Λυκείου, θεωρείται από πολιτικούς παρατηρητές ως μία πιθανή πρόβα στήριξης της κυβέρνησης από το μοναδικό αντιπολιτευόμενο κόμμα που βρίσκεται στα δεξιά της, σε περίπτωση που δεν πάει άμεσα σε εκλογές.

Η Ελληνική Λύση, άλλωστε έχει αρχίσει και νιώθει την «ανάσα» των νέων υπό δημιουργία δεξιών κομμάτων, αυτό είναι βέβαιο και λογικά ο Κ.Βελόπουλος δεν θα ήθελε εκλογές, τώρα.

Όπως είναι βέβαιο ότι μπορεί να αποτελέσει και μια κρίσιμη εφεδρεία της ΝΔ, όπως συνέβη κάποτε στο ΛΑΟΣ του Γ.Καρατζαφέρη με την κυβέρνηση Παπαδήμου και σε συνεργασία με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Βουλευτές της Ελληνικής Λύσης που ερωτήθηκαν από το pronews.gr για την σκοπιμότητα της θετικής ψήφου, απάντησαν ότι «Κάτι πρέπει να αλλάξει στα ΑΕΙ και θεωρούμε ότι οι αλλαγές αυτές είναι προς την σωστή κατεύθυνση».

Έτσι στο σύνολο των 298 βουλευτών, επί της αρχής του νομοσχεδίου «υπέρ» ψήφισαν 166 βουλευτές και κατά» 132 βουλευτές.

Τρεις είναι οι βασικές αλλαγές και για την εισαγωγή των υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που μειώνουν τον αριθμό των εισακτέων κατά 30%.

Η πρώτη αφορά στην καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστημιακά τμήματα, όχι με απόλυτο αριθμό (πχ. 10), αλλά ορισμένη από το κάθε τμήμα.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά στον περιορισμό του αριθμού των επιλογών του μηχανογραφικού και συμπλήρωσή του σε δύο φάσεις (από το 2022 είχε λεχθεί ότι θα ισχύσει αυτό), ενώ η τρίτη αλλαγή αφορά στο χρονικό όριο φοίτησης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Για τα 4ετή προγράμματα σπουδών, το όριο θα είναι ν+2. Για τα προγράμματα σπουδών διάρκειας μεγαλύτερης των 4 ετών, θα είναι ν+3. Οι αλλαγές θα ισχύσουν για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές, ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη και για εξαιρέσεις (λόγοι εργασίας, σοβαρών θεμάτων υγείας, κτλ).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.